breaking newsΔιεθνή

Νέα στρατιωτική εταιρεία αναδύεται στη Ρωσία – Ποιος ο δημιουργός – Οι έμπειροι μαχητές της

 

Μια νέα Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία (PMC) φαίνεται πως ανέρχεται πλέον στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του Ομίλου Wagner, ως συνέπεια του θανάτου του ιδρυτή του, Yevgeny Prigozhin, και του δεξιού του χεριού Dmitry Utkin σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο μήνα.

Η PMC Redut αναδύεται και δείχνει έντονη πρόθεση να αντικαταστήσει τον Όμιλο Wagner ως «βασικό όργανο του υβριδικού και συμβατικού πολέμου του Κρεμλίνου», ανέφερε το Geopolitic Monitor στις 30 Αυγούστου.

«Ο θάνατος του Yevgeny Prigozhin και του δεξιού του ανθρώπου, Dmitry Utkin, μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη σφαίρα των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών (PMC) στη Ρωσία», ανέφερε η έκθεση.

«Ιδιαίτερα, υπάρχει μια PMC που αναδύεται και, τώρα που η αλυσίδα διοίκησης στο Wagner έχει καταρρεύσει, τουλάχιστον προσωρινά, η PMC Redut θα μπορούσε και είναι πρόθυμη να αντικαταστήσει τον Wagner ως βασικό όργανο του υβριδικού και συμβατικού πολέμου του Κρεμλίνου».

Είναι ενδιαφέρον ότι η Redut αποτελείται από μια ομάδα μισθοφόρων που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτό δείχνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε μια «εντελώς πιστή» PMC.

Επιπλέον, η PMC Redut εξαρτάται πλήρως από τους ρωσικούς κρατικούς θεσμούς για τα όπλα και τα πυρομαχικά της, ένα σημαντικό μοχλό που θα είχαν οι διοικητές των στρατιωτικών πληροφοριών κατά την αντιμετώπιση της ομάδας μισθοφόρων. Ωστόσο, θα εξακολουθούσε να απολαμβάνει σημαντικό βαθμό αυτονομίας διοίκησης και ελέγχου.

Ποιος δημιούργησε τη Redut

Η έκθεση σημειώνει ότι η Redut είχε μακρά ιστορία στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κρεμλίνου, εκτός από τη δράση στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων.

Η Redut δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους του Υπουργείου Άμυνας, της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών και των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Οι συγκεκριμένοι έχουν σημαντική εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις και πολέμους από το παρελθόν.

Η στρατιωτική εταιρεία τράβηξε επίσης την προσοχή των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι ήθελαν το προσωπικό της να φυλάει και να προστατεύει τις εταιρείες τους στη Ρωσία.

«Τώρα, με την αποχώρηση των Prigozhin και Utkin, η Redut θα είναι η κύρια ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση (PMC )που θα αναλάβει τις δράσεις που αφορούν την ασφάλεια και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην Ουκρανία», υποστήριξε η έκθεση.

Η Redut δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να προστατεύσει και να εξασφαλίσει τις επιχειρήσεις του Gennady Timchenko, πρώην αξιωματικού της KGB και Ρώσου ολιγάρχη κοντά στον Putin. Ο Timchenko είναι επίσης γνωστός για την κατοχή τεράστιων ποσών περιουσιακών στοιχείων στην αυτοκρατορία του φυσικού αερίου και είναι αυτός που επωφελείται περισσότερο από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Redut.

Όταν ο Prigozhin ζούσε και η επιρροή του στη Ρωσία και στον ρωσικό στρατό αυξανόταν λόγω της εγγύτητάς του με τον Putin, οι ρωσικές ελίτ αποφάσισαν να βελτιώσουν τις δυνατότητες της Redut για να την καταστήσουν πιθανό ανταγωνιστή του Ομίλου Wagner.

Επιπλέον, η Redut, σε αντίθεση με τη Wagner, έχει στρατολογήσει έμπειρους μαχητές, οι οποίοι είχαν επίσης ως αποστολή να συμμετάσχουν στην επίθεση στο Κίεβο και να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Putin υποστηρίζει ενεργά τους πιστούς μισθοφόρους

Εν τω μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει και προωθεί ενεργά μια πιστή PMC ως σύμμαχο. Η PMC χρηματοδοτούνταν από τα οικονομικά του ρωσικού κράτους, ανέφερε η έκθεση του Nicholas Chkhaidze, ερευνητή στο Topchubashov Center, ενός Think Tank που εδρεύει στο Μπακού.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενσωμάτωσε τη PMC για δραστηριότητες εντός της σφαίρας επιρροής του ανταγωνιστή του Redut. Η Redut μαζί με τη μισθοφορική ομάδα Κοζάκων, αποτελούν πλέον «έναν πολύ πιστό σύμμαχο και ένα όργανο του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας».

Έτσι μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για την επέκταση της επιρροής του Κρεμλίνου στην Αφρική. Ωστόσο, η έλλειψη εμπειρίας τους στην αφρικανική ήπειρο μπορεί να είναι προβληματική για το Κρεμλίνο.

Μετά τον θάνατο του Prigozhin, οι διοικητές της Ομάδας Wagner έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα αφεντικά τους, συμπεριλαμβανομένου του Αντρέι Τρόσεφ. Οι διοικητές έχουν κατηγορήσει τα αφεντικά, συμπεριλαμβανομένου του Τρόσεφ, ότι αυτομόλησαν στο Redut PMC.

primenews.p

Back to top button