Κύπρος

Πολιτική εκβιασμών

Άριστος Μιχαηλίδης

imagesB2TN8X86Τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης κατατέθηκαν στη Βουλή και αναμένουμε τις αποφάσεις των κομμάτων για να πράξουμε αναλόγως, είπε χτες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΡΙΚ κι έδωσε με αυτή την κατά τα άλλα συνηθισμένη εικόνα, όλη την εκβιαστική πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται τα κόμματα να πάρουν αποφάσεις.

Σε ένα πολιτειακό σύστημα όπου η Κυβέρνηση χρειάζεται κοινοβουλευτική απόφαση για να προωθήσει τόσο θεμελιώδεις αλλαγές, όπως είναι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις, κι ενώ γνωρίζει ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμφώνησε πρώτα με την Τρόικα το νομοσχέδιο, το παρουσίασε εκ των υστέρων στα κόμματα και με την υπόμνηση ότι δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και στο τέλος ζητά να ψηφιστεί γιατί διαφορετικά δεν θα εγκριθεί η δόση του δανείου. Κι όσο πλησιάζει το τροϊκανό χρονοδιάγραμμα τόσο πιο οργανωμένος κι επίμονος γίνεται ο εκβιασμός.

Επιστρατεύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και ο νομπελίστας, που ήταν εξαφανισμένοι τους τελευταίους πολλούς μήνες, επιστρατεύθηκαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες οι οποίοι σιωπούσαν επί βδομάδες αναμένοντας την έγκριση της νομοθεσίας χωρίς να αναμιχθούν, αλλά όταν δυσκόλεψαν τα πράματα άρχισαν αίφνης να μοιράζουν υποσχέσεις ότι δεν πρόκειται να κάνουν μαζικές εκποιήσεις, επιστρατεύθηκε η Κεντρική Τράπεζα να μιλά για τα στρες τεστ, που δεν θα περάσουν οι καημένες οι τράπεζες…

 

Είναι ως να μην πήραμε κανένα μάθημα απ΄ όσα πάθαμε τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε πάντα στον ίδιο παρονομαστή, χωρίς κανένα βήμα πολιτικής ωριμότητας. Όπως όταν ενέκριναν εκβιαστικά τα δισεκατομμύρια για να σώσουν τη Λαϊκή και μετά την έκλεισαν. Όπως όταν πέρασε στα χέρια του κράτους ο Συνεργατισμός. Όπως όταν αποφασίστηκε το κούρεμα. Όπως όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις όλων των αλλαγών (περικοπών, φόρων κ.λπ.) που έγιναν από το 2011 και μετά, με αφορμή την οικονομική κρίση. Εκβιαστικά και την τελευταία στιγμή. «Έχουμε λεφτά μέχρι την τάδε του μηνός», έλεγαν οι κυβερνώντες κι έτρεχαν οι υπόλοιποι ασθμαίνοντας να ανταποκριθούν στον εκβιασμό. Σήμερα, όσο κι αν διαβουλεύονται τα κόμματα μεταξύ τους, ακόμα κι αν όλα μαζί αποφασίσουν τελικά κοινή στάση απέναντι στις εκποιήσεις, η κατάληξη δεν μπορεί να είναι προς όφελος των πολιτών. Διότι, η φιλοσοφία μέσα στην οποία θα πάρουν αποφάσεις είναι δεδομένη, είναι η φιλοσοφία της Τρόικας αλλά και της Κυβέρνησης, αυτή που εκφράστηκε την περασμένη βδομάδα από το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας.

Ότι «το παρόν σύστημα και οι καθυστερήσεις που έχουν συσσωρευτεί στο Κτηματολόγιο επιτρέπουν σε κάποιους να συνεχίζουν να απολαμβάνουν την περιουσία τους, την οποία απόκτησαν με δανεικά», ότι «αρκετοί δανειζόμενοι έχουν επιλέξει την αναστολή καταβολής δόσεων ως τρόπο αντιμετώπισης της μείωσης των εσόδων/εισοδημάτων τους», ότι κάποιοι «θεωρούν ότι η κρίση είναι δικαιολογία για αθέτηση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες».

Αυτή ήταν η απλοϊκή λογική κοτζάμ συμβουλίου σοφών και την ίδια λογική εκφράζει εδώ και βδομάδες ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών και δυο τρεις του κυβερνώντος κόμματος (Προδρόμου, Χριστοφόρου, οι άλλοι λούφαξαν), που ανέλαβαν τον εξωραϊσμό του τροϊκανού νομοσχεδίου. Ότι, δηλαδή, αυτοί που κινδυνεύουν από τις εκποιήσεις (δηλαδή το 50% των δανειζόμενων) είναι λωποδύτες, που «απολαμβάνουν την περιουσία τους, την οποία απόκτησαν με δανεικά», σαν να την έκλεψαν (ούτε για τους κλέφτες των κατεχομένων δεν μιλούν έτσι!) και πρέπει να τους κόψουν τα πόδια τους για το καλό των τραπεζών. Άσχετα αν για τις τράπεζες ο λαός πληρώνει βαρύτατο τίμημα εδώ και τρία χρόνια.

 

Τα κόμματα έχουν την υποχρέωση και την εξουσία, που τους έδωσε ο λαός, να προστατεύσουν πρώτα τους πολίτες και μετά τις τράπεζες. Αυτή είναι η προτεραιότητά τους. Οι εκβιασμοί πρέπει να τερματιστούν μια και καλή.

.philenews.com/el-gr

Back to top button