Διεθνή

ΗΠΑ-Συρία: Με το IK πρόσχημα, θέλουν το κεφάλι του Άσαντ…

 

 

Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει, στο έδαφός της, στρατόπεδο εκπαίδευσης των «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ανταρτών της Συρίας, ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα διατεθεί για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ο οποίος, παρόλα αυτά, ούτε ελεύθερος, ούτε συριακός, ούτε καν στρατός δεν είναι.
Του Julian Pecquet, «Congress may finally vote to arm Syrian rebels»
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com  ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες την συγκυρία, κηρύσσοντας διεθνή σταυροφορία κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙK), επιδιώκουν να τελειώσουν και με τον Άσαντ. Η επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας αποδέχτηκε το προεδρικό σχέδιο. Μένει να δούμε αν το σχέδιο Ομπάμα θα περάσει όμως και από την ολομέλεια του σώματος.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Χάρι Ριντ, δήλωσε πάντως πως είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν τους μετριοπαθείς από τους πραγματικά κακούς επαναστάτες, στην Συρία. Ο δε επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Κρις Μέρφι είπε: «Θέλω να ηττηθεί το IS στην Συρία. Θέλω ο Άσαντ να πληρώσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας. Όμως όλα μπορεί να πάνε άσχημα και οι ΗΠΑ να εμπλακούν στον συριακό εμφύλιο, χωρίς να αποκομίζουν κανένα κέρδος».

Παρόλα αυτά ο Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει. Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα ενημερώσει Κογκρέσο και Γερουσία, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Στη Γερουσία θα παρουσιαστεί και ο υπουργός Άμυνας Χέιγκελ και ο στρατηγός Ντέμπσεϊ.

Η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία ήταν εξαρχής λανθασμένη. Δυστυχώς, ουδείς στον Λευκό Οίκο φαίνεται να διδάχτηκε από τα λάθη αυτά. Έτσι η ανόητη προσπάθεια έκπτωσης του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζεται, υπό το πρόσχημα της σύγκρουσης με το IS. Παρά τις αντιδράσεις, το σχέδιο Ομπάμα πιθανότητα θα εγκριθεί από τα δύο αμερικανικά νομοθετικά Σώματα, υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης, η οποία κατευθύνεται κατάλληλα.

 

Αν αυτό πραγματοποιηθεί, οι ΗΠΑ ενισχύσουν τους λεγόμενους «μετριοπαθείς» αντάρτες με τελικό στόχο, μετά την ήττα του IS, την πτώση του Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης με το IS στη Μέση Ανατολή, αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης, εντός του συριακού εδάφους.

DEFENCEPOINT

Back to top button