Κύπρος

Δαμόκλειος σπάθη ο Έμπολα Παγκόσμιος συναγερμός από την εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας Το τελευταίο ύποπτο κρούσμα Έμπολα στα κατεχόμενα, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ελονοσία, κατέδειξε την ευκολία με την οποία μπορεί να μεταφερθεί ο οποιοσδήποτε ιός στην Κύπρο

images02P8HHDWΠαγκόσμιος  πανικός έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης της ιδιαίτερα επικίνδυνης και θανατηφόρας επιδημίας του ιού Έμπολα. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχει ξεπεράσει τις 4 χιλιάδες, ενώ πάνω από 8.000 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα έχουν μολυνθεί με τον ιό, με βάση την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα το υγειονομικό θρίλερ που διαδραματίστηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, με την πρώτη μετάδοση του ιού σε χώρα εκτός Αφρικής κάτω από περίεργες συνθήκες, με την υπόθεση της νοσηλεύτριας στη Μαδρίτη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να μην ανησυχούν για τον ιό.

 

 

 ξπΤο τελευταίο ύποπτο κρούσμα στα κατεχόμενα, που εντοπίστηκε σε φοιτητή από το Τόγκο, απόδείκτηκε τελικά ότι ήταν ελονοσία, και κατέδειξε την ευκολία με την οποία μπορεί να μεταφερθεί ο οποιοσδήποτε ιός.

 

 Θνησιμότητα πάνω από 50% Μιλώντας στη «Σ», ο Επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης ανέφερε ότι ο ιός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος με τα ποσοστά θνησι- μότητας να ξεπερνούν το 50%. «Ο ιός προσβάλλει ζωτικά όργανα του οργανισμού, όπως το συκώτι και τα επινεφρίδια όπου παράγεται η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην έχει πλέον αντοχές. Με την καταστροφή των κυττάρων στο συκώτι προκαλούνται διαταραχές στην πήξη του αίματος – έτσι εμφανίζονται οι αιμορραγίες που παρατηρούνται στους ασθενείς.

 

 Την ίδια στιγμή καταστρέφονται τα ζωτικά όργανα του οργανισμού και στο τέλος αυτός καταρρέει», ανέφερε ο Δρ Βωνιάτης. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα εντοπιστούν και από τις αντοχές του οργανισμού. Ο Επιδημιολόγος έφερε ως παράδειγμα τον θάνατο του ασθενή στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος άργησε να αναφέρει τα συμπτώματα του ιού και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν πλέον αργά.

 

 Έρχεται στην Ευρώπη

 

 imagesCT3F7VVPΟ ιός του Έμπολα εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο στην Αφρική, όπου τις ερ χόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναφερ θούν πολλές χιλιάδες νέα κρούσματα. Όπως δήλωσε ο Άντονι Μπάνμπουρι, αρμόδιος του ΟΗΕ για τον ιό, δεν αποκλείεται ο Έμπολα να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται μέσω αέρα, ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία τρόμου. Σοκ προκαλεί και άλλη πρόβλεψη που εξέδωσαν οι αρμόδιοι των υγειονομικών Αρχών στις ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα φτάσουν 1,4 εκατομμύριο σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε έως τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Δρ Βωνιάτης, όσον αφορά την Κύπρο, σημείωσε ότι αν και οι πιθανότητες για πολλά κρούσματα είναι μικρές δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αργά ή γρήγορα να παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα. «Όσο η επιδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Αφρική τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρατηρηθούν κρούσματα στην Ευρώπη. Επιδημιολόγοι που έκαναν εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα παρατηρηθεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη με πιο “ευάλωτες“ χώρες να θεωρούνται η Αγγλία και η Γαλλία», σημείωσε ο Δρ Βωνιάτης

 

 

 Μεταλλάσσεται και ενισχύεται

 

 

 imagesNEL2A1GJΣε σχέση με τις διεθνείς ανησυχίες όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και συνεπώς την ενδυνάμωσή του ο Δρ Βω- νιάτης το χαρακτήρισε «πιθανό σενάριο». «Υπάρχει η ανησυχία για τη μετάλλαξή του. Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και όσο μετα- δίδεται ενδεχομένως να ενισχύεται μέσω των κυττάρων των ανθρώπων – και σε κάποια φάση ίσως καταστεί πιο επιθετικός», τόνισε ο Επιδημιολόγος. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, ο τωρινός ιός δεν έχει την ίδια μορφή με τον ιό Έμπολα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ζαΐρ το 1976. Για τα αντίδοτα του ιού ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι στην ιατρική κοινότητα υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέσα στο 2015 θα εγκριθούν δύο εμβόλια, τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη και άλλα τρία φάρμακα που θα καταπολεμούν τον ιό.

 

 

 Ο ιός που χτύπησε την Κύπρο

 

 Κι όμως η Κύπρος έζησε στο -όχι τόσο μακρινό- παρελθόν τη δολοφονική μανία μιας άλλης επιδημίας. Όπως μας πληροφόρησε ο Δρ Βωνιάτης, το 1936 «θέρισε» την Κύπρο η μεγαλύτερη καταγραφείσα μέχρι σήμερα επιδημία μηνιγγίτιδας, η οποία ήταν μικρο- βιακή και οφειλόταν στον μηνιγγιτιδόκοκκο. Καταγράφηκαν τότε 790 περιστατικά από τα οποία τα 270 ήταν θανατηφόρα (34.1%). Η επιδημία έφτασε από ένα πλοίο στο λιμάνι του Ξερού και τα αρχεία που αφορούν τον ιό καταγράφηκαν από τους Άγγλους.

 

 

 

 
Μετάδοση με βήχα και φτέρνισμα

 

 imagesOQZLV3L6Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο που βρίσκεται στην εντατική με Έμπολα -και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η κατάστασή της επιδεινώνεται- πιστεύεται ότι κόλλησε τον ιό όταν ακούμπησε στο πρόσωπό της ένα γάντι της στολής που φορούσε καθώς περιέθαλπε ασθενή που επέστρεψε από την Αφρική. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει πανικό, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω βήχα και φτερνίσματος, καθώς τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από τον ασθενή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. «Θεωρητικά, υγρά και μεγαλύτερα σταγονίδια από άτομο που έχει προσβληθεί και έχει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος ή κάνει εμετό, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε έναν άλλο άνθρωπο, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Αυτό δύναται να συμβεί όταν μολυσμένα σταγονίδια εκτοξεύονται μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα (που δε σημαίνει ότι μεταδίδονται από αέρος) στους βλεννογόνους ή στο δέρμα με εκδορές ενός άλλου ανθρώπου», επισημαίνει ο οργανισμός.

 

 

 Στέλνουν στρατό

 

 

imagesP283P2JNΣτο μεταξύ, ο στρατός της Σιέρα Λεόνε σφράγισε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορα με τη Λιβερία και τη Γουινέα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου. Την ίδια στιγμή η Λιβερία, η χώρα της Δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Εμπολα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ξένου υγει- ονομικού προσωπικού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή της για βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδόν 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη δυτική Αφρική στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού. Ακόμα 600 στρατιώτες στέλνει η Βρετανία στη Σιέρα Λεόνε την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί η έξαρση του ιού Έμπολα στη δυτικοαφρικανική χώρα. Ήδη στην αφρικανική χώρα βρίσκονται 150 Βρετανοί στρατιώτες. Μαζί με το πρόσθετο έμψυχο δυναμικό, στην περιοχή θα αναπτυχθεί ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο και τρία ελικόπτερα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, με κύρια αποστολή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ιατρικού υλικού και προσωπικού.

 

 

 

 

 

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού του Έμπολα, αλλά είναι εξοπλισμένη για να αν- τιμετωπίσει την επέκταση του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Αρχές και τους αναλυτές. Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, «η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Έμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν. «Όταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται», είπε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική «παραφωνία», στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανιστεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Εμπολα – όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική. Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, «αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Europolitique», που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, η Πορτογαλία πε- ριλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με τη Δανία (42 κλί- νες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα).

 

 

 Στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού

 Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία και η Κύπρος είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις υποδείξεις του ΠΟΥ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Απαντώντας σε ερωτήματα της Ειρήνης Χα- ραλαμπίδου, βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει συστήσει  Επιτροπή Διαχείρισης και Προετοιμασίας για αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών Έμπολα. H Επιτροπή αυτή έχει ήδη καταρτίσει Σχέδιο Δράσης, όπως και κλινικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών και για λήψη των αναγκαίων μέτρων για πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ των λειτουργών Υγείας. Ταυτόχρονα το Υπουργείο επισημαίνει ότι σε περίπτωση που θα απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τα περιστατικά θα μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λε- μεσού που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.

 

 

 

 

 
Συστάσεις στα σημεία εισόδου

 

Σε σχέση με τον εξοπλισμό του προσωπικού, το Υπ. Υγείας επισημαίνει ότι αυτός έχει γίνει με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) και παρέχει υψηλή προστασία, είναι διαθέσιμος σε επαρκείς ποσότητες σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, με δυνατότητα άμεσης προμήθειας με επιπλέον πο- σότητες, εάν και εφόσον τούτο κριθεί ανα- γκαίο. «Επειδή το περιστατικό που μετα- φέρθηκε και νοσηλεύθηκε στην Ισπανία, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται να προέκυψε από κακή τεχνική αφαίρεσης της προστατευτικής στολής, σημειώνεται πως στα νοσοκομεία μας έχει ήδη εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό που θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει ως προς την ορθή εφαρμογή και αφαίρεση του εξοπλισμού αυτού», αναφέρει το Υπουργείο.

 

 

 

Για τον αποτελεσματικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπ. Υγείας αναφέρει ότι έχουν αποσταλεί οδηγίες και συστάσεις του ΠΟΥ και ΙΑΤΑ σε λιμάνια και αεροδρόμια για αντιμετώπιση πιθανών εισαγόμενων περιστατικών από τον ιό Έμπολα, καθώς και πρωτόκολλο για αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού σε αεροπλάνο εν ώρα πτήσης.  μέχρι και επτά εβδομάδες.

 

 

 

 simerini

Back to top button