breaking newsΔιεθνή

Κίνα: Η δηλητηρίαση που έμεινε άλυτο μυστήριο -Το θύμα πέθανε, έπειτα από 3 δεκαετίες

Κίνα: Η Ζου Λινγκ, μια Κινέζα που έπεσε θύμα δηλητηρίασης το 1994- υπόθεση που παραμένει άλυτο μυστήριο- πέθανε σε ηλικία 50 ετών.

Όταν δηλητηριάστηκε από την εξαιρετικά τοξική ουσία θάλλιο, η Ζου Λινγκ ήταν φοιτήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου. Μετά τη δηλητηρίαση έμεινε παράλυτη, σχεδόν τυφλή και με εγκεφαλική βλάβη, ενώ χρειαζόταν να τη φροντίζουν οι γονείς της 24 ώρες το 24ωρο.

Για τη δηλητηρίαση δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Η συμφοιτήτρια και συγκάτοικος της Ζου Λινγκ, η Σουν Γουέι, ανακρίθηκε από την αστυνομία το 1997, αλλά δεν προέκυψαν αποδείξεις σε βάρος της. Επανειλημμένα είχε δηλώσει την αθωότητά της στα social media, ενώ άλλαξε το όνομά της.

Η δηλητηρίαση της Ζου Λινγκ

Στα τέλη του 1994 η Ζου Λινγκ άρχισε να έχει πόνους στο στομάχι, ενώ έπεφταν τα μαλλιά της. Έπειτα από μερικούς μήνες έπεσε σε κώμα. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι δηλητηριάστηκε με θάλλιο, μέταλλο που διαλύεται στο νερό, το οποίο δεν έχει γεύση, ούτε οσμή.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Σουν Γουέι είχε πρόσβαση σε θάλλιο, αλλά η ίδια ανέφερε πως το ίδιο ίσχυε και για άλλους φοιτητές. Η οικογένεια της Ζου Λινγκ υποστήριζε πως ενδεχομένως το κίνητρο της Σουν Γουέι ήταν πως ζήλευε την συγκάτοικό της, ενώ εκείνη έχει διαψεύσει ότι υπήρχε εχθρότητα ανάμεσά τους.

Το 2013 αίτηση απαιτούσε από τις ΗΠΑ να κάνει έρευνα για την Σουν Γουέι- η οποία ζούσε εκεί- και να την απελάσει. Η αίτηση ανέφερε ότι η οικογένειά της είχε πολιτικές διασυνδέσεις και υποστήριζε πως εκείνη είχε «κίνητρο και πρόσβαση στη θανατηφόρα ουσία».

Ο Λευκός Οίκος τότε είχε αρνηθεί να σχολιάσει το εν λόγω αίτημα, αλλά χαρακτήρισε «τραγωδία» τη δηλητηρίαση της Ζου Λινγκ. «Σε κανέναν νέο δεν αξίζει να υποφέρει όπως εκείνη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κάποια κινεζικά ΜΜΕ έχουν σχολιάσει πως η Σουν Γουέι είχε γλιτώσει τη δίωξη επειδή ο παππούς της ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ενώ συγγενής της διετέλεσε αντιδήμαρχος του Πεκίνου. Η αστυνομία, το 2013, είχε απορρίψει αυτές τις εικασίες, διαβεβαιώνοντας πως «ποτέ δεν υπήρξαν παρεμβάσεις» στην έρευνα.

PrimeNews.

Back to top button