Ελλάδα

Φεύγουν τρέχοντας οι ξένοι από τον επενδυτικό… παράδεισο της Ελλάδας


Ξεφορτώθηκαν, με μεγάλες ζημιές, όλες τις μετοχές που είχαν, γιατί δεν πιστεύουν στα παραμύθια περί ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ έφυγε η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επενδυτών από το χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο βούλιαξε στην κυριολεξία, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ σε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν όσο – όσο τις μετοχές τους, αδιαφορώντας για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί, γιατί δεν πιστεύουν πλέον στο παραμύθι της δήθεν ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση. Αντίθετα, θεωρούν ότι το πρόγραμμα της τρόικας απέτυχε παταγωδώς και ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σύντομα σε επικίνδυνη περιδίνηση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Γιαυτό φρόντισαν να ξεφορτωθούν όλες τις τραπεζικές μετοχές και τα λεγόμενα βαριά χαρτιά που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους, τρέμοντας στην κυριολεξία το ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να έχει εκμηδενιστεί η αξία τους.

sakses-storyΤο ερώτημα είναι, τι ξέρουν οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και εγκαταλείπουν τρέχοντας την Ελλάδα και γιατί δεν πείθονται από τα αισιόδοξα μηνύματα του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Γιούνκερ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι ξένοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η φούσκα της δήθεν εξόδου από την κρίση θα σκάσει σύντομα και μάλιστα με πάταγο. Η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, έχει προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά, ενώ παράλληλα παραλύει στην κυριολεξία το τραπεζικό σύστημα το οποίο θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση. Τα δήθεν πρωτογενή πλεονάσματα που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι παραμύθια για χαχόλους, γιατί προκύπτουν από αλχημείες κρύβοντας κάτω από το χαλί υποχρεώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα αντιμετωπίσει σύντομα το δημόσιο.

Οι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η έξοδος στις αγορές ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο που είχε ημερομηνία λήξεως. Το τελευταίο ομόλογο των τριών δις που διαφήμιζε η κυβέρνηση, έμεινε στα αζήτητα, αφού κατάφερε να αντλήσει από την αγορά μόνο 1,5 δις και αυτό εξαιτίας της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο κινέζος πρωθυπουργός να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με αντάλλαγμα το λιμάνι του Πειραιά. Το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τα είκοσι δισεκατομμύρια, γεγονός που θα την οδηγήσει σε υπογραφή νέου μνημονίου, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Οι εξελίξεις σε Ρωσία, Λιβύη, Ιράκ και Συρία είναι καταστρεπτικές για την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και συνθήκες μεγάλης έντασης στη χώρα μας, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χωματερή προσφύγων. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας των αμερικανικών υπηρεσιών, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δεχθεί μέσα στην επόμενη διετία δύο εκατομμύρια ακόμα πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Λιβύη που έχουν παρκάρει προσωρινά στην Τουρκία, Υεμένη και Μαρόκο.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, εκτιμούν επίσης ότι ο στραγγαλισμός των ελλήνων πολιτών από τους δυσβάστακτους φόρους θα προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά και επικίνδυνη κοινωνική ένταση. Θεωρούν επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διάρκεια ζωής περισσότερο από πέντε μήνες. Προβλέπουν επίσης ότι η πολυεπίπεδη κρίση που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο, θα προκαλέσει τεράστιες συμφορές και θα χρειαστούν ριζοσπαστικές λύσεις για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμα επίπεδα.

Στο ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, προστίθεται και ο παράγοντας Ρωσία. Οι εξαγωγές προς την Μόσχα θα περιοριστούν στο ελάχιστο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη ενώ οι Ρώσοι τουρίστες θα σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα. Το πλέον σημαντικό είναι ότι η απόφαση Πούτιν να σταματήσει τη ροή φτηνής ενέργειας προς την Ευρώπη, θα τσακίσει πρώτα απ΄ όλα τις αδύναμες χώρες του νότου και μακροπρόθεσμα την Γερμανία που είναι και ο στόχος.


Back to top button