Διεθνή

Όλη Βουδαπέστη στους δρόμους για το φόρο στο ίντερνετ – ΒΙΝΤΕΟ

Στρατής Μαζίδης

 

 

hungary-internet-tax-protest_si_Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουγγαρία, παρά την τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει επιβολή φόρου στο διαδίκτυο.
Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η χώρα πραγματοποιεί αντιδημοκρατική στροφή και απομακρύνεται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 100.000 και εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Μάλιστα αναμένεται οι σχετικές συγκεντρώσεις να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο με τους διαδηλωτές να απαιτούν την πλήρη απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου εντός 48 ωρών.

Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση εισήγαγε μια τροπολογία την Δευτέρα που απλά περιορίζει τον προτεινόμενο φόρο στα 700 φιορίνια ($ 3), ανά μήνα για τα φυσικά πρόσωπα και 5.000 φιορίνια ($ 21) για τις επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν κρίθηκε αρκετό για τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχικές τάσεις.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2010, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν έχει επιβάλει φόρους στον τραπεζικό τομέα, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα υπό έλεγχο, αλλά έχουν πλήξει τα κέρδη κάποιων ξένων επενδυτών».

Ωστόσο ο κόσμος διαμαρτύρεται ενώ πολλοί εκτιμούν πως αν τελικά επιβληθεί ο φόρος, το κόστος θα μετακυλιστεί στους πελάτες.

http://polemiko-imerologio.gr

 

Back to top button