Κύπρος

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα ακούει το «Μπαρμπαρός»

fnfnfΛευκωσία: Με απόλυτη ακρίβεια προχωρά η διαδικασία γεώτρησης στον «Ονασαγόρα» αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», με το γεωτρύπανο Saipem 10.000 να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, με στόχο τα 6.760 πόδια (2.060 μέτρα) κάτω από το επίπεδο του βυθού. 

Τις πρώτες μέρες μετά την εγκατάστασή του στο τεμάχιο 9, πραγματοποίησε δοκιμαστική γεώτρηση, σε σημείο περίπου 300 μέτρα μακριά από το σημείο της γεώτρησης, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα πραγματικά δεδομένα της γεωλογίας στην περιοχή.

Από την 1η Οκτωβρίου η γεώτρηση προχωρά κανονικά, ενώ οι απαιτούμενοι χρόνοι για τη γεώτρηση είναι σαφώς μικρότεροι εκείνων με τις προηγούμενες πλατφόρμες στο τεμάχιο 12, αφού πρόκειται για πολύ πιο σύγχρονο και ισχυρό γεωτρύπανο.

Κανονικά γίνονται και οι συνδέσεις για εξοπλισμό, μεταφορά υλικών προς το γεωτρύπανο και μεταφορά αποβλήτων προς τη στεριά, στη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ λιμένα Λάρνακας και Saipem 10.000. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», τις πρώτες μέρες λόγω της παρουσίας τουρκικού πολεμικού πλοίου στα διεθνή ύδατα, σε περιοχή μεταξύ του γεωτρύπανου και του λιμανιού Λάρνακας, τα πλοία υποστήριξης ακολουθούσαν τεθλασμένη πορεία, ώστε να μην πλησιάσουν το τουρκικό πολεμικό. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η πλεύση γίνεται απευθείας, αφού όπως φαίνεται το τουρκικό πολεμικό μετακινήθηκε πολύ νοτιότερα.

Ταυτόχρονα, σειρά ειδικών προς τους οποίους απευθύνθηκε ο «Φ», είναι κατηγορηματικοί, ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής νότια των ακτών της Κύπρου, που «δέσμευσε» η Τουρκία για δήθεν σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», είναι φανερό ότι έγιναν καθαρά για σκοπούς παρενόχλησης. Κι αυτό γιατί ενόσω λειτουργεί το γεωτρύπανο στον Ονασαγόρα ή μετέπειτα στο κοίτασμα «Ζήνων», καμία σεισμογραφική έρευνα δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτό γιατί κατά τη γεώτρηση, δημιουργούνται τέτοιες παρεμβολές κάτω από το βυθό σε πολύ μεγάλη ακτίνα, που δεν επιτρέπουν στα υπερευαίσθητα σεισμογραφικά συστήματα να  ακτινοβολήσουν και να λάβουν γεωλογική απεικόνιση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος «δέσμευσης» της περιοχής νότια της Κύπρου για το «Μπαρμπαρός» συμπίπτει τόσο με την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον Ονασαγόρα, όσο και με την έναρξη της δεύτερης γεώτρησης στον Ζήνωνα.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

philenews.com

Back to top button