Κύπρος

Το οικόπεδο του υπουργού και το απλήρωτο διαμέρισμα

 του Άριστου Μιχαηλίδη

imagesY03JH37FΤου αρέσουν πολύ τα παραδείγματα του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται. Προχτές έλεγε στη Βουλή για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε πριν από εφτά χρόνια και δεν πλήρωσε ποτέ τη δόση του ο δανειζόμενος. Για να πείσει ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις είναι κάτι τέτοιους απαράδεκτους που θέλει να κυνηγήσει. Χτες έλεγε ότι ο ίδιος αγόρασε οικόπεδο το 2005 κι έκτισε το σπίτι του και λίγο καιρό αργότερα δέχθηκε προσφορά να το πουλήσει 80% πάνω από την τιμή που το αγόρασε.

 

Για να αποδείξει ότι είχαμε φούσκα ακινήτων και υπερδανεισμό. Δεν είπε βέβαια στο πρώτο παράδειγμα τίποτε για εκείνους, που πήραν δάνεια εκατομμυρίων πριν από εφτά χρόνια, πριν από την κρίση δηλαδή, για να χτίζουν πολυκατοικίες, εξοχικά, απάρντμεντς, οκέλλες και τουριστικά χωριά, και όχι μόνο δεν πλήρωναν δόσεις αλλά κάθε τόσο οι πανέξυπνοι τραπεζίτες τούς έδιναν νέα δάνεια για να πληρώνουν τα προηγούμενα και στο τέλος από δάνεια των δέκα εκατομμυρίων τα έκαναν δάνεια των εκατό εκατομμυρίων και πάλι δεν τα πλήρωναν ποτέ. Ήξερε μόνο για το διαμέρισμα ο Χάρης Γεωργιάδης. Ούτε είπε τίποτα, στο δεύτερο παράδειγμα του, για την ευθύνη των τραπεζών, που δεν έβλεπαν τη φούσκα των ακινήτων, με τόσους ειδικούς-σαΐνια που εργοδοτούσαν, και υποθήκευαν τις φούσκες για να έρθουν τώρα να επιβάλλουν στους πελάτες τους νέες υποθήκες, γιατί δεν καλύπτονται τα δάνεια που τους έδωσαν με τις φούσκες. Φταίνε οι δανειζόμενοι όμως, που οι τραπεζίτες δεν πρόβλεψαν ότι η φούσκα θα σκάσει στα χέρια τους;

 

Στην ερευνητική Επιτροπή Πική, ο τότε υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Πιστωτικού Κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου, Ηράκλης Ηρακλέους, ομολόγησε ότι «την περίοδο 2006-2007 και μέχρι τα μέσα του 2008, λίγο προτού αρχίσουν οι συνέπειες της κρίσης, υπήρξε μια υπερθέρμανση της οικονομίας στον τομέα της ανάπτυξης γης», «υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων δανείων στον τομέα της ανάπτυξης γης» και «δεν δόθηκε η ανάλογη έμφαση στα θέματα που αφορούν τους πιστωτικούς κίνδυνους» (ΚΥΠΕ, 24/7/2013). Αλλά, αυτά δεν έχουν σημασία για τον υπουργό Οικονομικών, σημασία έχει ένα διαμέρισμα (πόσα τετραγωνικά, άραγε;) που για εφτά χρόνια δεν πλήρωνε τις δόσεις.

Ούτε έχει σημασία η επιπολαιότητα των τραπεζιτών, που φούσκωναν κι αυτοί μαζί με τα ακίνητα και δεν έδιναν σημασία στους πιστωτικούς κινδύνους. Κι επειδή αυτά δεν έχουν σημασία, τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, δεν τους ζητά κανένας υπουργός Οικονομικών εξηγήσεις, ζητούν μόνο εξηγήσεις από τους δανειζόμενους, που είχαν τους μισθούς τους ή τις καταθέσεις τους ή τα αξιόγραφά τους και πλήρωναν τις δόσεις τους κανονικότατα μέχρι που τους τα πήραν όλα οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους, οι τραπεζίτες με την απληστία τους και ο κρατικός κορβανάς με τον υδροκεφαλισμό του. Τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν περάσει το νομοσχέδιο και δεν πάρουμε τη δόση μας. Ούτε υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηγέτες μας φωνάζουν «όχι» μέχρι να βρουν τρόπο να τσιμεντώσουν το «ναι» και να φορτώσουν στο λαόν ακόμα ένα έγκλημα που έκαναν άλλοι. Αυτή είναι η εμβέλειά τους. Τουλάχιστον, όμως, ας μην του λένε παραμύθια για τις φούσκες των ακινήτων και για ένα διαμέρισμα που δεν πλήρωνε δόσεις.

 

Άριστος Μιχαηλίδης

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/213718/to-oikopedo-tou-ypourgou-kai-to-apliroto-diamerisma

 

Back to top button