Κύπρος

Στις 30 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με θέμα και την Κύπρο

Turkey-Cabinet-Reshuffle-495x279Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στις  30 Οκτωβρίου. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, μετά τις προεδρικές εκλογές, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ρ.Ν. Ερντογάν .

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ – Συρίας, αλλά σίγουρα ένα από τα κύρια θέματα θα αποτελέσουν οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης θα εξετασθεί  ο οδικός χάρτης αναφορικά με την τρομοκρατία του  ΙΚΙΛ, και τις αποφάσεις για ενίσχυση των συνόρων με τουρκικά στρατεύματα  .

Η Τουρκία διάκειται θετικά στο να δοθεί εκ μέρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Κούρδων  Πεσμεργκά,  στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚΙΛ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.  Οι λεπτομέρειες για τον χρόνο και την τοποθεσία  μετάβασης των Πεσμεργκά, μέσω Τουρκίας ενδέχεται να συζητηθεί επίσης στη συνεδρίαση.

Τα μέλη του συμβουλίου θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων, οι οποίες διεξήχθησαν με Ιρακινούς αξιωματούχους, στο Ιράκ,  προσθέτοντας ότι η  Τουρκία θα βοηθήσει τη διευθέτηση της σταθερότητας στο Ιράκ και στην γύρω  περιοχή.

Τα μέλη του Συμβουλίου θα συζητήσουν , επίσης, τις πολιτικές που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας. Για να αντιμετωπιστεί η  αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί  σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των εγχώριων και ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, την αύξηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και τον ρόλο της Τουρκίας ως κομβικής  χώρας στον τομέα της  ενέργειας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση .

Όπως αναφέρουμε καθημερινά στο Pentapostagma.gr, οι τούρκοι ενδεχομένως να προβούν σε πιθανή πρόκληση   στην θαλάσσια και εναέρια  περιοχή Αιγαίου –Ανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να καταστίσουν κάτι παραπάνω από σαφές, ότι διεκδικούν ΑΟΖ( Καστελόριζο), ή πετρέλαια σε Κύπρο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την δημιουργία τυχόν προκλήσεως ανήμερα της εθνικής επετείου.

Επισημάνεται σε ότι το  τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της χώρας όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

pentapostagma.gr

 

Back to top button