Κύπρος

Όλα για το εφ’ άπαξ

 

Πηγή philenews.com

 

κλκοΜάθαμε να κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό. Με τον φόβο. Με μια γενικευμένη ανασφάλεια που ξύπνησε εκείνο το πρωινό του Σαββάτου που, μεταξύ σουπερμάρκετ και παιδικών γενεθλίων, ακούσαμε στο ραδιόφωνο για το κούρεμα των καταθέσεων. Δεν ήταν όμως αυτό καθαυτό το συμβάν που γέννησε και συντηρεί την απελπισία του πολίτη. Είναι η ηγεσία που ανέλαβε να διαχειριστεί αυτό το χάλι. Οι ίδιοι άνθρωποι που επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα είναι οι ίδιοι που συνέδραμαν στη δημιουργία τους.

 

Μέσα από μια θλιβερή εναλλαγή στις θέσεις εξουσίας, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συμπολίτευση παίζουν εδώ και 40 χρόνια το πόκερ των προαγωγών και των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ακόμη και οι συντεχνίες είναι μέσα στο ίδιο αλισβερίσι, αυτό που δημιούργησε ένα γιγαντιαίο τέρας που τρώει λεφτά και όλο παχαίνει. Μια δημόσια υπηρεσία που θυμίζει πειρατικό καράβι που κοντεύει να βουλιάξει από τα «λάφυρα». Παρομοίως και το τραπεζικό σύστημα. Ένα παραμορφωμένο τέρας από καταχρήσεις, κομματικές εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις μόνο για εκλεκτούς επιχειρηματίες.

 

Ένα «members club only» που κυβερνάει, διαπραγματεύεται, υπογράφει συμβόλαια, δάνεια και προαγωγές. Και τώρα που έκλεισε η βρύση που έτρεχε λεφτά, οι ίδιοι άνθρωποι που ροκάνιζαν συστηματικά τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, αυτοί που μας έφεραν την Τρόικα γιατί ήταν απρόθυμοι να αναδιοργανώσουν το σύστημα που τόσα χρόνια τους εξυπηρετούσε, παριστάνουν τους σωτήρες. Κι εμείς, πέφτουμε στην παγίδα τους και τρωγόμαστε μεταξύ μας. Λες και αν χάσει το εφάπαξ ο δικαστής, θα το πάρει αυτός που θα μπει φυλακή για τα δάνεια. Λες και αν κόψουν το μισθό του δασκάλου, θα τα πάρει το παιδάκι που πάει νηστικό στο σχολείο. Φυσικά και πρέπει να γίνει δικαιότερη ανακατανομή των εισοδημάτων, των συντάξεων, των ωφελημάτων.

 

Όμως ας μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμη με τους ίδιους όρους στα σαλόνια της εξουσίας. Το να αρπάξουν ένα εφάπαξ, να παγώσουν προαγωγές και να σταματήσουν τις προσλήψεις είναι μόνο σπασμωδικά μέτρα. Επιχειρούν με αρπαγές να καλύψουν τις αρπακτές. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Προσπαθούν απλώς να βγάλουν τη θητεία τους όσο πιο ανώδυνα γίνεται… Αυτοί που τόσα χρόνια μοίραζαν «αναλογικά» τους διορισμούς, έχουν και αναλογικές ευθύνες. Κόμματα, συντεχνίες, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, το μόνο που προσπαθούν, ακόμη και τώρα, είναι να καλύψουν τα νώτα τους, να συγκρατήσουν τη ζημιά για τους «δικούς» τους, να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους, να μειώσουν το πολιτικό τους κόστος, εις το όνομα των υπαλλήλων του Δημοσίου ή «για το καλό του τόπου». Αυτοί μας έφεραν τους ξένους μεσολαβητές. Αυτοί μας έφεραν τις ετοιματζήδικες εισαγόμενες λύσεις. Από το Κυπριακό μέχρι την οικονομία… Αυτοί μας έκαναν πειραματόζωα.

 

Τώνια Σταυρινού

Back to top button