Κύπρος

Θα σας δώσουν και νομική αρωγή, τι άλλο θέλετε;

ΌΦωτογραφίαOσοι ετοίμασαν τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, όσοι μετέχουν στα κλιμάκια της Τρόικας και μοιράζουν οδηγίες, όσοι επενδύουν σε μπατιρισμένες τράπεζες, προπάντων οι νέοι ξένοι επενδυτές, οι αξιωματούχοι του Γιούρογκρουπ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, είναι μια ομάδα τεχνοκρατών, που δεν ξέρουν, ούτε τους αφορά τίποτε άλλο εκτός από τους αριθμούς και την ευημερία της οικονομίας.

 

 

Της οικονομίας των τραπεζών και των κρατών, όχι της καθημερινής οικονομίας. Στην ίδια ομάδα ανήκουν και μερικοί οικονομολόγοι, θεωρητικοί, που αυτές τις μέρες συζητούν το θέμα των εκποιήσεων και μιλούν μονότονα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα στρες τεστ. Στη λογική τους δεν χωρά καμιά ανθρώπινη πλευρά στα προβλήματα. Τους λες, για παράδειγμα, ότι οι Κύπριοι πλήρωναν τα δάνεια τους επί μισό αιώνα κι ας γνώριζαν ότι με το υφιστάμενο σύστημα εκποιήσεων ήταν δύσκολο και χρονοβόρο να χάσουν τις περιουσίες τους και σου λένε, ναι αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σύστημα.

Δεν τους αφορά το ότι η πρωτοφανής αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν το αποτέλεσμα των πρωτοφανών χειρισμών και αποφάσεων αυτών των ίδιων τεχνοκρατών, του Γιούρογκρουπ, της Τρόικας, των τραπεζών και φυσικά των δύο τελευταίων κυπριακών κυβερνήσεων. Τους αφορά μόνο ο δήθεν εκσυγχρονισμός του συστήματος, που όλως τυχαίως εξυπηρετεί τα ξένα επενδυτικά ταμεία.

 

 

Ξέχασαν αμέσως ότι μέχρι πρόσφατα οι ίδιοι δήλωναν θαυμασμό για τους Κύπριους, που δέχθηκαν τόσο υπομονετικά όλα όσα τους επέβαλαν τα τελευταία χρόνια, τα κουρέματα, τις περικοπές, τη ληστεία των τραπεζών, τους θαύμαζαν γιατί δεν έκαναν διαδηλώσεις όπως αλλού, ούτε έβγαλαν καμιά ομάδα να στήσει αντάρτικο πόλεων, πυρήνες της φωτιάς ή και Μπάαντερ Μάινχοφ, να βάζει βόμβες, να ληστεύει τράπεζες και να κάνει εκτελέσεις όσων (έστω και αυθαίρετα) θεωρούσαν ένοχους εγκλημάτων σε βάρος του λαού.

Ούτε θέλουν να κατανοήσουν ότι η αντίδραση όσων σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνεια τους (και εννοούμε ασφαλώς όσους σταμάτησαν να πληρώνουν τα τελευταία ένα – δύο χρόνια, που έφτασαν στα όρια τους και όχι αυτούς που πήραν εκατομμύρια και δεν πλήρωσαν ποτέ) είναι η λογική εξέλιξη των συνθηκών της καθημερινής οικονομίας, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις αποφάσεις τους. Αυτά, οι τεχνοκράτες δεν τα συζητούν, δεν τους ενδιαφέρουν, είναι αφοσιωμένοι στους αριθμούς και είναι βέβαιοι ότι το δίκαιο είναι να κόβει κάποιος από το φαγητό του για να πληρώνει τις δόσεις του. Κι όποιος δεν το θέλει αυτό θα μπορούσε να πουλήσει το σπίτι του για να μην κόψει το φαγητό. Σε άλλες συνθήκες αυτό θα το κατανοούσαν όλοι, θα ήταν μια λογική επιλογή.

 

 

Σήμερα όμως στην Κύπρο, οι σπουδαίοι τεχνοκράτες και οι ακόμα πιο σπουδαίοι πολιτικοί, δημιούργησαν ένα χάος. Ούτε φαγητό υπάρχει, ούτε όμως και μπορεί να πουλήσει κανείς το σπίτι του. Του έμεινε και το δάνειο και η φτώχεια. Η πολιτική ηγεσία δεν μερίμνησε όταν ήρθε το κακό να προστατεύσει κάπως και το λαό. Ήθελε μόνο να προστατεύσει τις τράπεζες. Ας το κάνει έστω και σήμερα. Μην χαίρεται που η Τρόικα αποδέχτηκε, λέει, να προσφέρει το κράτος νομική αρωγή σε όσους την χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες. Το ζήτημα είναι να μην χρειαστεί ο λαός να αντιμετωπίσει τις τράπεζες στα δικαστήρια γιατί δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος ό,τι και να κάνει. Είναι η πολιτική ηγεσία που πρέπει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες και την Τρόικα δεν είναι οι πολίτες, καθένας μόνος του. Γιατί δεν είναι οι πολίτες που προκάλεσαν το χάος. Οι πολίτες συνεχίζουν ακόμα να υπομένουν σιωπηρά. Τουλάχιστον, ας τους το αναγνωρίσουν και έμπρακτα. Μην τους εξωθήσουν στα άκρα.

 

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/216563/tha-sas-dosoun-kai-nomiki-arogi-ti-allo-thelete#sthash.ZIv7Wjuz.dpuf

Back to top button