Κύπρος

Τί γυρεύει ο Ντομινίκ Στρος Καν στη Λευκωσία;

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για την επίσκεψη στην Κύπρο του πρώην πανίσχυρου διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Οι φήμες ότι κλήθηκε για να αναλάβει σύμβουλός της κυβέρνησης οργίασαν., αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας.

 


strausskahnΟι φήμες τον ήθελαν να αναλαμβάνει σύμβουλος στην οικονομική κρίση και στις έρευνες του εγκλήματος, αλλά και να αγοράζει το χρέος της Κύπρου έναντι ποσοστών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Στρος Καν, ήρθε κι έμεινε δυο μέρες στη Λευκωσία και είχε μία και μοναδική επίσημη συνάντηση. Ήταν με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να κρατήσει τη συνάντηση μυστική. Είχαν συνομιλίες επί δύο ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, στις 4 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γάλλος ισχυρός παράγοντας της διεθνούς οικονομίας, ήρθε στην Κύπρο ως πρόεδρος της εταιρείας LSK, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και είχε συνομιλίες για δύο τομείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν:

Πρώτον για τα χρεόγραφα του ενός δισεκατομμυρίου, που προτίθεται να εκδώσει η Κυβέρνηση και

Δεύτερον, για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Στρος Καν συνοδευόταν από τρία άλλα μέλη του συμβουλίου του, ενώ από κυπριακής πλευράς ήταν μαζί του ο γνωστός δικηγόρος Πολάκης Σαρρής ο οποίος εκπροσωπεί την LSK στην Κύπρο και από το γραφείο του οποίου εγίνοντο όλες οι επαφές και διαβουλεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η LSΚ έχει κι άλλες επενδύσεις στην Κύπρο και τώρα το ενδιαφέρον της στρέφεται κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Στρος Καν είναι σύμβουλος σε πολλές εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε εδώ είναι χρήσιμες για τις δραστηριότητες κι άλλων εταιρειών, που ενδιαφέρονται για ευκαιρίες επενδύσεων διεθνώς.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Μυστικό ραντεβού Ντομινίκ Στρος Καν στην Κύπρο

Μυστικό ραντεβού Ντομινίκ Στρος Καν στην 

Κύπρο

Του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

 

 

Το ενδιαφέρον του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα γκουρού επί των οικονομικών Ντομινίκ Στρος Καν και της εταιρείας που είναι πρόεδρος, προκάλεσε η Κύπρος και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις.

 

Η είδηση της επίσκεψής του στην Κύπρο έσκασε σαν βόμβα και όσοι έτυχε να τον δουν στη μια και μοναδική του δημόσια εμφάνιση, ξαφνιάστηκαν ευχάριστα για το πώς μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα βρέθηκε στο νησί μας. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Στρος Καν ήρθε στην Κύπρο με την προοπτική να αναλάβει σύμβουλος επί των οικονομικών και ειδικά για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση με παράλληλη εμπλοκή στις έρευνες για την οικονομία. Ωστόσο, πόρρω απέχει ο πραγματικός λόγος της άφιξής του εδώ από αυτό.

 

 

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο Στρος Καν ήρθε στις 4 Σεπτεμβρίου με ιδιωτικό αεροσκάφος ινκόγκνιτο και παρέμεινε δύο νύχτες. Κατέλυσε με συνεργάτες του στο ξενοδοχείο Χίλτον και είχε μία και μοναδική συνάντηση. Ο Στρος Καν είναι μεταξύ άλλων, πρόεδρος της εταιρείας LSK & Partners που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η εταιρεία αυτή που ασχολείται κυρίως με τις επενδύσεις, εκπροσωπείται στην Κύπρο από το δικηγορικό γραφείο Πολάκης Σαρρής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Στρος Καν ήρθε μαζί με τρία άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της LSK και είχαν στις 4/9/14 το απόγευμα, συνάντηση στο γραφείο του, με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε και κράτησε δύο ώρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στη συνάντηση επιδείχθηκε ενδιαφέρον για δύο ζητήματα:

– Για την επικείμενη έκδοση στις διεθνείς αγορές από την Κυβέρνηση fund αξίας 1 δισ., προς εξόφληση χρέους της προς την Τράπεζα Κύπρου

 

– Για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

 

 

Όσον αφορά στην έκδοση χρεογράφων, η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές μετά τη λήψη της νέας δόσης από την Τρόικα, ωστόσο λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τις εκποιήσεις θα καθυστερήσει. Το ενδιαφέρον της LSK για επένδυση σε ημικρατικούς οργανισμούς ήταν ζωηρό και ο Στρας Καν ζήτησε πολλές πληροφορίες. Να σημειωθεί ότι η LSK, που έχει κι άλλες επενδύσεις στην Κύπρο, ενδιαφέρεται και για επενδύσεις άλλων εταιρειών, διεθνών κολοσσών, στις οποίες παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία.

Πέραν της συνάντησης αυτής, ο Στρος Καν είχε διαβουλεύσεις και συζητήσεις από το γραφείο του κ. Σαρρή στη Λευκωσία όπου πέρασε τις περισσότερες ώρες, κάνοντας από εκεί τις επαφές του.

 

ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Back to top button