Κύπρος

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 Εισαγωγικό σχόλιο ιστολογίου

 

 

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ”ΑΓΑΠΗΣ΄΄ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ..Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΟ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΟ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ..ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΟ 5 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΟ…

 

 

Συναγερμός στην ΑΟΖ μας – Στον αέρα οι συνομιλίες

philenews.com

 

 

fnfnfΗ Τουρκία δεν θα παραβιάζει μόνο την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα τεμάχια στα οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες με έρευνες για φυσικό αέριο. Η νέα τουρκική κίνηση, να δεσμεύσει περιοχές νοτίως της Κύπρου κατά μήκος της ζώνης μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, θεωρείται πολύ σοβαρή εξέλιξη, που επηρεάζει ευθέως και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

 

 

 

Το θέμα αυτό εξετάστηκε, όπως πληροφορούμαστε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις και διαμορφώθηκαν κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, μετά που θα συζητηθούν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

 

Η Λευκωσία βρίσκεται ήδη σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς και με τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Η προσοχή επικεντρώνεται στο περιεχόμενο των αντιδράσεων της Κυβέρνησης αλλά και τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως να γίνουν από τρίτους προς την κατεύθυνση της Άγκυρας.

Το ζητούμενο είναι εάν θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί, για τους οποίους ο κ. Κασουλίδης είχε δηλώσει προ δεκαημέρου πως συζήτησε το θέμα πιθανών κινήσεων της Άγκυρας και παρουσιάσθηκε να έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις. Όπως είναι γνωστό, η Ουάσινγκτον «ψήνει» αυτές τις ημέρες την Άγκυρα να συμμετάσχει στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.

 

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο υπουργός Ενέργειας είχε εκφράσει προ ημερών την εκτίμηση, με αφορμή την έναρξη ερευνών από την ΕΝΙ, πως οι τουρκικές αντιδράσεις αυτή τη φορά είναι πιο χλιαρές από ό,τι στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως εάν η Τουρκία παραβίαζε την κυπριακή ΑΟΖ, θα διέκοπτε τις συνομιλίες. Αυτό που εξήγγειλε η Άγκυρα είναι να στείλει το «Μπαρμπαρός» εντός των τεμαχίων και απέναντι από τη Λεμεσό. Όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου στην παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ,  Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

 

 

Είναι σαφές πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τεντώσει στο σχοινί και είναι προφανές πως μετρά αντιδράσεις και αποφασιστικότητα από τη Λευκωσία. 

Η Άγκυρα με την έναρξη των ερευνών από την ιταλική ΕΝΙ στο τεμάχιο 9 έστειλε πολεμικό για αναγνώριση. Μετά από αυτό, τώρα έχει δεσμεύσει από την 20ή Οκτωβρίου μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου την περιοχή που ξεκινά από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και εκτείνεται νότια στα τεμάχια 2, 3 και μέρους του τεμαχίου 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαμήνυσε χθες πως η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών.

 

Ο εκπρόσωπος είπε πως με την ενέργειά της αυτή η Άγκυρα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διάφορες ενέργειες, έστειλε μήνυμα με αποδέκτες όσους την τελευταία περίοδο αναφέρονταν στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες. «Αναμένουμε από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να κινηθούν προς εκείνη την κατεύθυνση έτσι ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».

 

 

 

Διαμοιρασμό αερίου απαιτεί η Άγκυρα

 

 

 

 

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του θέτει το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου παραπέμποντας στις προτάσεις Έρογλου. Παράλληλα ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία, προβάλλει τη γνωστή ιδέα του νερού έναντι αερίου. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει περαιτέρω ότι αναμένουν «την ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού». «Ευχόμαστε ότι όλοι θα μοιραστούν το νερό που θα φέρουμε μέχρι το τέλος του έτους στην “ΤΔΒΚ”, τις φυσικές πηγές του νησιού, τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν μετά τη λύση διασφαλίζοντας τον στόχο για ένα καλύτερο μέλλον και στις δύο πλευρές», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

 

 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, εάν η προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι αντί για τον συνεταιρισμό και τον δίκαιο διαμοιρασμό να κινηθεί μονομερώς για τις φυσικές πηγές, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».

 

 

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εμποδίσει την προκλητική στάση της ε/κ πλευράς και τα μονομερή της βήματα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι μέχρι να γίνει αυτό, θα στηρίξουν όλα τα βήματα που θα κάνει η «ΤΔΒΚ» ώστε να γίνουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και να διευκρινιστεί η περιοχή που θα σταλεί πλατφόρμα γεώτρησης ώστε να διασφαλιστούν τα ουσιαστικά δικαιώματά της πάνω σε αυτές τις πηγές».

 

 

 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Back to top button