breaking newsΔιεθνή

Ινδονησία: Η έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους

 

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι στη δυτική Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, μετά την ανακάλυψη άλλων εννέα πτωμάτων, ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) οι διασώστες που εξακολουθούν να αναζητούν έναν αγνοούμενο.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Σουμάτρας εξερράγη την Κυριακή και στάχτες εκτοξεύθηκαν 3.000 μέτρα στον ουρανό, ψηλότερα από το ίδιο το ηφαίστειο.

«Εννέα από τους δέκα αγνοουμένους βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα νεκροί και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται τα πτώματά τους. Εξακολουθούμε να αναζητούμε ένα θύμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Μαλίκ, διευθυντής των υπηρεσιών διάσωσης της πόλης Παντάνγκ.

Εκατοντάδες ινδονήσιοι διασώστες έχουν κινητοποιηθεί για τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της κακοκαιρίας και της στάχτης που συνεχίζει να εκτοξεύεται από το ηφαίστειο.

Ο Αχμάντ Ριφάντι, επικεφαλής του παρατηρητηρίου του Μαράπι, παρατήρησε πέντε εκρήξεις από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 08:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας). «Το Μαράπι εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργό. Δεν μπορούμε να δούμε το ύψος της στήλης (από στάχτες) επειδή καλύπτεται από τα σύννεφα», εξήγησε.

Ο Ρούντι Ρινάλντι, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη δυτική Σουμάτρα, δήλωσε χθες, Δευτέρα 4/12 στο AFP ότι κάποιοι από τους περιπατητές που διασώθηκαν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

«Κάποιοι υπέστησαν εγκαύματα» και «διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», εξήγησε.

Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν ήταν «εκείνοι που είχαν πλησιάσει τον κρατήρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατάλογο των προσώπων που βρήκε η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (BASARNAS) και συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον οκτώ υπέστησαν εγκαύματα. Ένας από τους διασωθέντες, πέρα από τα εγκαύματα, υπέστη κάταγμα, ενώ άλλος τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο Άντε Σετιάουαν, αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, επισήμανε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή πως οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έλαβαν μάσκες και τους απευθύνθηκε σύσταση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Το Μαράπι, σε υψόμετρο 2.891 μέτρων —το όνομά του σημαίνει «το βουνό της φωτιάς»—, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο στη Σουμάτρα. Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη. Η χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

PrimeNews.

Back to top button