Διεθνή

Σεβασμός ΗΠΑ: Οι Ιρανοί κάνουν τη βρόμικη δουλειά…

Γέφυρες προς το Ιράν και την Συρία ρίχνουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι Αμερικανοί, πριν πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, ενημέρωσαν την Τεχεράνη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να πλήξουν τις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ δυνάμεις.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

 

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, Ιρανός αξιωματούχος μετέβη κρυφά στη Δαμασκό στις 16 Σεπτεμβρίου, για να ενημερώσει προσωπικά τον πρόεδρο Άσαντ για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, σχετικά με την εξουδετέρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως σχηματίζεται ένας άξονας Ιράν – Ιράκ – Συρίας, ο οποίος θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και των σουνιτών Αράβων συμμάχων τους. Ήδη, Ιράν και Σαουδική Αραβία έχουν ανοίξει έναν νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις, μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το Ιράν έχει στενές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ. Οι Ιρανοί έχουν αναλάβει την άμυνα της κουρδικής πρωτεύουσας Αρμπίλ, σύμφωνα με το Associated Press. Οι Ιρανοί επίσης διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην απομάκρυνση Μαλίκι και στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ. Το ίδιο έπραξαν και στο Αφγανιστάν, εξυπηρετώντας, σε αμφότερες περιπτώσεις τα ίδια, αλλά και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η μέχρι τώρα στάση του Ιράν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει πράξει ή αρνείται να πράξει η Τουρκία, η οποία υποστήριξε το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νούσρα. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το Μέτωπο αλ Νούσρα, το οποίο τώρα εμφανίζεται αντίθετο του ΙΚ, στην πραγματικότητα, μέχρι πριν λίγους μήνες πολεμούσε στο πλευρό του ΙΚ, όντας παρακλάδι της αλ Κάιντα. Και μην ξεχνάμε ότι οι επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου δεν σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από το Ιράν ή τη Συρία, αλλά από την αλ Κάιντα.

Όσον αφορά την στάση της Τουρκίας, αναλυτές επισημαίνουν πως οι ισλαμικές καταβολές της τουρκικής ηγετικής ομάδας, που οδήγησαν σε παλινωδίες, έχουν εξασθενίσει την τουρκική επιρροή στην περιοχή, δημιουργώντας κινδύνους για την τουρκική εθνική ασφάλεια.

 

http://www.defence-point.gr

Back to top button