Κύπρος

Τον χαβά μας, εμείς

 Άριστος Μιχαηλίδης

 

mjm,Ε, αφού έκανε διορθωτική δήλωση ο Μπαν Κι Μουν για να ικανοποιήσει τον Αναστασιάδη, που απειλούσε να μην προσέλθει στις συνομιλίες, γιατί να ανησυχούμε; Όλα πάνε ρολόι. Εξάλλου, είναι κι αυτός άνθρωπος και δικαιούται να κάνει λάθη, δεν υπάρχει λόγος να τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς και να αγχωνόμαστε. Τον χαβά μας εμείς. Είπε, λέει, ότι πρέπει να ξεκινήσει το πάρε-δώσε και θυμώθηκε ο Πρόεδρος, διότι το πάρε-δώσε είναι η θέση της τουρκικής πλευράς και την υιοθετεί αίφνης ο γενικός γραμματέας χωρίς να λάβει υπόψη του τις διαφωνίες μας.

 

Ευτυχώς, όμως, έκανε μετά άλλη δήλωση για να διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε αυτό που όλοι καταλάβαμε, εννοούσε ότι το πάρε-δώσε θα είναι η τελική φάση… Και ικανοποιήθηκε ο Πρόεδρός μας με τη διευκρίνιση, πήγε και στο δείπνο, πήγε και στις συνομιλίες, έκανε και συμφωνία να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις και να περάσουν στην επόμενη φάση, στη φάση που είναι πριν από το πάρε-δώσε. Κι όλοι είναι χαρούμενοι και, ευτυχώς, οι συνομιλίες δεν θα περιπέσουν σε ανυποληψία και κρίση. Ειδικά τώρα που ανέλαβε και νέος ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. κι έχει όρεξη να προσφέρει νέες ιδέες, εντελώς νέες, που δεν έχουν ξαναπροσφερθεί στις τέσσερις δεκαετίες που προηγήθηκαν.

 

Στο κάτω-κάτω έκανε κι άλλα λάθη ο γενικός γραμματέας και τα διευκρίνιζε μετά, κι εμείς ποτέ δεν είχαμε καμιά σοβαρή αντίδραση για να καταλάβουν ότι δεν γίνεται τα λάθη να είναι συνέχεια σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τώρα γιατί ζητούν μερικοί από τον Πρόεδρο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες; Μήπως αποχώρησε όταν την 1η/2/2014, στο Μόναχο, είπε ο γ.γ. ότι «ατυχώς οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου»; Δεν ήξερε ο καημένος ότι οι εκλογές ήταν της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ κι όχι της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ούτε ότι οι συνομιλίες δεν διακόπηκαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

 

Ούτε έπρεπε να το δέσουμε ψιλό μαντήλι, που σε «εσωτερικό έγγραφο υπηρεσίας» του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι κατεχόμενες περιοχές αναφέρονταν ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και στις 8/8/2014 ο βοηθός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για να διευκρινίσει ότι «δεν έχει αλλάξει η ορολογία των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την Κύπρο». Ιδού, υπάρχουν για όλα διευκρινίσεις, μη διαμαρτύρεστε και χαλάτε το κλίμα. Όπως και όταν στις 2/11/2013 εξέδωσε ανακοίνωση για να πιέσει τον Αναστασιάδη, που απαιτούσε κοινό ανακοινωθέν και ξεκαθάρισμα της βάσης πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

 

Διέτασσε με τελεσίγραφο ότι μεταξύ 4 και 8 Νοεμβρίου, που θα ήταν εδώ ο Ντάουνερ, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να οριστεί ημερομηνία για «να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Κι όταν φώναζαν οι δικοί μας ότι είναι απαράδεκτο να μας βάζει χρονοδιάγραμμα ενώ γνωρίζει ότι δεν πάμε σε συνομιλίες χωρίς βάση στην οποία θα συμφωνήσει ο Έρογλου, ήρθε ο Ντάουνερ κι έλεγε, μα δεν είναι αυτό που εννοούσε… Κι αυτά είναι λίγα από τα πρόσφατα.

 

Μην πάμε στα παλιότερα, ούτε στην ερμηνεία τους, που θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην απόλυτη σύμπλευση με όσα λέει ο Νταβούτογλου κι ο Ερντογάν. Γιατί θα πέσουμε σε ένα χάος και θα διερωτόμαστε πόσο αφελείς πρέπει να είμαστε για να μην καταλαβαίνουμε ότι είναι με τέτοια δήθεν λάθη, από την επιστήμη της σημειολογίας, που θα το λύσουν το Κυπριακό κι εμείς θα λέμε ο ένας στον άλλο, μην ανησυχείς, δεν είναι τίποτε, κοιμήσου ήσυχος…

 

 

Άριστος Μιχαηλίδης

www.philenews.com

 

Back to top button