breaking newsΚύπρος

Εκβιάζει τη Λευκωσία ο Μ.Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε γεωτρήσεις μέχρι να δεχτείτε την πρόταση για συνδιαχείριση»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε κυνικό μήνυμα προς τη Λευκωσία λέγοντας λίγο-πολύ πως η θα δεχτούν την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου, ή η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, αν η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι.

Η πρόταση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί- που προβλέπει τη συνεργασία της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων- θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Την ώρα που Τσαβούσογλου έστελνε αυτά τα μηνύματα μέσω άρθρου του, ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για επιτυχή γεώτρηση των Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε την Κυριακή στα χέρια του την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ανεξάρτητα από τον εριστικό του τρόπο, ο Τσαβούσογλου εκφράζει μία πραγματικότητα καθώς μέχρι στιγμής ουδείς έχει σταματήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα από την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βέβαια η γεώτρηση από την εξόρυξη απέχει αρκετά, αλλά αν η Τουρκία έχει τη δυνατότητα φαντάζει απίθανο να δούμε αμερικανικά η γαλλικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τουρκικές πλατφόρμες εξόρυξης.

Η Κύπρος βρίσκεται σε πολλή δύσκολη θέση καθώς πρέπει να επιλέξει αν θα εμπιστευτεί στις ξένες δυνάμεις να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, με μία Τουρκία να απειλεί και να διεξάγει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, η αν είναι προτιμότερο να τα βρει με τους Τούρκους και να πάει σε μία συμφωνία.

Βέβαια ακόμα και να πάει σε συμφωνία κανείς δεν της εγγυάται πως η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να αυθαιρετεί αφού η Κύπρος έχει μηδενική αποτρεπτική ισχύ, οπότε θα πρέπει να “τρέχει” πάλι στην ΕΕ και να παρακαλάει μπας και επιβάλλει καμιά κύρωση στην Τουρκία, αυτή τη φορά για αθέτηση της συμφωνίας.

Επιπλέον γίνεται αντιληπτό πως τον πρώτο λόγο δεν τον έχει η Κύπρος αλλά οι “προστάτες” της, οι οποίοι εξασφαλίζουν και την ασφάλειά της. Με λίγα λόγια αν την πιέσουν τα βρει για να “ηρεμήσουν την Τουρκία” δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Αυτή δυστυχώς είναι η μοίρα του αδύναμου και του μη εξοπλισμένου.

Τα κοιτάσματα στην Κύπρο είναι ένα από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία με τη Δύση αυτό το διάστημα, δείχνοντας πως έχει ισχυροποιήσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη.

Μάλιστα η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ αναφέρει ως “νίκη του Ερντογάν κατά της Δύσης” τη παράδοση των S-400 στην Τουρκία αφού δεν υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις.

 

ΠΗΓΗ

Back to top button