Διεθνή

Ο Ερντογάν δέχεται στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου που διώχνει το Κατάρ

σαλαχΗ Τουρκία θα καλωσόριζε στο έδαφός της κορυφαία στελέχη των εκτός νόμου Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, από τα οποία ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το Κατάρ υπό την πίεση άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων με έδρα το Λονδίνο δήλωσε το Σάββατο ότι το Κατάρ έχει ζητήσει από επτά κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού δέχθηκε πίεση από γειτονικές χώρες για να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές.

Τα ανώτερα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι ευπρόσδεκτα στην Τουρκία, αν επιθυμούν να έρθουν, δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε χθες από επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όπως μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το Κατάρ και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες της περιοχής που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε πέρυσι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Αντιθέτως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στους νέους ηγέτες της Αιγύπτου. Θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους απειλή για τις μοναρχίες τους.
Η Αίγυπτος έχει χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατικό κίνημα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι μια ειρηνική οργάνωση.

 

infognomonpolitics.blogspot.com

Back to top button