Κύπρος

Εκσυγχρονίστε το Σύνταγμα, κόψτε τους συνταξιούχους

Γ. Καλλινίκου

 

 

 

οπξΗ απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις πολλαπλές συντάξεις έβαλε μπουρλότο στην αξιοπιστία ενός ακόμη θεσμού και στη βαθμολογία που ο λαός δίδει γι’ αυτόν.

 

Μετά τον πάτο στον οποίο οι πολίτες κατέταξαν την πολιτική, μετά την πτώση πολλών σκαλιών στην κλίμακα της αξιοπιστίας άλλων θεσμών, η δικαιοσύνη φάνταζε σαν ένα από τα τελευταία οχυρά. Διάφορες αποφάσεις μερικών εκ των πρωταγωνιστών του θεσμού στο πρόσφατο παρελθόν και η αδυναμία να τιμωρηθούν έστω και μερικοί για το έγκλημα της καταστροφής της οικονομίας του τόπου, είναι αλήθεια ότι δημιούργησαν σκιές πάνω και από αυτό τον θεσμό.

 

 

Είναι δεδομένο το αίσθημα αδικίας που η πλειοψηφία του λαού αισθάνεται βλέποντας την ανισότητα που για χρόνια επικρατούσε μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι επίσης δεδομένο το αίσθημα αδικίας που ο λαός αισθάνεται για όσους επί δεκαετίες έτρωγαν με χρυσά κουτάλια κατέχοντας υψηλά αξιώματα. Το ίδιο και γιατί βλέπουν ότι μετά την οικονομική καταστροφή του τόπου το χάσμα μεταξύ εκείνων που δίνουν αγώνα επιβίωσης κι εκείνων που συνεχίζουν να απολαμβάνουν χοντρές αμοιβές διευρύνεται. Δεν θα έπρεπε επομένως, κανείς να διερωτάται γιατί η προχθεσινή απόφαση του Α.Δ. προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός πως ό,τι η κοινή γνώμη θεωρεί δίκαιο δεν σημαίνει και ότι μπορεί να ισχύει για τη δικαιοσύνη. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί και αυτοί που χειρίζονται τον ιερό θεσμό δεν αναγνωρίζουν ποιο θα ήταν το δίκαιο βάσει των συνθηκών που τη δεδομένη στιγμή επικρατούν στην κοινωνία, αλλά γιατί μπορεί υφιστάμενοι νόμοι να μην επιτρέπουν να επιβληθεί το πραγματικά δίκαιο.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, ενδεχομένως οι δικαστές να αναγνωρίζουν ότι είναι άδικο κάποιοι να παίρνουν δύο και τρεις συντάξεις, ενώ άλλοι συνάνθρωποι μας επιβιώνουν χάρις στο ΕΕΕ. Είναι όμως, ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να σεβαστούν και τις πρόνοιες των νόμων, του συντάγματος καθώς και ευρωπαϊκών αποφάσεων, που περιορίζουν την άσκηση της δικαιοσύνης σε πλαίσια που άπτονται μόνο συγκεκριμένων νομικών αναφορών. Η στήλη δεν φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του συνήγορου των δικαστών του Ανωτάτου. Τέτοιο ρόλο δεν πρόκειται να τον παίξει ποτέ. Για να μπορέσει να εντοπισθεί όμως το φάρμακο για τέτοιες μολύνσεις που προκαλούν αποστήματα, πρέπει προηγουμένως να γίνει σωστή διακρίβωση των αιτιών των μολύνσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, παρατηρούντο δύο αδικίες. Μία για εκείνους που έπαιρναν δύο και τρεις συντάξεις ενώ πολλοί συμπολίτες τους με πραγματικές ανάγκες είδαν τις πενιχρές συντάξεις τους να κουρεύονται. Μία δεύτερη για εκείνους τους συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι είτε διορίζονταν είτε εκλέγονταν σε διάφορα αξιώματα και έπαιρναν μισθούς, αλλά ταυτόχρονα έπαιρναν και συντάξεις. Η πρώτη αδικία είναι προϊόν της ασυλλόγιστης πολιτικής που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις, όταν στις εποχές των παχιών αγελάδων μοίραζαν αβέρτα δικαιώματα στο δημόσιο τομέα για να γίνονται αρεστές και να εξασφαλίζουν την στήριξη όσων ήσαν μέλη και όσων προσέβλεπαν ρουσφετολογικά να γίνουν μέλη του.

 

 

Όλο αυτό το απόστημα που συσσωρευόταν επί δεκαετίες ήταν φυσικό να μετατραπεί σε γάγγραινα. Η προσπάθεια της Βουλής να θεραπεύσει την γάγγραινα απεδείχθη ανεπαρκής διότι συγκρουόταν με το σύνταγμα και συγκεκριμένες πρόνοιες του. Η δεύτερη αδικία είναι προϊόν της απερίσκεπτης τακτικής επίσης όλων των κυβερνήσεων, να διορίζουν σε διάφορα αξιώματα και πόστα, συνταξιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία που επέλεξε η Βουλή σκόνταψε σε πρόνοιες του Συντάγματος. Αν κάποιος διορίσθηκε σε αξίωμα από το οποίο θα παίρνει μισθό το πρόβλημα δεν είναι εκείνου που διορίσθηκε αλλά εκείνου που τον διόρισε όντας συνταξιούχος. Το ερώτημα είναι πώς θεραπεύονται τα αποστήματα. Προτού απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να επισημανθεί ότι από το 1974 και εντεύθεν, είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εκσυγχρονιστικές ή διορθωτικές αποφάσεις σκόνταφταν στο Σύνταγμα. Είναι καιρός οι επαίοντες να μελετήσουν μία ριζοσπαστική απόφαση και να συμφωνήσουν σε μία δεύτερη πολύ εύκολη

 

 

 Η εύκολη είναι να αποφασισθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα ξαναδιορίσει συνταξιούχους και θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εργαστούν. Η δύσκολη είναι να αποφασισθεί ότι θα διοριστεί μια ομάδα έγκριτων νομικών –ίσως και με συμβολή ξένων διακεκριμένων συνταγματολόγων- που θα αναλάβει να ξαναγράψει το Σύνταγμα, εκσυγχρονίζοντας το στη βάση των σημερινών αναγκών της ευρωπαϊκής Κύπρου του 21ου αιώνα. Διαγράφοντας όσα εντάχθηκαν σε αυτό τη δεκαετία του ’60 και δυσκολεύουν τη ζωή μας. Ας μην βιαστούν κάποιοι να ψάλουν εκ νέου το γνωστό τροπάριο «κάτω τα χέρια από το Σύνταγμα». Έχουν ήδη μέχρι σήμερα γίνει επτά τροποποιήσεις του Συντάγματος με την επίκληση του δικαίου της ανάγκης. Αν τα θεμελιώδη άρθρα του που δεν επιδέχονται της παραμικρής τροποποίησης διατηρηθούν, τότε μπορεί κάλλιστα να εκσυγχρονισθεί το Σύνταγμα. Το επιχείρημα περί ενδεχόμενης τουρκικής εκμετάλλευσης μιας τέτοιας αλλαγής έχει από καιρό καταστεί έωλο, αφού από την άλλη πλευρά δεν έχει μείνει το παραμικρό που να γίνεται ακόμη σεβαστό. Επιτέλους, ας δοθεί στο λαό μια πραγματική αλλαγή που να του προσδώσει δύναμη κι ελπίδα να αντέξει στην πανάθλια εποχή που ζούμε…

 

 

 

Γ. Καλλινίκου

 

philenews.com

Back to top button