Κύπρος

Γιατί να εμπιστευθούν;

 

 

 

skitso-06092014Προσπαθεί η Κυβέρνηση να πείσει τους συνταξιούχους να συμπληρώσουν την αίτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους κόψουν το «μικρό τσιεκκούδι» της σύνταξης, ούτε θα τους φορολογήσουν τις καταθέσεις,, ούτε θα τους αρπάξουν τα χωράφια. Γιατί όταν οι συνταξιούχοι πήραν τις αιτήσεις να τις συμπληρώσουν διαπίστωσαν ότι τους ζητούνται στοιχεία που δεν έχουν καμιά σχέση με τη σύνταξη και ξεκίνησε μια φημολογία που κυκλοφόρησε σε όλη την Κύπρο και από τους 42.000 χαμηλοσυνταξιούχους μόνο οι 13.000 υπέβαλαν αιτήσεις. Αυτό είναι «παθητική αντίσταση», για την οποία έγραφε και χθες η Χρυστάλλα από απέναντι.

Οι συνταξιούχοι, κυρίως στα χωριά, τα μίλησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν ότι δεν θα συμπληρώσουν τις φόρμες. Κι ας έκαναν δηλώσεις υπουργοί και αξιωματούχοι ότι αν δεν την συμπληρώσουν θα τους κόψουν το «μικρό τσιεκκούδι». Αποτέλεσμα ερασιτεχνισμών του κράτους, αλλά και πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές υποσχέσεις. Αφού οι αιτήσεις των συνταξιούχων δεν έχουν σχέση με όσους ζητούν το βοήθημα του ΕΕΕ, γιατί πρέπει να δηλώσουν όλα τα ακίνητα που είναι στο όνομά τους, όλες τις καταθέσεις τους ή τις μετοχές τους, γιατί πρέπει να υπογράψουν εξουσιοδότηση στο κράτος να δικαιούται να ελέγξει τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες; Δεν είναι λογικό να σκεφτεί ένας ότι του ζητούν να δηλώσει τις καταθέσεις του για να του κόψουν τη σύνταξη αν κρίνουν ότι μπορεί να ζήσει με αυτές; Ας μην παραξενεύονται, λοιπόν, οι κυβερνώντες γιατί εκδηλώθηκε αυτή η «παθητική αντίσταση» των συνταξιούχων. Θα έπρεπε εξ αρχής να απλοποιήσουν τις αιτήσεις και να μην ζητούν άσχετα στοιχεία, αφού ο συνταξιούχος δεν διεκδικεί βοήθημα. Διότι στις πονηρές μέρες που ζούμε έκαναν τους πάντες να σκέφτονται πονηρά. Όπως και με τον νόμο με τις εκποιήσεις.

Διαβεβαιώνουν η Κυβέρνηση και η Τρόικα και οι τράπεζες, ότι δεν θέλουν τον νόμο για να κυνηγήσουν τους νοικοκυραίους, που δανείστηκαν για να αποκτήσουν ένα σπίτι και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις σπιτιών. Αφού όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός της νομοθεσίας, γιατί δεν αποδέχονται να εξαιρεθεί προσωρινά η πρώτη κατοικία; Κανένας δεν ζήτησε να μην πληρωθούν ποτέ τα δάνεια για την πρώτη κατοικία και για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά να δοθεί χρόνος για να βρει ο κόσμος τα πόδια του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν το δέχονται. Και φυσικά, εντείνονται οι ανησυχίες ότι στο τέλος αυτοί είναι που θα πληρώσουν ξανά τα σπασμένα.

Ή, αφού ο στόχος είναι να πιεσθούν να πληρώσουν όσοι σήμερα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, γιατί απορρίπτεται η λογική πρόταση του ΔΗΚΟ να εγκριθεί ο νόμος αλλά να ισχύει μόνο για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια; Απορρίπτεται διότι αυτό θα πίεζε τις τράπεζες να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις, που σήμερα δεν τις κάνουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε; Αν όμως αυτό είναι σήμερα το κύριο πρόβλημα τους, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι λογικό να ρίξουν σε αυτά το βάρος τους; Μέσα σε έξι μήνες θα έπρεπε να περάσουν όλα τα μη εξυπηρετούμενα από αναδιαρθρώσεις και όταν την 1/1/2015 θα εφαρμοστεί η νομοθεσία να είναι αναδιαρθρωμένα στη μεγάλη πλειοψηφία τους ώστε να ισχύει για όλα ο νόμος των εκποιήσεων. Δεν είναι αδικαιολόγητοι, λοιπόν, οι πολίτες που προσπαθούν να αυτοπροστατευθούν, κάνοντας και πράματα που συγκρούονται με την άλλοτε νομιμοφροσύνη τους. Δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν πλέον. Και καλά κάνουν.

Άριστος Μιχαηλίδης

philenews

Back to top button