Κύπρος

Ένα απέραντο μπουρδέλο…

ΣΜΜΣΜΗ λέξη «μπουρδέλο» έχει σε αρκετές γλώσσες ίδια προέλευση, μπορντέλ. Σε άλλες γλώσσες η ρίζα της λέξης προέρχεται από την έννοια «όριο». Προφανώς, θέλοντας να τονίσουν τη γραμμή της κοινωνικής διάστασης του φαινομένου. Στα ελληνικά, ωστόσο, μεταφράζεται ως οίκος ανοχής. Αντί να τονίζεται το όριο, τονίζεται η ανοχή. Διόλου τυχαία.

 

Όπως προφανώς, διόλου τυχαία δεν επέλεξε και η θεά του έρωτα να γεννηθεί στο νησί μας. Θεά του έρωτα και της πορνείας, εξού και οι χίλιες ιερόδουλες που πρόσφεραν υπηρεσίες στο ναό της Αφροδίτης στην Κόρινθο. Φροντίσαμε σε όλη την πορεία αυτού του νησιού να δικαιολογήσουμε πλήρως, τη μυθολογική επιλογή της θεάς. Φτάσαμε στην τρίτη μετά Χριστό χιλιετηρίδα να ανοίγουμε σύγχρονους “ναούς της Αφροδίτης“. Να τους αδειοδοτούμε με ταχύτητα φωτός. Μόλις 45 ημέρες χρειάστηκαν, την ώρα που άκρως σημαντικές βιομηχανίες χρειάζονται χρόνια για να εξασφαλίσουν άδειες.

 

 

 

  ΦΜΦΦΊσως να μέτρησε το γεγονός ότι η αδειοδότηση του “ναού” στην Παλώδια είχε “ιερό” σκοπό. Έγινε πρωτοσέλιδη η απαίτηση ενός δικηγόρου να ανασταλεί η ποινική δίωξη του μοναδικού κατηγορούμενου για τις “υπηρεσίες” που πρόσφερε ο ναός. Η προσοχή επικεντρώθηκε στην απειλή ότι θα αποκαλυφθούν μεγαλόσχημοι που επισκέπτονταν το “ναό” και απολάμβαναν τις “υπηρεσίες” κάποιων καλλονών με προέλευση την ανατολική Ευρώπη. Τι “ιεροσυλία” κι αυτή; Με τόση ευκολία διέγραψαν την αρχαιοελληνική ταυτότητα ενός τέτοιου “ναού” υποκαθιστώντας την με ρωσική και ουκρανική;

 

 

 

Αυτό το πρωτοσέλιδο κτύπησε ψηλά νούμερα αναγνωσιμότητας. Πόσοι, όμως, ασχολήθηκαν με την ταχύτητα φωτός με την οποία δόθηκαν άδειες στο ναό; Πόσοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι οι 16 από τις 17 μάρτυρες κατηγορίες απελάθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι ισχυρότατο το ενδεχόμενο να πέσει η υπόθεση; Πόσοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι μοναδικός κατηγορούμενος είναι ο οδηγός-διευθυντής; Κι αυτή “ιεροσυλία”. Ακούς εκεί, διευθυντής ενός “ναού” ένας οδηγός… Τόση ξεφτίλα πια; Οι πλείστοι επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο αποκάλυψης ονομάτων επιφανών “κυρίων” που πέρασαν από το “ναό” να υποβάλουν τα σέβη τους στη θεά του έρωτα. Τέτοιοι λιγούρηδες είμαστε… Διψάμε για κουτσομπολιό. Όσο πιο γνωστά ονόματα περιλαμβάνονται τόσο πιο πολύ ηδονιζόμαστε. Παραβλέπουμε την ουσία. Ότι εν έτει 2014 αδειοδοτείται εν ριπή οφθαλμού ένα κολαστήριο για ακριβά γούστα.

 

 

 

ΜΜΟΟΓιατί, όμως, να μας ανησυχούν τα μπουρδέλα; Μήπως με αυτά -υπό την ελληνική μετάφραση- δεν μεγαλώσαμε και ζούμε ολόκληρη τη ζωή μας; Οίκος ανοχής δεν είναι άραγε η πολιτική; Όπου σχεδόν τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του συμφέροντος, της δόξας και του χρήματος; Οίκος ανοχής δεν αποδεικνύεται ότι ήταν κάποια τραπεζικά ιδρύματα όπου τα πάντα γίνονταν ανεκτά χάριν του κέρδους και όπου εγκρίνονταν και χαρίζονταν δάνεια εκατομμυρίων; Οίκος ανοχής δεν είναι το κράτος όπου μεγαλουργούν το ρουσφέτι, οι μίζες και οι ατασθαλίες; Οίκος ανοχής κατάντησαν και οι θεσμοί όταν τσαλαπατιούνται από αυτούς που καθηκόντως έχουν υποχρέωση να τους προστατεύουν. Οίκος ανοχής είναι και η κυπριακή κοινωνία γενικότερα η οποία ανέχεται αδιαμαρτύρητα να ασελγούν κατ’ επανάληψη επί του σώματος της με το χρηματιστήριο, τα αξιόγραφα και τα κουρέματα.

 

 

Κάποτε ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι ζούμε σε μια μπανανία.

Προφανώς, για να μην χρησιμοποιήσει γλώσσα του πεζοδρομίου, επέλεξε το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε ένα απέραντο μπουρδέλο… Μόνο οι ανήλικοι δεν μπαίνουν στα μπουρδέλα. Αυτοί είναι και η μοναδική ελπίδα να βγούμε κάποτε από το γενικότερο μπουρδέλο που ζούμε… Αν τους αφήσουμε να δουν την πραγματικότητα..

 

 

 

philenews.com

.

Back to top button