Κύπρος

Πολίτευμα & «κωλόχαρτα»

Με τον Λάζαρο Μαύρο

πηγη http://www.sigmalive.com

 

μλκΒ Ε Β Α Ι Ω Σ για όσα οι ψηφοφόροι διαπράττουμε, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφίαν εκείνους που μόλις ανέλθουν στην εξουσία, μας αλλάζουν τον αδόξαστο και οι προεκλογικοί τους όρκοι και δεσμεύσεις καταλήγουν σαν χρησιμοποιηθέντα χαρτιά υγείας, άλλως κωλόχαρτα, στα σκυβαλοδοχεία των αφοδευτηρίων εκεί πλάι στο καζανάκι, δεν ίσχυσε και δεν μπορεί να ισχύσει ποτέ το… «άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

 

Στην πολιτική ουκ έστι συγχώρεση. Αντίθετα: Και όσοι προσέφεραν διά της ψήφου τους την εξουσία και πάντες οι λοιποί μειοψηφήσαντες ή μη ψηφίσαντες (της αποχής), υφίστανται κι υποφέρουν, επί 5ετία αδιακόπως, τη συλλογική και συνολική τιμωρία για το μέγιστο πολιτικό αμάρτημα, των υπηκόων της αθλίας ημών ρεππάπλικ: Του να καθίσταται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θύμα κι έρμαιο της συστηματικής προεκλογικής εξαπάτησης που μεθοδεύουν, με επιστημονικό τρόπο, οι ακριβοπληρωμένοι «επικοινωνιολόγοι» προπαγανδιστές των διεκδικούντων την εξουσία. Ίνα πληρωθή, ξανά και ξανά κι αδιάκοπα, το ρηθέν και γραφέν τού Εθνικού μας Ποιητή, «δυστυχισμένε μου λαέ καλέ κι ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε».

 

 

Σ Τ Ι Σ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στον 1ο γύρο επέλεξαν Αναστασιάδη – ΔηΣυ και Μαλά-ΑΚΕΛ, απορρίπτοντας τον Λιλλήκα. Στον δε 2ο γύρο, προσέφεραν την εξουσία για πέντε χρόνια (2013-2018) στον Αναστασιάδη. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, Μάιο 2014, στις ευρωεκλογές, η μεν πλειοψηφία των ψηφοφόρων 56,03% λιποτάκτησαν στην αποχή εκμηδενισμού της όποιας εκλογικής της σημασίας, οι δε υπόλοιποι αναγόρευσαν και πάλι με 16% πρώτο κόμμα τον αθλίως κυβερνώντα ΔηΣυ και δεύτερο με 11,5% το αθλίως κυβερνήσαν (2008-2013) ΑΚΕΛ.

 

 

Είναι κανείς που μπορεί να τεκμηριώσει ότι το εκλογικό σώμα δικαιούται, έστω και κατ’ ελάχιστον, είτε τον οίκτο, είτε το «άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»; Α Λ Λ Α , ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ισχυριζόμαστε ότι είναι το γεγονός ότι η Κοινωνία των Πολιτών, προπάντων οι διανοούμενοι κι οι πνευματικοί της άνθρωποι, μαζί κι οι καυχώμενοι ότι είναι οι πλέον ευαίσθητοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ούτε να συζητήσουν καν δημοσίως, με άρθρα, αναλύσεις και προβληματισμούς, τη μόνη ελπιδοφόρα, για το άθλιο πολίτευμα της ρεππάπλικ, πρόταση που είχε καταθέσει προεκλογικά ο Λιλλήκας: – ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ των πολιτών, να κατεβάζουν από την εξουσία, ΠΡΟ της λήξεως της θητείας του, όποιον εκλελεγμένο, ΠτΔ, βουλευτή, δήμαρχο κ.ο.κ. αποδεικνύεται ανάξιος κι ανίκανος να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

 

 

 

Σκεφτείτε πώς, με μια τέτοια θεσμοθέτηση, θα γινόταν όντως αντιπροσωπευτικό το πολιτικό σύστημα. Πώς θα γινόταν όντως εντολέας ο λαός, έναντι παντός εντολοδόχου. Και, πολύ περισσότερο, πόσο θα… έτρεμαν οι επίλεκτοι της άρχουσας Ολιγαρχικής Κομματικής Ηγετοκρατίας, μην καταντήσουν τις δεσμεύσεις τους κωλόχαρτα πεταμένα στο δοχείο δίπλα στο καζανάκι….

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Back to top button