ΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ο κόσμος χάνει τη μάχη» Σοβαρές προειδοποιήσεις για τον Έμπολα από την UNMEER

ξκξλO κόσμος χάνει τη μάχη κατά του ιού Έμπολα και έχει αποτύχει στην ανάσχεση της θανατηφόρας επιδημίας, προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Ο Έμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Άντονι Μπάνμπερι, επι κεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επείγουσας δράσης κατά του Έμπολα (UNMEER), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην επιδημία.

 

Πιο γρήγορα από εμάς

 

Η επιδημία του ιού Έμπολα «βρίσκεται πολύ μπροστά μας, πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς και είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα», δήλωσε ο Άντονι Μπάνμπερι μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άκρα, όπου η απο- στολή του ΟΗΕ έχει το γενικό αρχηγείο της. «Είτε σταματάμε τον Έμπολα τώρα είτε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης», προειδοποίησε. Υπενθυμί- ζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του Παγ- κόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγο για την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε (τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δεν θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες» και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους. «Οφείλουμε να νικήσουμε τον Έμπολα και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, ο αριθμός των νεκρών είναι 4.447 επί 8.914 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

 

Κι άλλο κρούσμα στις ΗΠΑ

 

Εν τω μεταξύ, και δεύτερο μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στο Πρεσβυτεριανό Νο σοκομείο του Τέξας, ανακοίνωσε η Διεύ- θυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολι τείας του Τέξας. Το πρόσωπο αυτό ανέφερε χθες ότι εμφάνισε πυρετό και αμέσως απο- μονώθηκε. Οι υπηρεσίες υγείας του Τέξας έχουν λάβει από τον τελευταίο αυτόν ασθενή αναφορά για τις κινήσεις και τις επαφές του και τα πρόσωπα αυτά θα τεθούν υπό παρακολούθηση. Η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας του Τέξας συνεχίζει να παρακολουθεί τα πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή με τους δύο πρώτους ασθενείς που διαγνώστηκαν στην πολιτεία. Ο πρώτος ήταν ένας άνδρας που είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Λιβερία. Η δεύτερη ήταν μία νοσοκόμα που περιλαμβάνεται στο προσωπικό που φρόντισε τον πρώτο αυτόν ασθενή εντός του νοσοκομείου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

 

 

Χωρίς πρωτόκολλο

 

Πάντως, το συνδικάτο των νοσηλευτών του νοσοκομείου του Τέξας κατήγγειλε ότι δεν είχε χορηγηθεί στο προσωπικό πρωτόκολλο για τη φροντίδα των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα. Αυτή είναι η, βασιζόμενη σε μαρτυρίες μελών του προσωπικού του νοσοκομείου, απάντηση του συνδικάτου, στον Διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ασθενειών Τομ Φρίν- τεν, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή παραβίαση των διαδικασιών για να εξηγήσει την προσβολή της Αμερικανίδας νοσοκόμας από τον Έμπολα. «Το CDC δηλώνει ότι τα πρωτόκολλα δεν ακολουθήθηκαν, αλλά οι νοσηλευτές λένε ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο (για να παραβιαστεί)», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Νοσοκόμων Ρόουζαν ΝτεΜόρο.

 

Δεν συνιστά «φιλτράρισμα» επιβατών η επιτροπή

 

Οι έλεγχοι των κρατών-μελών της Ευ ρωπαϊκής Ένωσης, κατά την είσοδο σε αυτά, ταξιδιωτών οι οποίοι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα μπορούν να  βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας, προσφέροντας στους ίδιους καλύτερη ενημέρωση, όμως δεν θα πρέπει να επιβληθούν ως μέσο «φιλτραρίσματος» της κίνησης προσώπων, εκτίμησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Προς το παρόν δεν συνιστούμε» τη θέσπιση τέτοιων ελέγχων, οι οποίοι στην ΕΕ μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί μόνο στη Βρετανία, βάσει του αμερικανικού και καναδικού μοντέλου, δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής. «Η βασική αξία αυτού του μέτρου είναι να προσφέρει ένα μέσο για την παροχή πληροφοριών» στους ταξιδιώτες, πρόσθεσε. «Δεν θα πρέπει να περιοριστούμε στη λήψη θερμοκρασίας, πρέπει να δίνουμε περισσότερες πληροφορίες» στους πιθανούς φορείς του ιού, σημείωσε

. Οφείλουμε να δίνουμε στους ταξιδιώτες «έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου θα μπορούν να απευθύνονται, ξεκάθαρες συμβουλές για την περίπτωση που πιστεύουν ότι είναι ασθενείς, όπως το να μην παρουσιάζονται χωρίς προειδοποίηση στα νοσοκομεία», ώστε να περιοριστεί κάθε κίνδυνος εξάπλωσης, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ τέτοιοι έλεγχοι και ίσως και άλλα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της επιδημίας στο ευρωπαϊκό έδαφος. Κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει μόνη της αν θα λάβει τέτοια μέτρα, όμως η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη συντονισμού των διάφορων συστημάτων ελέγχου. Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) ζητεί επίσης να υπάρξει ευρωπαϊκός «συντονισμός» για το θέμα, ώστε να αποφευχθεί «κάθε παρά- λογος φόβος και αναποτελεσματικά μέτρα».

 

 

 

Ο ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖεΙ ότι εμφανίζονται 5.000-10.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική

 

 

 

Ούτε όταν εισήχθη στο τμήμα των επει γόντων Περιστατικών ούτε μετά την εισαγωγή του στη συνέχεια στο νοσοκο μείο, το νοσηλευτικό προσωπικό είχε στη διάθεσή του οδηγίες για τη φροντίδα του Λιβεριανού ασθενή, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε η Ρόουζαν ΝτεΜόρο. τη στιγμή που ο ασθενής υπέφερε από εμετούς και διάρ ροια, καμία οδηγία δεν είχε δοθεί από το νοσοκομείο για τον τρόπο χειρισμού των υψηλής μολυσματικότητας υλικών, πέραν της οδηγίας για την άμεση απομά- κρυνση των λερωμένων πετσετών, καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικάτου. επίσης, τα δείγματα που προέρχονταν από τον ασθενή και αναλύθηκαν στο ερ γαστήριο του νοσοκομείου δεν έτυχαν ειδικής μεταχείρισης, σύμφωνα με την Ντέμπορα Μπέργκερ, αντιπρόεδρο του συνδικάτου. τα δείγματα αυτά «δεν σφραγίστηκαν κατά κάποιον ειδικό τρόπο, ούτε διακινήθηκαν χέρι με χέρι», αλλά μέσω του συστήματος πνευματικών σωλήνων του νοσοκομείου, που πλέον κινδυνεύει να είναι ολόκληρο μολυσμένο», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος.

 

SIMERINI

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: