Κύπρος

Απροβίβαστο η Κύπρος στην κοινωνική δικαιοσύνη

anergia-660_13_0Λευκωσία: Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά τη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες, σύμφωνα με την πρώτη συγκριτική έρευνα για την κοινωνική δικαιοσύνη στις 28 χώρες της ΕΕ που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν.

Η έρευνα κάνει τη σύγκριση με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις των χωρών σε έξι βασικές παραμέτρους:

● πρόληψη φτώχειας
● πρόσβαση στην εκπαίδευση
● πρόσβαση στην αγορά εργασίας
● κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων
● υγεία
● δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών 

Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται μόλις στη 19η θέση στην κατάταξη των 28 χωρών με τον δείχτη κοινωνικής δικαιοσύνης να είναι στο 5,09. Κάτω από την Κύπρο βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λετονία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πάτο του πίνακα των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πρώτες θέσεις του πίνακα βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες με πρώτη τη Σουηδία (7,48), η Φινλανδία (7,13) και η Δανία (7,06). Ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι στο 5,60.

Η Κύπρος δηλαδή βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά τον τομέα της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση με βαθμό 6,46. Ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις όσον αφορά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη 10η θέση.

Αντίθετα ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά τον τομέα της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 24η θέση μόλις πάνω από την Κροατία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Ελλάδα, η οποία και σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης με βάση την έρευνα.

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης

philenews.com

Back to top button