Διεθνή

Φόβοι για πυρηνικό «ατύχημα» στην Ουκρανία

 

 

Γερμανοί επιστήμονες: «Νέο Τσέρνομπιλ απειλεί όχι μόνο την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον Κόσμο από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία»

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”

 

 

tserΟ Γερμανός ειδικός της Greenpeace, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας Tobias Myunhmayer

μοιράζεται τους φόβους του, για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye στην ανατολικήΟυκρανία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν διαθέτουν επαρκή προστασία έναντι άμεσης εναέριας επίθεσης. Το κέλυφος από οπλισμένο σκυρόδεμα που περιβάλλει τους αντιδραστήρες δεν θα είναι σε θέση να τους «σώσει» από τυχόν αεροπορικές επιδρομές.

 

Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Zaporizhia, είναι το μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς στο ένα πέμπτο του πλανήτη. Βρίσκεται στην όχθη του υδάτινου ταμιευτήρα Kahovsky, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ντόνετσκ, όπου μαίνονται σκληρές μάχες.

 

Σύμφωνα με τον Γερμανό πυρηνικό εμπειρογνώμονα Tobias Munxmahner, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από σοβιετικούς μηχανικούς, και εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγές ρωσικού ειδικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται ότι ο πυρηνικός σταθμός κινδυνεύει εκτός από πιθανή αεροπορική επιδρομή ή δολιοφθορά και από την έλλειψη ανταλλακτικών.

 

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το ουκρανικό εργοστάσιο μπορεί να αντέξει σε ένα σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς και σε έκρηξη πέντε τόνων TNT σε απόσταση 200 μέτρων από αυτό. Επιπλέον, η πυρηνική εγκατάσταση φυλάσσεται από την ουκρανική πολεμική αεροπορία, με τακτικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.

 

Όπως γίνεται κατανοητό από τα «πολιτικά παιχνίδια», και τις άγριες πολεμικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, κινδυνεύει πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή ήπειρος. Μια πιθανή και απευκταία επίθεση ή πιθανή βλάβη στο εργοστάσιο, έστω και από λάθος, θα προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων αρχικά στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη, κάνοντας το «Τσερνομπίλ» να φαντάζει ως απλό ατύχημα!

 

Back to top button