Διεθνή

Πού θα οδηγήσει η ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας;

Ο Μακιαβέλι έγραψε πολύ ορθώς ότι «ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις». Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν τελειώνει ούτε όπως θέλεις…
Picture 0 for Πού θα οδηγήσει η καλπάζουσα ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας;

Ανησυχητικά είναι τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία, παρά την εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας. Και δεν πρόκειται για σποραδικές ενέργειες των αντιμαχομένων πλευρών, αλλά για μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

Δεν θέλω να πω ότι ήδη αφέθηκε πίσω ο «ψυχρός πόλεμος» και είμαστε στα πρόθυρα του «θερμού», όμως τέτοια παιχνίδια δεν ξέρει κανείς πού μπορούν να καταλήξουν.

Ο Μακιαβέλι (δεν μπορεί μόνον ο Καλλισθένης να αναφέρεται σ’ αυτόν!) έγραψε πολύ ορθώς ότι «ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις».

 

 

Προσθέτω σ’ αυτό, πως «ούτε τελειώνει όπως θέλεις». Αν κάποιοι στηρίζονται σε αριθμούς, και πιστεύουν πως λόγω της αμερικανικής ισχύος, μπορεί να επιβληθεί η άποψη της Δύσης δια των όπλων, επειδή η Ρωσία θεωρείται αποδυναμωμένη αυτή τη στιγμή, να μη λησμονείται αυτό που είχε πει ο Βίσμαρκ σε ανάλογη περίπτωση:

 

«Η Ρωσία δεν είναι ποτέ τόσο δυνατή ή ασθενής όσο πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος». Πράγματι, στο παρελθόν άλλοι υπερέβαλαν άλλοι υποβάθμιζαν τη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, και θα ήταν λάθος να επαναληφθεί και τώρα το ίδιο. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη με σοβαρές στρατιωτικές δυνατότητες, μεγάλα αποθέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών και έναν πληθυσμό με μεγάλες ικανότητες. Και τυχούσα ένοπλη εμπλοκή θα συμβεί στο έδαφός της, που σημαίνει πολλαπλασιασμό της δυνητικής αντίστασης.

 

 

Από εχθές πραγματοποιείται η χερσαία άσκηση “Rapid Τrident” του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων προσωπικού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 200 αλεξιπτωτιστές της 173ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που έχουν την έδρα τους στη Βιτσέντσα της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές βρίσκονται τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα, σε καιρό κρίσης, αυξάνοντας την πιθανότητα να βρεθούν ιδιαιτέρως “κοντά” με Ρώσους εθελοντές που υπηρετούσαν στο παρελθόν στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και τώρα πολεμούν στο πλευρό των ρωσόφωνων. Πάντως, το ρωσικό ΥΠΑΜ εξέφρασε τους φόβους του ότι μακροχρόνιες μανούβρες κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός απειλούν την διαδικασία εξεύρεσης λύσης στην ουκρανική κρίση.

 

 

Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ είπε ότι κατά την άσκηση (που θα λήξει στις 26 Σεπτεμβρίου) θα χρησιμοποιηθούν 700 οπλικά συστήματα και περισσότερα από 50 στρατιωτικά οχήματα. Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι φιλύποπτοι ως προς την ανάγκη τόσο μεγάλων στρατιωτικών ελιγμών στην Ουκρανία με την τωρινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την αναγκαιότητα της άσκησης κατά την διάρκεια εκεχειρίας.

 

 

Και για απάντηση, ίσως, στην άσκηση του ΝΑΤΟ, η ρωσική Αεροπορία προχώρησε στην ανάπτυξη μία Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30 στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία, κοντά στη Σεβαστούπολη, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, το οποίο κάνει λόγο για 20 αεροσκάφη. Η διάρκεια πτήσης αυτών των αεροσκαφών είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορούν χωρίς ανεφοδιασμό να φθάσουν στην αμερικανική βάση στην Σούδα της Κρήτης και να επιστρέψουν στην βάση τους ή να προσγειωθούν σε βάση της Συρίας.

 

Και δεν είναι μόνον αυτό. Αλλά, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου ιστότοπου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδιάζει την ανάπτυξη μαχητικών και άλλων αεροσκαφών επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου σε τέσσερις αεροπορικές βάσεις της χερσονήσου. Μιλούν για 80 μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη κρούσης με ιδιαίτερα ενισχυμένη μία Μοίρα μαχητικών της ναυτικής Αεροπορίας με Su-24 και αριθμό βομβαρδιστικών μακράς ακτίνας δράσης Tu-22M Blackjack.
Όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Και γίνονται ακόμη περισσότερο από την δήλωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας κ. Βαλέρι Γκελετέι, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει στο ζήτημα της αποκατάστασης της πυρηνικής δυνατότητας, εάν δεν λάβει την υποστήριξη από τη Δύση κατά τη σημερινή ένοπλη σύγκρουση.

 

 

«Εάν σήμερα δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την Ουκρανία (την ανατολική Ουκρανία, που επιδιώκει την απόσχιση, εννοεί) και ο κόσμος δεν μας βοηθήσει, θα αναγκασθούμε να επιστρέψουμε στη δημιουργία αυτών των όπλων για να προστατευθούμε από τη Ρωσία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, περιγράφοντας τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

 

Ο Μακεδών

voria.gr

Back to top button