Κύπρος

Η μεγάλη εικόνα

 Άριστος Μιχαηλίδης

Η μεγάλη εικόναΟι διαβεβαιώσεις, από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ κυρίως, που ψήφισαν υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, την ίδια ώρα που το χαρακτήριζαν καταστροφικό, μπορούν τελικά να ανταγωνιστούν τις ανεκδοτολογικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης

 

 

Διαβεβαιώνουν ότι έχουν δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις «ευάλωτες ομάδες» με τις νομοθεσίες με τις οποίες πλαισίωσαν το βασικό νομοσχέδιο, αλλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι από τη μια, έχουν εγκρίνει το τροϊκανό νομοσχέδιο για να ξεκινήσουν οι μαζικές εκποιήσεις (που καταδίκαζαν έντονα) και από την άλλη, πρόσφεραν νομικά όπλα στους πολίτες, που όμως για να τα αξιοποιήσουν χρειάζονται να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους σε δικηγόρους. Θα κρίνουμε καλύτερα τις επόμενες μέρες όταν θα μελετηθούν οι δαιδαλώδεις νομοθεσίες, αλλά και όταν θα δούμε την κατάληξη με τις αναπομπές και την Τρόικα.

 

 

Αυτή τη στιγμή όμως και μετά την έγκριση των εκποιήσεων, συμπληρώνεται η μεγάλη εικόνα της σημερινής Κύπρου και είναι αυτή την εικόνα, ολόκληρη και όχι αποσπασματικά, που θα έπρεπε να μελετά η ηγεσία μας για να διαχειρίζεται τις εξελίξεις. Στην εικόνα περιλαμβάνεται και το Κυπριακό, αλλά και οι υδρογονάνθρακες. Η οικονομική κατάρρευση είναι μόνο ο τίτλος. Το περιεχόμενο είναι τρομακτικό: Δεν υπάρχουν πλέον κυπριακές τράπεζες, που όλοι λένε ότι είναι η καρδιά της οικονομίας. Η μικρομεσαία τάξη, που ήταν η ραχοκοκαλιά, έσβησε.

 

 

Οι Ρώσοι, που ήταν οι αιμοδότες για πολλά χρόνια, εκτοπίστηκαν. (Όπως εκτοπίστηκαν και πολιτικά για να παραδώσουμε τα πάντα στους Αμερικάνους). Τα δημοσιονομικά, που προσφέρουν μισθούς σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, παγώνουν κάθε φορά που περιμένουν τη δόση του δανείου. Ως επιστέγασμα, ψηφίστηκε και ο νόμος των εκποιήσεων, ο οποίος γιγαντώνει τον τρόμο, πάνω από τα κεφάλια των γονατισμένων πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, ίσως το πιθανότερο είναι ότι θα την καταβυθίσει ακόμα περισσότερο.

 

 

Στην εικόνα, όμως, πρέπει να προστεθεί η δραματική κατάσταση του Κυπριακού, με το οποίο ήδη δεν ασχολείται κανένας, αφού η οικονομία αποσπά όλη την προσοχή και όλη την ενέργεια, όχι μόνο της ηγεσίας αλλά και των πολιτών. Υπάρχουν όμως κι εδώ εξελίξεις. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς την αναβάθμιση του Οζντίλ Ναμί, που ως «υπουργός» Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, για πρώτη φορά πάει στο Λονδίνο κι έχει συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και το ίδιο επιχειρείται και με επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαίο.

 

Ούτε είναι τυχαία τα μηνύματα, που έστειλε ο ίδιος ο Ερντογάν (και) από την κατεχόμενη Κύπρο. Οι διαπραγματεύσεις συντηρούνται για να έχει την ανοχή του ΟΗΕ και των Αγγλοαμερικάνων το σχέδιο, που εφαρμόζει σταθερά η Άγκυρα για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και, κυρίως, για την επιβολή δύο Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στα κυπριακά οικόπεδα των κοιτασμάτων, της ΑΟΖ του συνιστώντος ελληνοκυπριακού κρατιδίου και της ΑΟΖ του συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

 

 

 

Τι σχέση έχουν όλ’ αυτά μεταξύ τους; Ας σκεφτούμε μόνο τι αντοχές έχουν σήμερα οι Ελληνοκύπριοι να προστατεύσουν την εθνική τους υπόσταση και τι αντοχές θα έχουν όταν γονατίσουν οικονομικά και κοινωνικά ακόμα περισσότερο, όταν ξεσπιτωθούν για χάρη των τραπεζών που τους λεηλάτησαν, όταν αγανακτήσουν με την ατιμωρησία, όταν απογοητευτούν κι άλλο από τους πολιτικούς τους, όταν θα τους κάνουν να μην τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από το πώς θα βγάλουν το ψωμί τους και να διαφυλάξουν ένα επίπεδο επιβίωσης για τα παιδιά τους.

 

philenews.com
Back to top button