Διεθνή

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΧΑΣΤΗΚΕ. 45% ΤΩΝ ΣΚΩΤΣΕΖΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ, ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

skotia3Θα συνεχίσει να ακούγεται στα “Χάιλαντς” της Σκωτίας, ο ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας “God Save the Queen”(και ο Θεός σώζει την βασίλισσα) , αφού το καθεστώς τρομοκρατίας για την επόμενη ημέρα της Ανεξαρτησίας, λύγισε τους Σκωτσέζους…

 

 

Το ποσοστό, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στο 55% προς 45% ωστόσο αφήνει πίσω του μια βαθιά πληγή στη Σκωτία…

Η ανεξαρτησία μπορεί να έμεινε ένα άπιαστο όνειρο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όμως υπάρχει και άλλη ανάγνωση.

Τα πράγματα θα πρέπει πριν ακόμη ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα να θεωρούνται δεδομένα, ήδη μάλιστα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

“Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το “ναι” είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Το ποσοστό του “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το “ναι”, σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

Ωστόσο πλέον μιλάμε για μια περιοχή που κατά το ήμισυ δεν επιθυμεί την παραμονή της στη Βρετανία. Το “όχι” φαίνεται πως ήταν επιλογή φόβου έναντι των οικονομικών δυσκολιών, όπως άλλωστε ήταν και η ένωση πριν 307 χρόνια…

Το… μεγάλο ξεκαθάρισμα μπορεί να έγινε με το δημοψήφισμα, παράλληλα όμως επιβεβαιώθηκε και η άρνηση πολλών να εντάσσονται σε ένα ενιαίο κράτος και μάλιστα για πρώτη φορά με τόσο επίσημο τρόπο.

Παρά την ήττα εκείνων που επιθυμούν την ανεξαρτησία το νόμισμα διαβάζεται και από την πίσω όψη, πλέον γνωρίζουν ότι οι μισοί πολίτες της χώρας αυτής δεν επιθυμούν κοινή μοίρα με την υπόλοιπη Βρετανία.

———————————————–

Παραδοχή της ήττας από τον πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ – Διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον: «Οι Σκωτσέζοι κράτησαν την Βρετανία των τεσσάρων εθνών ενωμένη» – Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια ένωση που κρατά περισσότερο από 300 χρόνια. Με ποσοστό συμμετοχής στο ιστορικό δημοψήφισμα άνω του 85%, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας και της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%, με καταγεγραμμένες πλέον σχεδόν το σύνολο των ψήφων και στις 32 περιφέρειες.

«Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν την χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη». Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Σκωτία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Στις επίσημες δηλώσεις που έκανε ο Κάμερον στις 09:00, ώρα Ελλάδος, είπε απευθυνόμενος στη Σκωτία: «Σας ακούμε. Και τώρα τα εκατομμύρια φωνές στην Αγγλία δεν πρέπει να αγνοηθούν». «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι Βρετανοί κυβερνώνται, προς το καλύτερο», πρόσθεσε. 

 

 

 

Χθεσινή ενημέρωση:

Ατελείωτες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα περί…Ανεξαρτησίας !!

Στις 7.00 (τοπική ώρα) απασφαλίστηκαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία της Σκωτίας….Σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα, προτού καν ανοίξουν οι κάλπες οι Σκωτσέζοι είχαν κάνει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν απαντώντας στο ερώτημα “Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;”.

Αν το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο, μια ένωση που χρονολογείται από το 1707, θα ακρωτηριαστεί.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα) ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής.
5000
Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά ντέρμπι και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα ποιο θα είναι. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ανέτρεπαν η μια την άλλη και έδειξαν οριακή “ισοπαλία” των υποστηρικτών της απόσχισης και της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
σκο
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το BBC το 97% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου έκαναν τις αναγκαίες διαδικασίες για να μπορέσουν να ψηφίσουν επομένως αναμένονται στην κάλπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε αργά χθες τη νύχτα, με μήνυμα του στο Twitter, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει “ισχυρό και ενωμένο”. Mια ενδεχόμενη απόσχιση της περιοχής αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. “Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια”, δήλωσε.

Όχι μόνον οι ΗΠΑ αλλά κυρίως η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας είναι πιθανόν να προκαλέσει ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων.

«ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην Ανεξαρτησία αποφασίζουν σήμερα οι Σκωτσέζοι!

Στο κρίσιμο ερώτημα «πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;» καλούνται να απαντήσουν σήμερα περίπου 4,3 εκατ. Σκωτσέζοι, σε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7.00 (τοπική ώρα, 9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22.00 (24.00 ώρα Ελλάδας), ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό νωρίς την Παρασκευή.

Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.

Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.
5001
Δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα,σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, έδειξαν προβάδισμα του «όχι» στην ανεξαρτησία, με το ποσοστό των αναποφάσιστων πάντως να παραμένει μεγάλο.

Χθες, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο ηγέτης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας Αλεξ Σάλμοντ απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι».
5002
Σενάριο τρόμου για την Σκωτία: Εαν πείτε ΝΑΙ θα γίνετε Ελλάδα!

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τα δημοσιεύματα απο τα ΜΜΕ ειναι πολλά.

Όπως επισημαίνει άρθρο του telesurtv, ίσως να αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στο τι θα σήμαινε αυτο σε μια Ευρώπη που ακόμη δεν εχει ορθοποδήσει απο την οικονομική κρίση. Τελικά θα γίνει η Σκωτία Ελλάδα εαν “φυγει απο την “οικογένεια” της;

Παραθέτουμε το δημοσίευμα:

Όπως πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει, ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν την υποστήριξη για την ανεξαρτησία είναι η δυσαρέσκεια της Σκωτίας για τις πολιτικές λιτότητας που εχει εφαρμόσει ο συνασπισμός της κυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών με επικεφαλή τον Πρωθυπουργό Κάμερον.
Λαμβάνοντας αυτη την αποφαση, δηλαδή να πράξει σύμφωνα με άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, για να «λύσει» την κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με θύματα τους απλούς εργαζόμενους πολίτες σε όλη τη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον έχει αποξενώσει ακόμη περισσότερο τους Σκωτσέζους, οι οποίοι είναι πολιτικά πιο προοδευτικοι από οχι μόνο τους Άγγλους αλλα και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το όραμα μιας κυρίαρχης Σκωτίας, προσεχτικά οικοδομημένο στα θεμέλια μιας καλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και ένα πιο γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας από ό, τι υπάρχει ήδη, έχει κεντρική σημασία για την αυξανόμενη δύναμη του “Ναι”, σε μια μετα-Θατσερική περίοδο.
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή πρόκληση που τροφοδοτείται από την ελπίδα για ένα καλύτερο και διαφορετικό μέλλον απο αυτο που υπάρχει, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, συχνά καταφεύγουν σε δύο στρατηγικές:

Η πρώτη ειναι η στρατηγική της τρομοκρατίας, αυτης που χτυπάει στην καρδιά του απλού πολίτη που ειναι έτοιμος να ψηφίσει μια εναλλακτική λύση.
Γι ‘αυτό, τις τελευταίες ημέρες, επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες και εφημερίδες που ευνοούν το «Όχι» έχουν αναδείξει σε προειδοποιήσεις τους, σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα ειχε ενα “Ναι”, το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την Μεγάλη Ύφεση (Great Depression) και την Ελλάδα.
Η δεύτερη στρατηγική, που δρα κάπως σαν καραμέλα στην ιδεολογική εκστρατεία τρόμου, είναι οι υποσχέσεις ή οι παραχωρήσεις προς τους υποστηρικτές της άλλης πλευράς. Στην εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η πρόθεση είναι να αλλάξει ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων φουσκώνοντας το αβέβαιο κόστος του «Ναι» και αυξάνοντας τα αναμενόμενα οφέλη ενός «Όχι».
Εάν αυτη η ιδεολογική εκστρατεία τρόμου φροντίζει ως πρός το πρώτο μέρος, τότε η υπόσχεση μιας μεγαλύτερης αποκέντρωσης της εξουσίας σε μια Σκωτία που παραμένει εντός του Ηνωμένου Βασιλείου φροντίζει το δεύτερο.
5003
Κατά μία έννοια, η αναλογία με την Ελλάδα είναι σωστή, αλλά όχι μόνο με τον τρόπο που οι υποστηρικτές του “Οχι” μας θέλουν να πιστέψουμε.
Στην αφήγηση τους, η Σκωτία θα γίνει ανάλογη προς την Ελλάδα μόνο μετά από ένα “Όχι”, δεδομένου ότι θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να βρεθεί με ένα νόμισμα (τη στερλίνα), που ελέγχεται από τις αρχές της άλλης χώρας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η εκστρατεία του Όχι” έχει ήδη κάνει την Σκωτία ανάλογη με την Ελλάδα αντιγράφοντας την στρατηγική που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση υπέρ της λιτότητας και που χρησιμοποίησε με επιτυχία στις εκλογές του 2012.

Ακριβώς όπως προειδοποιόυν τους Σκωτσέζους τώρα για την έλευση ενός νέου Χίτλερ αν επικρατήσει το “Ναι”, ετσι ακριβώς απειλούνταν και οι Έλληνες το 2012 με την έξοδο από το ευρώ,όπως διαβάζουμε στο onalert.gr, και την βιβλική οικονομική και γεωπολιτική καταστροφή, αν η αριστερά που ήταν εναντίον της λιτότητας κέρδιζε εκείνες τις εκλογές.

Και ακριβώς όπως τώρα υπόσχονται περισσότερη δύναμη στους Σκωτσέζους για τις υποθέσεις τους από ό, τι ο πρωθυπουργός Κάμερον ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει όταν το δημοψήφισμα συμφωνήθηκε για πρώτη φορά, ετσι το 2012 υποσχέθηκαν και στους Έλληνες ότι εαν ψήφιζαν τον συνασπισμό της κυβέρνησης Σαμαρά , η οποία μέχρι εκείνο το σημείο είχε τη διαχείριση του προγράμματος λιτότητας που επιβάλλονταν από την τρόικα – ΔΝΤ- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα επαναδιαπραγματευόταν αυτα τα μετρά που οδηγούσαν στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Περιττό να πούμε ότι, μόλις κέρδισε τις εκλογές η υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης ξεχάστηκε και ο συνασπισμός της κυβέρνησης Σαμαρά συνέχισε το καταστροφικό έργο του.

Βέβαια, αναλογίες μεταξύ των χωρών που ειναι τόσο διαφορετικές η μια απο την άλλη, όπως ειναι η Σκωτία και η Ελλάδα ειναι επικίνδυνες. Αλλά εάν οι υποστηρικτές του “Όχι” χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα στα σενάρια τρόμου, τότε οι υποστηρικτές του Ναι” δικαιολογημένα θα μπορούσαν να επισημάνουν οτι η αναλογία με την Ελλάδα θα πρέπει να προκαλέσει οχι μόνο σκεπτικισμό ως προς τις προ-δημοψήφισματος υποσχέσεις των υποστηρικτών του “Οχι” αλλα και φόβο με την προοπτική οτι οι αρχές μιας άλλης χώρας θα ελέγχουν το νόμισμα τους.

Στο 53% η υποστήριξη της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με Δημοσκόπηση

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων σε μια τελευταία δημοσκόπηση για την ανεξαρτησία, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ οι ψηφοφόροι συμμετέχουν σήμερα στο δημοψήφισμα με ερώτημα αν η Σκωτία θα αποσπασθεί από την 307ετή ένωση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos Mori για την εφημερίδα “Ίβνινγκ Στάνταρντ”, η υποστήριξη της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 53% και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας στο 47%. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, 4% των Σκωτσέζων που είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν, παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί νωρίς αύριο, Παρασκευή, το πρωί.

Σε αναμμένα κάρβουνα το Ευρωκοινοβούλιο

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρώπη ανησυχεί για την αβέβαιη έκβαση του σημερινού δημοψηφίσματος στη Σκωτία. Έστω και αν δεν… θέλει να το παραδεχτεί. Λίγοι Ευρωπαίοι είναι τόσο «δηκτικοί» στα σχόλιά τους, όσο ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times πως η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας οδηγεί σε «βαλκανοποίηση» της Βρετανίας.

Eίναι ενδεικτικό ότι ακόμη και κάποιοι πολιτικοί της Αριστεράς ή των Πρασίνων, που παραδοσιακά βλέπουν με συμπάθεια το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» των λαών, τηρούν διακριτικές αποστάσεις από το κίνημα ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της συμπροεδρεύουσας των Ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς στην Deutsche Welle: «Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι πολλούς λόγους που συνηγορούν υπέρ του “NAΙ”, υπέρ της απόσχισης από τη Βρετανία. Προβληματίζομαι όμως για τις επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανησυχώ όταν βλέπω ότι μπορεί να διαλυθούν ολόκληρα κράτη σε μία εποχή με οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, στην οποία ενισχύονται ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός. Καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητο το δημοψήφισμα. Αλλά λέω επίσης ότι οι συνέπειες για την ΕΕ δεν είναι ξεκάθαρες και μάλλον δεν είναι μόνο θετικές» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, τηρεί ακόμα πιο σαφείς αποστάσεις: «Η πολιτική μας ομάδα σέβεται τη βούληση των ψηφοφόρων. Είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι, οι ίδιοι οι Βρετανοί και πρέπει να τη σεβαστούμε. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν πρόκειται να αναμιχθεί στην υπόθεση του δημοψηφίσματος».

makeleio.gr

Back to top button