Διεθνή

Τελικά ποιος κατέρριψε το μαλαισιανό αεροσκάφος στην Ουκρανία; Τι ρόλο παίζει η Δύση;

lavrof«Μετά τις πρώτες σχεδόν υστερικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και των ανταρτών, αυτοί που τις έκαναν τηρούν σιωπή για την έρευνα», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες και το Κίεβο ότι έχουν «χάσει κάθε ενδιαφέρον» για την έρευνα όσον αφορά τα αίτια της συντριβής στην ανατολική Ουκρανία του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH-17 , καταγγέλλοντας παράλληλα «έλλειψη διαφάνειας» όσον αφορά τη διεξαγωγή της.

«Είμαστε στην πράξη οι μόνοι που συνεχίζουμε να δίνουμε προσοχή σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

«Έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι άλλοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα», προσέθεσε ο ίδιος.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από πύραυλο την 17η Ιουλίου, ενώ εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 298 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 193 ήταν Ολλανδοί και βρισκόταν πάνω από μια περιοχή που ελέγχεται από τους φιλορώσους αποσχιστές.

Το έργο των διεθνών ειδικών στον τόπο της συντριβής έχει ανασταλεί από τις αρχές του Αυγούστου λόγω των μαχών σε αυτόν και γύρω από αυτόν.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τους αποσχιστές ότι εκτόξευσαν τον πύραυλο, ενώ η Μόσχα και οι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο.

«Μετά τις πρώτες σχεδόν υστερικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και των ανταρτών, αυτοί που τις έκαναν τηρούν σιωπή για την έρευνα», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ακόμη «δεν έχουμε ακούσει καμιά σαφή εξήγηση για το γεγονός ότι η πλήρης αποκρυπτογράφηση των δεδομένων από τους καταγραφείς του αεροσκάφους δεν είναι ακόμη διαθέσιμη και γιατί η Ουκρανία ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Ντνιπροπετρόφσκ (ανατολική Ουκρανία) με όλα τα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ρωσία «θέτει τα ίδια ερωτήματα στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), αλλά δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια όσον αφορά το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ναυτεμπορική
Back to top button