Κύπρος

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ..ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΕΝΕ..

Solent News & Photo AgencyΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ….ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ; Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ…

Οπως αναφέρει ο Κώστας Βενιζέλος στον  Φιλελεύθερο..’‘Οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν και παρουσιάζονται αποφασισμένοι να παρακάμψουν το όποιο εμπόδιο ή δυσκολία θα αντιμετωπίσουν. Οι επενδύσεις και τα συμφέροντα είναι μεγάλα και σημαντικά, σημείωναν δυτικές διπλωματικές πηγές, για να ρισκάρουν από εξελίξεις ή μη εξελίξεις σε  παράπλευρά ζητήματα, όπως θεωρούν το Κυπριακό. 

Είναι σαφές, σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι ο ουσιώδης χρόνος για να υπάρξουν κινήσεις στο Κυπριακό είναι οι επόμενοι έξι μέχρι οκτώ μήνες και στην Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι θα επιχειρήσουν παρεμβάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Πλέον, οι παρεμβάσεις των Αμερικανών αναμένεται να υλοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο, επιδιώκοντας ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ακόμη και μέσα σε δύο μήνες, αν και από άλλους το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θεωρείται επαρκές, μετά και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ότι «η πολιτική συγκυρία στη χώρα του δεν επιτρέπει άλλες υποχωρήσεις». 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει αναλάβει προσωπικά το Κυπριακό έχοντας διαρκή επικοινωνία –εκτός από την ΥΦΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ– και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος ούτως ή άλλως διαδραματίζει εδώ και καιρό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία εφόσον σημειωθεί η όποια πρόοδος στη διαδικασία.

.”’..οι άνθρωποι στην αμερικανική διοίκηση, που ασχολούνται με τα θέματα της ενέργειας, διαμηνύουν προς την Άγκυρα πως εάν δεν κάνουν κινήσεις τους επόμενους οκτώ μήνες, θα χάσουν το τρένο και θα μείνουν έξω από το παιχνίδι. Τούτο, όμως, δεν είναι εύκολο, καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τους σχεδιασμούς της για τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. Και το θέμα της ενέργειας αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για να μην εγκαταλείψει η Άγκυρα τους σχεδιασμούς της σε σχέση με την Κύπρο. ”

Back to top button