Κύπρος

Μπαρμπαρός: Μπαίνει στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ (ΧΑΡΤΗΣ) – Έτοιμο για όλα το Εθνικό Συμβούλιο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

barbar_607_379_577_324 Το ‘πε και το ‘κανε η Άγκυρα και το Μπαρμπαρός έχει εισέλθει στη δεσμευμένη παρανόμως από την Τουρκία περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ
– Στις 9 π.μ. το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεε 50 χλμ. βορείως του Οικοπέδου «3»
– Τα δύο συνοδευτικά πλοία κινούνταν προς το συγκεκριμένο τεμάχιο ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία
– Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Υλοποιεί τις απειλές της η Άγκυρα και το Μπαρμπαρός έχει εισέλθει εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή που παρανόμως δέσμευσε για έρευνες η Τουρκία, κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται το Οικόπεδο «3» των ΕΝΙ-KOGAS.

Στις 7:45 π.μ., το «Μπαρπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς τα ανοιχτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.

Στις 9 π.μ. το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χιλιόμετρα. βορείως του Οικοπέδου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter συνέχιζαν να κατευθύνονται προς το τεμάχιο 3 ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν ανοιχτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία.

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Το Μπαρμπαρός είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Σημειώνεται πως με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.

Στο μεταξύ κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Χριστόφορος Φωκαϊδης: «Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της»

Δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο έκανε ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σύμφωνα με τον οποίο η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευθεί.

Πρόκειται, είπε ο κύριος Φωκαϊδης για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαίκού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επισήμανε ο ΥΠΑΜ.

Εχουν ήδη μελετηθεί διάφορα σενάρια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχισθούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου.

onalert.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: