Κύπρος

Αγανάκτησαν οι εγκλωβισμένοι μας

 

DOC_20140917__1195077__DSC_1894_600x402_Όπως διαφάνηκε σε παραγωγική συζήτηση στη Βουλή Πέρασαν σαράντα χρόνια σκλαβιάς και τα προβλήματά τους ακόμα συζητιούνται και είναι άλυτα…

 

«Επαναλαμβάνουμε τη δυσφορία και αγανάκτησή μας, γιατί σαράντα χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, συζητούμε ακόμα τα ίδια και τα ίδια, όσον αφορά τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, που έπρεπε να είχαν επιλυθεί πολύ νωρίτερα», δήλωσε χθες εκ μέρους όλων των οργανώσεων και σωματείων της περιοχής, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της Βουλής.

Ο κ. Φαλάς επανέλαβε την απαίτηση των Καρπασιτών, να διορίζονται στα εκπαιδευτήρια του Ριζοκαρπάσου εγκλωβισμένοι εκπαιδευτικοί, κατά το δυνατόν Καρπασίτες, που ζουν με τις οικογένειές τους στην Καρπασία, «για να γλιτώνει και το κράτος οδοιπορικά και άλλα ωφελήματα, που δυστυχώς συνεχίζουν να παραχωρούνται, μετά από τόσα χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίδονται τέτοια τεράστια ωφελήματα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πρέπει να τερματιστούν».

 

Επίδομα, ένα χρόνο μετά!

 

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας πληροφόρησε ότι φέτος φοιτούν 19 παιδιά στο Γυμνάσιο, 12 στο δημοτικό και 6 στο νηπιαγωγείο και την προδημοτική του Ριζοκαρπάσου, ενώ, όπως είπε, απέμειναν 442 εγκλωβισμένοι – 338 Έλληνες στην Καρπασία και 104 Μαρωνίτες στα μαρωνίτικα χωριά της Κερύνειας. Αναφέρθηκε δε, σε πρόσφατη περίπτωση επανεγκατάστασης της Χαρίκλειας Ψαρά με τα τρία παιδιά της, που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο – όπως είπε ο κ. Φαλάς, ο σύζυγός της απεβίωσε πρόσφατα και η κοπέλα διαμένει με τους εγκλωβισμένους γονείς της.

«Δυστυχώς, με βάση τη νομοθεσία και τις πολύ λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης», κατήγγειλε ο κ. Φαλάς, «η Χαρίκλεια και τα παιδιά της θα πάρουν επίδομα και τρόφιμα ένα χρόνο μετά την επανεγκατάστασή τους. Πώς θα ζει, στο μεταξύ, αυτή η οικογένεια; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν διευκολύνουν καθόλου την επανεγκατάσταση ελληνικών οικογενειών στην Καρπασία».

 

Πληρώνουν διπλά για φροντίστριες

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νίκος Φαλάς ανέφερε ότι το 85% των εγκλωβισμένων είναι άνω των 85 ετών, τους οποίους φροντίζουν παιδιά ή εγγόνια τους, ενώ άλλοι πληρώνουν Τουρκάλες φροντίστριες (αφού το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα κατοικούνται από εποίκους), ή φροντίστριες από τρίτες χώρες. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σχολίασε για το τελευταίο θέμα ότι «αποτελούν πρόβλημα οι διπλές υποχρεώσεις των εγκλωβισμένων ηλικιωμένων που χρειάζονται οικιακή φροντίστρια, και που είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν διπλές ιατρικές εξετάσεις, κοινωνικές ασφαλίσεις και εγγυητικές επιστολές, τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο επιβάλλει αντίστοιχα ποσά και ακόμα μεγαλύτερα, σε κάποιες περιπτώσεις».

Να αναφέρουμε ότι ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων πληροφόρησε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει να συζητηθεί, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ανάγκη για φροντίδα των εγκλωβισμένων μας. «Δυστυχώς οι απαιτήσεις των κατοχικών Αρχών – ψευδοκράτους ή τουρκικού στρατού – δημιουργούν συνθήκες ασύμφορες και στερούν τη δυνατότητα εγκλωβισμένων να εργοδοτήσουν φροντιστή ή φροντίστρια», επεσήμανε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης. Παρατήρησε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει έγκαιρη πρόληψη και μεταφορά υπερήλικων εγκλωβισμένων στα νοσοκομεία των ελεύθερων περιοχών, αφού εμφανίστηκαν φαινόμενα κατά τα οποία σοβαρές ασθένειες διαγιγνώσκονται στο τελικό στάδιο ή λίγο πριν από τον θάνατο. (Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε σχετικό πρόσφατο περιστατικό, θανάτου εγκλωβισμένου από καρκίνο).

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ήγειρε και θέμα «περιορισμού του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα, μόνο στη μεταφορά των τροφίμων στους εγκλωβισμένους. Θα πρέπει να υπάρξει απαίτηση – είπε – να αναληφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η προστασία και η ασφάλεια των εγκλωβισμένων μας. Δεν μπορεί η συνάντηση προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών με εγκλωβισμένα άτομα να γίνεται πάντα στην παρουσία αστυνομικών των κατεχομένων».

 

Κυβέρνηση δύο… ταχυτήτων

 

Τα επιδόματα που παραχωρούνται στους φοιτητές με γονείς εγκλωβισμένους, δηλαδή σε νέους που έχουν αποφοιτήσει από τα εκπαιδευτήρια του Ριζοκαρπάσου και συνεχίζουν τις σπουδές τους στις ελεύθερες περιοχές, ήταν επίσης στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Ανέφερε σχετικά η Σκεύη Κουκουμά: «Όταν είναι μαθητές στα εκπαιδευτήρια του Ριζοκαρπάσου, παίρνουν επίδομα 375 ευρώ τον μήνα και όταν έρθουν στις ελεύθερες περιοχές να σπουδάσουν, μακριά από το σπίτι και τις οικογένειές τους, επιδοτούνται με 212 ευρώ τον μήνα και εκείνα κάθε έξι μήνες.

Δυστυχώς, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Αυγούστου 2012, για παραχώρηση του σπουδαστικού επιδόματος των παιδιών εγκλωβισμένων σε μηνιαία βάση, αντί σε εξαμηνιαία, δεν εφαρμόστηκε. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, επιστολή των φοιτητών από τον περασμένο Γενάρη, που ζητούσαν να γίνει μηνιαίο αυτό το επίδομα, όπως είχε αποφασιστεί το 2012 και να αυξηθεί. Σήμερα (χθες) ενώπιον της Επιτροπής, η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας διαβεβαίωσε ότι από αυτόν τον μήνα, Σεπτέμβριο, το επίδομα θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να αυξηθεί στα 375 ευρώ, που καταβάλλονται στα παιδιά ενόσω είναι με τις οικογένειές τους στα κατεχόμενα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα, «είναι αδιανόητο η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζουν ώστε οι φοιτητές παιδιά εγκλωβισμένων να παίρνουν μηνιαίο το επίδομά τους, και κάποιοι στη δημόσια υπηρεσία να αποφασίζουν από μόνοι τους τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης».

 

Ασυνεννοησία και φόροι σε πρόσφυγες

 

 

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής συζητήθηκε, επίσης, η φορολόγηση, από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, προσφύγων κατόχων πιστοποιητικών μίσθωσης, των οποίων τα σπίτια είναι κτισμένα σε τουρκοκυπριακή γη και δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. «Ενώ η πατρίδα ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, δυστυχώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαιτίας της ασυνεννοησίας των δημοσίων κρατικών υπηρεσιών και των υπουργείων, καλείται να εξετάζει θέματα όπως π.χ. την πληρωμή φόρων ακίνητης περιουσίας από πρόσφυγες που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά πιστοποιητικό μίσθωσης», σχολίασε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «φαίνεται ότι κάθε χρόνο, εμφανίζεται μικρής κλίμακας πρόβλημα και θα πρέπει η Κυβέρνηση να το διορθώσει. Εμείς, ως παράταξη, μελετούμε νομοθετική ρύθμιση του θέματος, προκειμένου να εκλείψει και να μην επαναληφθεί».

http://www.sigmalive.com/simerini

Back to top button