Διεθνή

“Νιού Γιόρκ Τάιμς”: Μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Διαφήμιση στα τουρκικά με την οποία καλούνται Τούρκοι να καταταγούν στον στρατό του Ισλαμικού Κράτους

Μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των “Νιού Γιόρκ Τάιμς”.

 

 

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει πως η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών για την εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται το παράδειγμα ενός 27χρονου πρώην μαχητή ο οποίος οδηγήθηκε στη Συρία μαζί με 10 φίλους του και έπειτα από 15 ημέρες εκπαίδευσης εντάχθηκε στις τάξεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στη διάρκεια των μαχών πυροβόλησε δύο άνδρες, πήρε μέρος σε μια δημόσια εκτέλεση και έθαψε ζωντανό ένα άλλο πρόσωπο, προστίθεται στο δημοσίευμα.

 

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν πως το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει συνολικά από 20.000 μέχρι 31.500 μαχητές.
Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στη διεθνή πίεση να συμμετάσχει σ’ ένα συνασπισμό κρατών για την αντιμετώπιση της οργάνωσης με στρατιωτική ισχύ, λέγοντας πως είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει μόνον έναν ανθρωπιστικό ρόλο.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει πως δεν θέλει να δώσει στους εξτρεμιστές μια δικαιολογία για να βλάψουν 49 διπλωμάτες της που έχουν συλληφθεί όμηροι πριν από τρεις μήνες στο Ιράκ.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓερμανικόΠρακτορείο

Back to top button