Διεθνή

Υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών πόλεις του βορείου Ιράκ

irak-tzixantistes-tou-islamikou-kratousΈως 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ η οποία κατελήφθη σήμερα από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλειά τους.
«Μια ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται στη Σίντζαρ» ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ σε ανακοίνωσή του μετά την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας από την πόλη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 200.000 εκτοπισμένους εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών.
«Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τη σωματική ασφάλεια των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο Μλαντένοφ, εκφράζοντας ιδιαίτερα τους φόβους του για τους κατοίκους της Σίντζαρ που αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε μια περιοχή που έχει περικυκλώσει το Ισλαμικό Κράτος.
Επισήμανε ακόμη πως «η ανθρωπιστική κατάσταση των αμάχων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες σε βασική βοήθεια, όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα, είναι άμεσες».
Οι πεσμεργκά, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, που έλεγχαν την Σίντζαρ υποχώρησαν σήμερα από την πόλη εγκαταλείποντάς την στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους, οι μαχητές του οποίου είχαν εκδιώξει χθες Σάββατο τους Κούρδους από την πόλη Ζούμαρ, επίσης κοντά στη Μοσούλη, ενώ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ακόμη μία πόλη στην περιοχή, μια πετρελαιοπηγή και το φράγμα της Μοσούλης.
Ένα μέρος των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών είναι τουρκμάνοι σιίτες, αλλά και γεζίντι, μια θρησκευτική μειονότητα των Κούρδων που θεωρείται αιρετική από τους ισλαμιστές.
Ο Μλαντένοφ ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή κρίση.
Ναυτεμπορική

Back to top button