Κύπρος

Γελοιότητες με περικεφαλαία

imagesToυ Άριστου Μιχαηλίδη -Philenews

 

 

Ασφαλώς και γνωρίζαμε όλοι ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεων είναι μια συμβολική ενέργεια, ένα μέτρο διαμαρτυρίας μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα. Ίδιας ισχύος με μια προειδοποιητική στάση εργασίας που κάνουν εργαζόμενοι όταν θίγονται τα συμφέροντά τους. Αλλά η στάση των δυο μεγάλων κομμάτων μάς έπεισε ότι ούτε καν την κατανόησή μας δικαιούνται όταν έχουν μπροστά τους δύσκολες καταστάσεις να διαχειριστούν.

 

 Πήραν την απόφαση, υποτίθεται ομόφωνα, συμφώνησαν να μην κάνουν δηλώσεις για να δείξουν τη σοβαρότητα των συνθηκών, αλλά αμέσως μετά ξεκίνησαν όπως πάντα τα δυσνόητα μπλα-μπλα εσωτερικής κατανάλωσης για να εκφράσουν την αγωνία τους μήπως και διακοπούν για πάντα οι διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, με διατήρηση της αξιοπιστίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις», έλεγε το κυβερνών ΔΗΣΥ, ενώ το αντιπολιτευτικό ΑΚΕΛ δήλωνε ότι είναι σωστή η απόφαση να ματαιώσει ο Πρόεδρος τη συνάντηση του με τον Έρογλου,  διαφωνεί όμως με τον οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων…

 

Δηλαδή, πήραν μια ομόφωνη απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων χωρίς να ανακοινώσουν αν υπάρχει ημερομηνία λήξης αυτής της αναστολής. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ, χτες ανακοίνωσε ότι η ενέργεια της Τουρκίας «συνιστά επιθετική ενέργεια και μια απόπειρα πρόκλησης τετελεσμένου, που αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για το χειρότερο τετελεσμένο από την εποχή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους». Μπροστά σε αυτή την επιθετική ενέργεια, οι ηγεσίες των κομμάτων δεν αγωνιούν γι΄ αυτό το χειρότερο τετελεσμένο, αλλά για το πότε θα επιστρέψει ο Πρόεδρος στις συνομιλίες. Χτες επίσης πληροφορηθήκαμε και από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νίκο Τορναρίτη -τα έλεγε στο ΡΙΚ το μεσημέρι-, ότι η δική τους άποψη ήταν ναι μεν να αποχωρήσει ο Πρόεδρος από τις συνομιλίες (προφανώς, συμβολικά και προσωρινά) αλλά να συνεχίζονται κανονικά οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Οζερσάι.

 

 

 Με αυτές τις γελοιότητες είναι που διαχειρίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα οι ηγέτες μας. Τόσο σοβαρά που τα θεωρούν «επιθετική ενέργεια» αλλά δεν διανοούνται ότι η αντίδρασή τους στην επίθεση μπορεί να είναι και η διακοπή των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον μέχρι να τερματιστεί η «επιθετική ενέργεια». Και μάλιστα των διαπραγματεύσεων που ήταν ούτως ή άλλως σε αδιέξοδο και δεν οδηγούσαν σε κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά, γιατί αποφάσισαν αναστολή των διαπραγματεύσεων όταν διαμηνύουν σε όλο τον κόσμο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν «να βρεθεί τρόπος, με διατήρηση της αξιοπιστίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις»; Όχι ότι δεν θα βρεθεί τρόπος, δηλαδή, εξάλλου είναι φανερό ότι δεν έχουν επιλογές, ούτε θάρρος, ούτε μυαλό, ούτε συμμαχίες. Αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν ούτε 24 ώρες χωρίς να γελοιοποιούν μόνοι τους τις αποφάσεις τους;

 

 

 

Υ.Γ. Εμείς ελπίζαμε ότι θα μπορούσαν να αντιδράσουν και πιο έντονα στην «επιθετική ενέργεια», π.χ. να κλείσουν τα οδοφράγματα μέχρι να αποχωρήσουν οι τουρκικές φρεγάτες από την κυπριακή ΑΟΖ κι αυτοί ρωτούσαν τον Αμερικανό πρέσβη αν είναι σωστό να επιβάλουν πρόστιμο σε όποιους χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου. Και τώρα συζητούν με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στις συνομιλίες. Για τα πανηγύρια καλοί είμαστε.

 

 

– philenews.com

Back to top button