Διεθνή

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι Η.Π.Α και η Δύση προκαλούν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση

.

ο-ρώσος-πρόεδρος-vladimir-putin-495x278Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης για πράξεις που οδηγούν στην παγκόσμια αποσταθεροποίηση. Επίσης, κατηγόρησε τη Δύση για την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ουκρανία, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να «οικοδομήσει μία αυτοκρατορία».

Ο Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε αιχμηρότατες δηλώσεις κατά των ΗΠΑ στο πλαίσιο ομιλίας του στη Λέσχη Valdai στο Sochi, που αποτελεί μία ανεπίσημη ομάδα think-tank, κατηγορώντας τη Washington για συμπεριφορές που δεν συνυπολογίζουν τα συμφέροντα των χωρών του υπόλοιπου κόσμου.

“Το σύστημα των διεθνών σχέσεων απαιτούσε ορισμένες αλλαγές, αλλά οι ΗΠΑ, που θεώρησαν ότι ήταν οι νικητές του Ψυχρού Πολέμου, δεν θεώρησαν ότι υπάρχει η ανάγκη για να πραγματοποιηθούν αυτές”. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο για «δικό τους όφελος», γεγονός που έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

Η πλήρης ομιλία του Putin στο ακόλουθο βίντεο:

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τον Ισλαμικό εξτρεμισμό

O Putin έθιξε επίσης και το ζήτημα της εξάπλωσης και της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση «για αποστροφή του βλέμματος» από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ επιτέλεσαν ένα σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση και την γιγάντωση του Ισλαμικού εξτρεμισμού, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την χρηματοδότηση των Mujahidin από την Washington, κατά τη διάρκεια του πολέμου Αφγανιστάν – Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του ’80. Οι Mujahidin αποτέλεσαν το προοίμιο για οργανώσεις όπως οι Taliban και η Al-Qaeda..

“Οι διεθνείς μας εταίροι είναι ένοχοι για την πραγματοποίηση των ίδιων λαθών ξανά και ξανά – κάτι που με εκπλήσσει συνεχώς. Κατά το παρελθόν χρηματοδότησαν Ισλαμιστές εξτρεμιστές που μάχονταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης, στο Αφγανιστάν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργήθηκαν οι Taliban και η AlQaeda, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το Ισλαμικό Κράτος (σ.σ. pentapostagma.gr – ΙS, προγενέστερα γνωστή και ως ISIS) αποτελεί την πιο πρόσφατη τρομοκρατική οργάνωση που αποσταθεροποιεί τον κόσμο, και ο Putin κατηγόρησε ευθέως τις χώρες που βοηθούν στην χρηματοδότηση των ένοπλων Ισλαμιστών μέσω της αγοράς πετρελαίου από αυτούς με μειωμένη τιμή:

“Οι τρομοκράτες έχουν προχωρήσει στην πώληση πετρελαίου σε πραγματικά χαμηλές τιμές, και οι χώρες που το αγοράζουν και στη συνέχεια το μεταπωλούν, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, η οποία σε τελικό στάδιο θα επιστρέψει για να τους πλήξει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Vladimir Putin.

 

pentapostagma.gr

Back to top button