breaking newsΔιεθνή

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος το φθινόπωρο 2022 

 

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πανάκριβη ενέργεια καθώς περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος το φθινόπωρο 2022 όταν οι τιμές εκτιναχθούν ξανά.

«75.000 άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας αρνούνται να το κάνουν, τότε οι απλοί άνθρωποι το κάνουν! Μαζί μπορούμε να επιβάλουμε μια δίκαιη τιμή και προσιτή ενέργεια για όλους», έγραψε στο Twitter η σχετική κίνηση, που καθοδηγεί το ρεύμα αντίδρασης.
«Μην πληρώνεις Ηνωμένο Βασίλειο» τιτλοφορείται το βρετανικό κίνημα «Δεν πληρώνω», (Don’t Pay UK).

Η αντίδραση έρχεται καθώς η πληθωριστική καταιγίδα των υψηλών τιμών της ενέργειας έχει εξαλείψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σε δεινή θέση

Οι Βρετανοί βρίσκονται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων τριών δεκαετιών καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 13%
Και ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Andrew Bailey αύξησε τα επιτόκια στο ανώτερο επίπεδο τα τελευταία 27 χρόνια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.
Την 1η Οκτωβρίου, το μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει σχεδόν 300 λίρες το μήνα για ρεύμα, προειδοποίησε η BoE.

Όπως με Thatcher

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Glasgow Live ανέφερε ότι η ιδιότυπη αυτή απεργία είναι παρόμοια με τη «δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του ’90 για την καταπολέμηση του κεφαλικού φόρου που εισήγαγε η πρωθυπουργός Margaret Thatcher.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem (ρυθμιστής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου) Jonathan Brearley είπε στο BBC Radio 4’s Today ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην απεργία για δύο λόγους.
«Πρώτα από όλα, θα αυξήσει το κόστος για όλους σε όλους τους τομείς. Και δεύτερον, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην πληρωμή του λογαριασμού σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με την ενεργειακή σας εταιρεία».
Και πρόσθεσε: «Δεν θα ενθαρρύνω κανέναν να μην προχωρήσει στην πληρωμή του λογαριασμού του γιατί αυτό απλώς βλάπτει τα πράγματα περαιτέρω και θα τον επηρεάσει προσωπικά».

Η κυβερνητική αντίδραση

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέκρινε το κίνημα, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά ανεύθυνο».
«Πρόκειται για εξαιρετικά ανεύθυνα μηνύματα, τα οποία τελικά θα ωθήσουν μόνο τις τιμές για όλους τους άλλους και θα επηρεάσουν τις προσωπικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας», ανέφερε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα The Independent.
Το Don’t Pay UK πιστεύει ότι 6,3 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν σε ενεργειακή φτώχεια αυτόν τον χειμώνα, με εκατομμύρια ακόμη να αισθάνονται το άγχος ενός πληθωρισμού εκτός ελέγχου.

makeleio

Back to top button