Κατρακυλούν συνεχώς οι τιμές του πετρελαίου – τόσο του τύπου Μπρεντ στο Λονδίνο, το οποίο έπεσε προχτές στα 88,46 δολάρια το βαρέλι, όσο και του τύπου WTI (ακρωνύμιο των λέων West Texas Intermediate) στη Νέα Υόρκη που βυθίστηκε ακόμη περισσότερο, στα 85,13 δολάρια το βαρέλι, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι 159 λίτρα.
Οι τιμές αυτές συνιστούν χαμηλό τετραετίας και όλα δείχνουν ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί, αν αυτό επιθυμούν οι ΗΠΑ. Υπάρχουν δύο καθοριστικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη σταδιακή πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο πρώτος λόγος είναι πολιτικός. Μετά τις εισβολές των ΗΠΑ στο Ιράκ αρχικά και στη Λιβύη στη συνέχεια, αλλά και την εκλογή του φιλοαμερικανού για τα ιρανικά δεδομένα προέδρου Χασάν Ροχανί στην Τεχεράνη, ο πάλαι ποτέ κραταιός ΟΠΕΚ, ο οργανισμός των δώδεκα πετρελαιοπαραγωγών χωρών, έχει πλέον γίνει πιόνι της Ουάσιγκτον! Τα 12 κράτη του ΟΠΕΚ κατέχουν το 81% των σήμερα γνωστών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Προσοχή, αναφερόμαστε σε αποθέματα, όχι σε ημερήσια παραγωγή.
Οι έξι χώρες είναι σχετικά ασήμαντες, αφού όλες μαζί και οι έξι κατέχουν μόλις το 10% των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ -το 4% η Λιβύη, το 3,1% η Νιγηρία, το 2,1% το Κατάρ, το 1% η Αλγερία και από 0,7% η Αγκόλα και ο Ισημερινός-, άθροισμα δηλαδή 11,6% των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ. Οι άλλες έξι χώρες είναι πολύ σημαντικότερες, καθώς συνολικά κατέχουν το 88,4% των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ.
Πρώτη δεν είναι η Σαουδική Αραβία, αλλά η Βενεζουέλα – γι’ αυτό και οι ΗΠΑ είχαν λυσσάξει εναντίον του Ούγκο Τσάβες! Πρώτη η Βενεζουέλα λοιπόν με το 24,7% των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ, δεύτερη η Σαουδαραβία με 22%, τρίτο το Ιράν με 13,1%, τέταρτο το Ιράκ με 12%, πέμπτο με 8,4% το Κουβέιτ και έκτα με 8,1% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οταν στη Βενεζουέλα, στο Ιράν, το Ιράκ και στη Λιβύη υπήρχαν αντιαμερικανικά καθεστώτα, περίπου το 60% του πετρελαίου του ΟΠΕΚ βρισκόταν σε χώρες με αντιαμερικανικό προσανατολισμό.
Τώρα, μόνο το ένα τέταρτο του πετρελαίου του ΟΠΕΚ ελέγχεται από τέτοια κράτη. Εχει απομείνει μόνο η Βενεζουέλα, άντε και ο Ισημερινός και η Αλγερία και η Αγκόλα, που δεν έχουν παρά το 27,1% των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ. Είναι εξόφθαλμο πως είναι αδύνατον να δώσει τον τόνο στην πολιτική του ΟΠΕΚ η απομονωμένη Βενεζουέλα, αφού τα φιλοαμερικανικά καθεστώτα ελέγχουν το 75% σχεδόν των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ και συγκροτούν ισχυρότατο μέτωπο. Την τελευταία τετραετία, η τιμή του πετρελαίου ήταν υψηλότερη παρά ποτέ για τόσο μεγάλο διάστημα, αφού κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 110 δολαρίων, με ελάχιστες παροδικές εξάρσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω.