breaking newsΔιεθνή

Όλα δείχνουν σύγκρουση Συρίας-Τουρκίας – Μεταφέρουν στρατεύματα στην Ιντλίμπ οι Τούρκοι

O Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) συνεχίζει να επιτίθεται νότια και νοτιοανατολικά του Ιντλίμπ με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας. Οι δυτικές γειτονιές και οι αγροτικές περιοχές του Χαλεπίου πλήττονται συνεχώς από μαχητικά αεροσκάφη και βολές πυροβολικού. Οι δυνάμεις του Άσαντ επελαύνουν προς το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία σε μια σειρά από επιτυχημένες χερσαίες επιχειρήσεις.

Το επόμενο μεγάλο κέντρο έντασης στη Συρία εκτιμάται πως θα προκληθεί από μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές βάσεις έχουν ως στόχο τον τερματισμό της προόδου του SAA στην περιοχή.

Ωστόσο, λόγω των συγκρούσεων, οι αυτοκινητοπομπές που επιχερούν για τη μεταφορά προμηθειών στους Τούρκους εισβολείς στη Συρία δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις στρατιωτικές βάσεις. 

Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν τη συνοικία Μαράτ Ελ Νουμάν, ενώ πλέον επικεντρώνονται προς τη συνοικία Saraqeb  η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη διασταύρωση των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, εκτιμάται πως η πιθανή σύγκρουση μεταξύ Συριακού και Τουρκικού στρατού στην περιοχή θα μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες αιματοχυσίες στον μακροχρόνιο πόλεμο της Συρίας.

Καθώς ο Συριακός Αραβικός Στρατό προωθείται σε στρατηγικές περιοχές της Ιντλίμπ με τις δυνάμεις “Τίγρεις” να αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου και τις χερσαίες δυνάμεις να σφυροκοπούν τις θέσεις των φιλότουρκων με τεθωρακισμένα, βολές πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές από τη ρωσική Αεροπορία, στην οδό M5 που εκτείνεται από το Χαλέπι σε Ιντλίμπ, Χάμα και προς την Ιορδανία, οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και προσωπικό στις επίμαχες περιοχές

Η ταχεία προώθηση του Συριακού Στρατού στις προαναφεθείσες περιοχές και η υποστήριξη από τη Ρωσία στις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, προμηνύουν μια ανατροπή των συμμαχιών στην περιοχή Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου.

Αν ο Άσαντ δεν εξαναγκαστεί από τη Μόσχα σε συμφωνία για νέα κατάπαυση του πυρός, θα έχουμε άμεση και μετωπική σύγκρουση των συμφερόντων Τουρκίας-Ρωσίας, γεγονός που οδηγήσει σε νέα δεδομένα που κάθε γεωπολιτικός παίκτης της περιοχή θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί.

Ενδεικτικό της τουρκικής αποφασιστικότητας για σύγκρουση με τη Δαμασκό, και συνεπώς με τη Μόσχα, αποτελεί η συνεχής κατασκευή νέων “παρατηρητηρίων” εντός της επαρχίας Ιντλίμπ, σε συνδυασμό φυσικά με τις επιθετικές δηλώσεις της Άγκυρας και τις απειλές για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η τουρκικη εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη τοπικές πηγές της Συρίας, ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα νέο παρατηρητήριο κοντά στο Saraqeb στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, ανεβάζοντας των αριθμό των τουρκικών δομών στην περιοχή, με σκοπό οι Τούρκοι να αποτρέψουν την ανακατάληψη της επαρχίας από το Συριακό Στρατό.

Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν καθιερώσει το πρώτο τους σημείο παρατήρησης στο Saraqeb, αφού οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Μαράτ αλ Νουμάν την περασμένη Τρίτη. Δύο σημεία βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τμήμα του Saraqeb στην εθνική οδό M5, ενώ το τρίτο σημείο βρίσκεται στα περίχωρα της συνοικίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις μετέφεραν επιχειρησιακό στρατιωτικό εξοπλισμό αποτελούμενο από τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 20 στρατιώτες στην είσοδο του χωριού Kafr Amim, ανατολικά του Saraqeb. Επιπλέον, η Τουρκία δημιουργεί ένα νέο στρατιωτικό σημείο στη διασταύρωση Kafr Amim, στο δρόμο Abu Dahour-Saraqeb, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με λίγα λόγια, Άσαντ και Ερντογάν κινούνται προς πλήρη πολεμική σύρραξη με στόχο τον έλεγχο της Ιντλίμπ, η οποία προς το παρόν αποτελεί το τελευταί προπύργιο των τζιχαντιστών που αυτοαποκαλούνται ένοπλη αντιπολίτευση και υποστηρίζονται από την Τουρκία.

pentapostagma
Back to top button