Κύπρος

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

imagesΑν όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος από τα μην εξυπηρετούμενα δάνεια, η πλειονότητα τους, αφορούν πολίτες οι οποίοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις, εκτός από το νόμο για τις εκποιήσεις οφείλουν να συζητήσουν και μια πτυχή, που μέχρι τώρα δεν έδειξαν να τους απασχολεί.

 

Το ότι αυτή τη στιγμή κι εδώ και πολλούς μήνες, δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι ήδη εκτεθειμένοι στην επικίνδυνη κατάσταση των καθυστερημένων δόσεων. Κάποιοι από αυτούς σκόπιμα δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, και χαρακτηρίζονται «στρατηγικοί δανειολήπτες». Αλλά, οι περισσότεροι είναι άνεργοι, ή εργαζόμενοι με το μισό μισθό απ΄ ότι όταν έκαναν τα δάνεια, με άλλους άνεργους στην οικογένεια, με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν είτε φυτοζωούν. Στον κατασκευαστικό τομέα, για παράδειγμα ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο μηδέν, το 70,12%, των δανείων δεν εξυπηρετούνται. Και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν αν δεν αλλάξει η γενική οικονομική κατάσταση.

 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι δεκάδες χιλιάδες, με το που θα εγκριθεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις θα βρίσκονται εκ προοιμίου μέσα στο καθεστώς εκποιήσεων. Πρέπει επομένως να ληφθεί υπόψη ειδικά η διαχείριση αυτών των προβληματικών δανείων. Τα οποία μάλιστα έχουν ήδη φορτωθεί με υπερχρεώσεις, τόκους και πανωτόκια, που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή. Όταν δηλαδή ένας πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το δάνειο, δεν θα γίνει κάποιο θαύμα για να μπορεί να πληρώσει, έστω και με αναδιάρθρωση, τα επιπρόσθετα βάρη, που βάζουν οι τράπεζες για να διατηρούν τα υπερκέρδη, που είχαν στις εποχές των παχιών αγελάδων.

 

Μια ηγεσία που σκέφτεται πρώτα το λαό και μετά τις τράπεζες, θα έπρεπε ήδη να επιβάλει το πάγωμα τόκων και υπερχρεώσεων αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος των «μη εξυπηρετουμένων». Ήταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι πολιτικές αποφάσεις ήταν επιβαλλόμενες. Όπως ήταν με πολιτικές αποφάσεις, που έγινε το κούρεμα καταθέσεων, οι πωλήσεις των παραρτημάτων στην Ελλάδα, το λουκέτο της Λαϊκής, η καλή και κακή Λαϊκή, η μεταφορά του ELA στην Τράπεζα Κύπρου, η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού και πολλά άλλα. Έπρεπε να ληφθεί και μια πολιτική απόφαση για να προστατευθούν οι πολίτες. Δεν ελήφθη. Ας ληφθεί τώρα.

 

Μπορεί με αυτό να χάσουν κάποια από τα κέρδη τους οι τράπεζες. Αλλά, σε όλη αυτή την εξοντωτική κρίση, όπου οι πάντες (πολίτες και επιχειρήσεις) είχαν απώλειες για χάρη των τραπεζών, μόνο οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν απώλειες; Έπρεπε ακόμα, ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για σωτηρία των τραπεζών, κούρεμα κ.λπ. να παγώσουν και τα δάνεια για ένα διάστημα. Ούτε αυτό έγινε. Επιτέλους όμως, έστω και αργά και μπροστά στην απειλή της πλήρους κατάρρευσης, ας ληφθούν τώρα οι αποφάσεις, που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες, αλλά και στην οικονομία, στην αγορά, στην ανάπτυξη. Εξάλλου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει.

 

Άριστος Μιχαηλίδης

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/213330/katastasi-ektaktis-anagkis

Back to top button