Κύπρος

Μην ανησυχείτε, μασκαράδες

 

Του ΆΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ πηγή-philenews

imagesNG4UHH21Είναι πράγματι ένα εύλογο ερώτημα, που το ακούμε συχνά τις τελευταίες μέρες, το έθεσε προχτές και ο πρώτος αρθρογράφος της Κύπρου, Αλέκος Κωνσταντινίδης, σχολιάζοντας δικό μας κείμενο. Ανησύχησε κι αυτός και άλλοι, μπας και κλείσουν τα οδοφράγματα και ρωτούσε να του πούμε πώς θα προκληθεί κόστος στην Τουρκία αν κλείσουν τα οδοφράγματα; Παρόλο που δεν έπρεπε να ανησυχήσουν καθόλου, τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει, θα έπρεπε όμως να μας απασχολήσει σοβαρά κι αυτό και πολλά άλλα ως μέτρα αντίδρασης μέχρι να αποσυρθούν τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας από την κυπριακή ΑΟΖ

 Αλλά για να αποφασίσουμε μέτρα πρέπει να είμαστε σοβαροί και δεν είμαστε. Είμαστε μασκαράδες, όπως λέει κι ο ίδιος συχνά και οι μασκαράδες είναι μόνο για τα καρναβάλια. Αν υποθέσουμε, όμως, ότι σοβαρευόμαστε για μια στιγμή και μελετούμε σοβαρά ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από το 2003 μέχρι σήμερα, το πρώτο που θα βλέπαμε ήταν η καθοριστική συμβολή αυτού του γεγονότος στην πλήρη απαλλαγή της Τουρκίας από τον ρόλο της ως κατοχικής δύναμης. Ουδείς στον διεθνή χώρο πιστεύει πια ότι έχουμε πρόβλημα κατοχής. Δέκα ολόκληρα χρόνια ζούμε κι εμείς και οι Τουρκοκύπριοι ως να μην υπάρχουν στην Κύπρο 40.000 Αττίλες.

images7KDQ559MΔιακινούμαστε ελεύθερα σε όλη την Κύπρο και δεν μας ενοχλεί κανένας. Εργαζόμαστε σε όλη την Κύπρο, παίζουμε ποδόσφαιρο, λειτουργούμε εκκλησίες, πάμε στα καζίνα. Ακόμα και οι γκέι μας πηγαινοέρχονται για να βρίσκουν ερωτικούς συντρόφους στα σκοτάδια της κατοχής, ακόμα και οι καλλιτέχνες μας χρηματοδοτούνται μόνο όταν εκδηλώνουν την καλλιτεχνική τους φύση σε δικοινοτικά προγράμματα. Τι υπάρχει στην καθημερινότητά μας για να υποδεικνύει την κατοχή; Υπάρχουν δύο κράτη που ζουν αρμονικά σε συνθήκες καλής γειτονίας.

 

Αυτό βλέπουν κι αυτό ξέρουν οι ξένοι. Γι’ αυτό και δεν μας πιστεύουν όταν φωνάζουμε ότι η κατοχή επεκτείνεται τώρα και στην ΑΟΖ. Ποια κατοχή; Αν κλείσουν τα οδοφράγματα τώρα ξαφνικά, θα είναι ασφαλώς μια ακραία ενέργεια, μια τρέλα ίσως, που μπορεί και να στραφεί εναντίον μας σε διπλωματικό επίπεδο, όμως το βέβαιο είναι ότι θα σταλούν σοβαρά μηνύματα σε όσους επενδύουν στη βλακεία μας για να κάνουν τη χώρα μας το γιαλέλι του Ερντογάν και τουλάχιστον θα ελπίζουμε ότι μπορεί να μας πάρουν και στα σοβαρά, χωρίς να είμαστε η Χαμάς ή η ISIS. Πρωτίστως, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να σταλούν μηνύματα και στους Τουρκοκύπριους για ν’ αρχίσουν να σκέφτονται ότι δεν είναι λογικό να θεωρούν δεδομένο ότι θα απολαμβάνουν επ’ άπειρο και τα πλεονεκτήματα ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (και της ΕΕ), αλλά και τα πλεονεκτήματα της τουρκικής κατοχής και των πολεμικών απειλών της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Άριστος Μιχαηλίδης

 

philenews.com

Back to top button