Διεθνή

Κάλεσμα Οτζαλάν για γενική επιφυλακή για πόλεμο και αντίσταση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

imagesXXUDAJK0Ο ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ένωσε την φωνή του με αυτή των υπολοίπων ηγετικών στελεχών του PKK και απηύθυνε έκκληση στους Κούρδους να πάρουν μέρος σε μια «γενικευμένη αντίσταση» εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Firat, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα.

 

 

«Καλώ όλο τον κουρδικό λαό να ξεκινήσει μια γενικευμένη αντίσταση σε αυτόν τον ευρείας κλίμακας πόλεμο» δήλωσε ο κ. Οτζαλάν στους δικηγόρους του που τον επισκέπτονται τακτικά στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999 για «τρομοκρατία».

 

 

 

 

Ο ιστορικός ηγέτης του PKK κάλεσε επιπλέον τους κουρδικούς πληθυσμούς «να καθορίσουν την ζωή τους με βάση τον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν».

Το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν είχε καλέσει νωρίτερα τους Κούρδους της Τουρκίας, αλλά και τους πληθυσμούς των Κούρδων που ζουν στις γειτονικές χώρες, να πάρουν τα όπλα και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών.

 

 

 

Η κυβέρνηση της Τουρκίας διεξάγει από το 2012 διαπραγματεύσεις με το PKK με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης ενός πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο στρατιωτικός διοικητής του PKK Μουράτ Καραγιλάν διεμήνυσε από το βόρειο Ιράκ ότι η ειρηνευτική διαδικασία τελείωσε, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος – κατηγορία που η Τουρκία αρνείται.

 

 

 

 

 

«Η ειρηνευτική διαδικασία έλαβε τέλος με την επίθεση στο Κομπάνι, όμως ο Οτζαλάν είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», είπε ο κ. Καραγιλάν, όπως μετέδωσε το Firat.

 

 

 

 

Ναυτεμπορική
Back to top button