Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ερντογάν – Oμπάμα

kobanikapnosss-thumb-largeΚαθώς οι μαχητές του ISIS έσφιγγαν τον κλοιό στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπανί, το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να πολεμήσει τους τζιχαντιστές χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο δεχόταν πλήγματα.

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναμειχθεί ενεργώς στη σύγκρουση με το ISIS εκτός εάν οι HΠA συμφωνήσουν να ενισχύσουν αποφασιστικότερα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Αυτή η τοποθέτηση κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει πιο ενεργό δράση η Τουρκία εναντίον του ISIS και να αφήσει στην άκρη τον αγώνα εναντίον του Ασαντ.

 

 

Καθώς κλιμάκωνε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανιζόταν απογοητευμένη με τις τουρκικές δικαιολογίες για τη μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντε φάκτο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Β. Συρία και ότι, επομένως, η σχετική απαίτηση του Ερντογάν στερείται πρακτικού νοήματος. «Ενώ για καιρό διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, τώρα που αυτή επαπειλείται λιγότερο από ένα μίλι μακριά από τα σύνορά τους, επινοούν κάθε λογής προσχήματα για να μην αναλάβουν δράση», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Από τη σκοπιά του Ομπάμα, μια ρήξη με την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειές του για συγκρότηση συνασπισμού σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών εναντίον του ISIS. Ενώ η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που ενδεχομένως θεωρεί ότι προέχει η ανατροπή του Ασαντ, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι η άμεση απειλή είναι εκείνη των τζιχαντιστών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι μαχητές του ISIS δεν θα εκδιωχθούν από τη Συρία χωρίς την εμπλοκή, σε κάποια φάση, χερσαίων δυνάμεων από τις γραμμές της συριακής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η ανάπτυξη στο πεδίο της μάχης αυτών των δυνάμεων απαιτούν χρόνο και μέχρι τότε η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Ο Ερντογάν αποφάσισε να παίξει επικίνδυνο παιχνίδι, επιτρέποντας την καταστροφή των Κούρδων ακριβώς τη στιγμή που υπήρχαν ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κουρδικού στοιχείου και της Τουρκίας. Οι Κούρδοι, στην Τουρκία και αλλού, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία. Παρά τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS στην περιοχή γύρω από την πόλη Κομπανί, οι Κούρδοι υπερασπιστές της αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά και, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, δεν θα καταφέρουν να επικρατήσουν χωρίς όπλα και ενισχύσεις από την Τουρκία. Το ίδιο υποστηρίζουν ανεξάρτητοι αναλυτές και ισχυρής επιρροής μέλη του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές επιδρομές με την έκφραση «πολύ λίγο, πολύ αργά».

 

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι Κούρδοι που υπερασπίζονται το Κομπανί είναι όμηροι της πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να εκβιάσει τους όρους του όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ηγέτες των Κούρδων. Στόχος του, να εξασθενίσει τη θέση του παράνομου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας ΡΚΚ ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Επιπλέον, η Αγκυρα ζητεί από τους Κούρδους να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ και να ενταχθούν στην ένοπλη αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του. Ωστόσο οι μαχητές και οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες των Κούρδων της Συρίας ανέλαβαν την εξουσία στις περιοχές τους όταν αποσύρθηκε, για τις ανάγκες του εμφυλίου, ο κυβερνητικός στρατός. Προτεραιότητά τους, η αυτοδιοίκηση των περιοχών τους και όχι η ρήξη με τη Δαμασκό.

 

Καθημερινή

Back to top button