Κύπρος

Το ξεσπίτωμα θα γίνει

ΟΜΗΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

 

momΕπανέρχομαι πάλι στο σοβαρότατο θέμα των εκποιήσεων, στο οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Στις συζητήσεις που είχε πρόσφατα η κυβέρνηση Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, συμφώνησε τα ακόλουθα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Με βάση τη συμφωνία, που θα πρέπει να ψηφισθεί σε Νόμο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει αρχικά εκτίμηση της αξίας του ακινήτου από τις δύο πλευρές (Τράπεζες – και δανειζόμενους). Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στην αξία των ακινήτου, θα υπάρχει εκτίμηση από τρίτον, που θα είναι δεσμευτική. Για τους επόμενους τρεις μήνες θα γίνονται πλειστηριασμοί στο 80% της εκτιμώμενης αξίας. Αν περάσει το πρώτο τρίμηνο χωρίς το ακίνητο να πωληθεί, η τιμή θα πέφτει στο 50% της εκτιμώμενης αξίας και θα γίνονται πλειστηριασμοί για άλλους 9 μήνες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποτέλεσμα για ένα χρόνο θα γίνεται νέα εκτίμηση και στη συνέχεια θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Μετά τον ένα χρόνο, στη διαδικασία θα μπορεί να επέμβει και η Τράπεζα, αγοράζοντας το ακίνητο.

Το πιο πάνω καθεστώς όπως έχει αναφερθεί δεν θα ισχύει για την κύρια κατοικία, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νόμου περί αφερεγγυότητας, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφέρω ότι ο ιδιωτικός δανεισμός στην Κύπρο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι από τους πιο υψηλούς, αν όχι ο πιο υψηλός στην υφήλιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 28 δις ή το 50% του συνολικού δανεισμού. Σε αυτήν την πρωτιά της ντροπής οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και το πολιτικό σύστημα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη και θα πρέπει να πληρώσουν.

Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, του τοποτηρητή των τροϊκανών και της Νέας Τάξης Πραγμάτων Ν.Τ.Π στην Κύπρο, καθώς επίσης και η ποντιοπιλατική στάση των κομμάτων στο θέμα της δήθεν προστασίας της κύριας κατοικίας, μας δείχνει στο πού θα οδηγηθούμε στους επόμενους μήνες. Πλείστα από τα δάνεια που έχουν συναφθεί ή και ανανεωθεί από τα νοικοκυριά με υποθήκη την κύρια κατοικία δεν είναι καθαρά οικιστικά, αλλά μέρος τους έχει χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις τους και τις σπουδές των παιδιών τους, και εκεί φοβάμαι ότι θα βρεθεί κάποιο παραθυράκι για να διευκολυνθεί η εκποίηση της κύριας κατοικίας από τις τράπεζες.

Οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, γιατί ο δανεισμός καλύπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, τα εισοδήματα των οποίων έχουν μειωθεί ραγδαία και σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών που επήλθε ήδη και αναμένεται να επιταχυνθεί στο επόμενο διάστημα, η υποθήκη δεν θα καλύπτει το ύψος του δανείου.

Οκτώ με 10 μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανείων, αλλά το σύστημα δεν τους αγγίζει, γιατί μέχρι τώρα το χρηματοδοτούσαν και είναι σε θέση να το εκβιάζουν. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες αυτοί έχουν βγάλει πάρα πολύ μαύρο χρήμα στο εξωτερικό και αν όντως οι τράπεζες και το πολιτικό σύστημα ήθελαν πραγματικά να αγγίξουν το θέμα, αυτό θα έλυνε σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης και το δημοσιονομικό μέσω της φορολογίας αυτών των κεφαλαίων, χωρίς να χρειαστεί να ματώσει ο απλός πολίτης.

Έχω την άποψη ότι η κύρια κατοικία δεν θα προστατευθεί καθ’ ότι πολλοί πολίτες έχουν χάσει την εργασία τους λόγω της παρατεταμένης κρίσης, η οποία προβλέπω ότι θα συνεχίσει για ακόμα 2 με 3 χρόνια. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης πολλές οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο. Η έξωση του κόσμου από τα σπίτια του, σε συνδυασμό και με τη μη απονομή δικαιοσύνης σε όσους μας οδήγησαν σε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση, θα κάνει τον θερμόαιμο Κύπριο βίαιο και απρόβλεπτο, και θα τον οδηγήσει, όχι άδικα, να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια του.

Προσωπικά δεν επικροτώ βίαιες συμπεριφορές πολιτών, δεδομένου ότι υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στην κυπριακή μπανανία, όμως, ο κομματικός ετσιθελισμός και ο κοινοβουλευτικός φασισμός έχουν διαλύσει τα πάντα και έχουν χειραγωγήσει την πεμπτουσία της δημοκρατίας που είναι η δικαιοσύνη, για να μένει ατιμώρητος. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι ο πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή από του να καταστεί άμεση απειλή γι’ αυτούς που μας έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τραγική κατάσταση. Ας το αποφασίσουμε επιτέλους, οι ένοχοι είναι γνωστοί, ας τους φερθούμε όπως τους αξίζει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλλαγούμε από τους εσωτερικούς εχθρούς μας, παρά μόνο με πόλεμο.

ΟΜΗΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

http://www.sigmalive.com/simerini

Back to top button