Κύπρος

Σηψηλαγνία και αποδιοργάνωση

safe_imageΕΝΑ κλίμα εθνικοκοινωνικής σήψης και παρακμής έχει σταδιακά επικαθίσει στον τόπο μας. Και υποφώσκουν σαφώς συνθήκες αποδιοργάνωσης της Πολιτείας, αλλά και συνθήκες διαγραφής της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και καταγωγής, υπό εξειδικευμένες συνθήκες κατοχής και εποικισμού, που μας επέβαλαν -ιστορικά- οι Άγγλοι και οι Τούρκοι.

 

 

Πολιτειακή αδράνεια και απάθεια σε όσα μέχρι και αυτήν τη στιγμή επισυμβαίνουν στους χώρους της Δικαιοσύνης, πολιτική και κομματική αναξιοπρέπεια κυριαρχεί στον δημόσιο βίο. Ενώ σε επίπεδα θεσμών και αξιών έχουμε ρεζιλευτεί (μας έχουν ρεζιλέψει δηλαδή οι πρωταγωνιστές εντός και εκτός των Νόμων). Και έχουμε διασυρθεί ανεπιστρεπτί, υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γελοιάφρονες συμπεριφορές γαλονάδων της κυβερνητικής μηχανής διαχρωματίζουν την καρικατούρα-κράτος, εντός του οποίου ο Έλλην Κύπριος πολίτης αποπειράται (αν αποπειράται δηλαδή) να επιβιώσει εν τω μέτρω της αξιοπρεπείας. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

Αργά αλλά σταθερά η Τουρκία επικυριαρχεί ενταύθα. Ο εποικισμός -και διά των επικίνδυνων επαναπροσεγγίσεων, αυτών και όσων επενδύουν σ’ αυτόν-, αλλά και η παντοία λαθρομετανάστευση εδραιούνται επικινδύνως. Και όλα -ως εκ των γεγονότων- συνηγορούν στην εκκόλαψη συνθηκών μη εθνικοκοινωνικής επιβίωσης, αλλά και για να χάσουμε τη συνείδηση του οργανωμένου συνόλου και της αναγκαίας κοινωνικής αντίστασης που απαιτείται. Ιδού γενικώς τα βιώματα της κατοχής και της εθελοδουλίας που ρέει ακαταπαύστως.

Και ενώ βουλιάζουμε εν ανυποληψία, η αδιαφορία των θεσμών και των λειτουργών τους κυριαρχεί. Τι να έχει μεσολαβήσει; Τι να φταίει και η κοινωνία μας ανέχεται και εκτρέφει τέτοιου είδους φαινόμενα; Και γιατί πολλοί -και ηγήτορες- απαρνούνται την εθνική μας ταυτότητα, την Ιστορία και θεωρούν ότι ο εθνικός πατριωτισμός είναι ρατσισμός; Και γιατί άραγε θεωρείται «πρόοδος» η προαγωγή της πονηρής, πλέον, πολυπολιτισμικότητας και ο ατομικισμός σαν υπέρτατη -δήθεν- αξία; Και γιατί επιδιώκεται η κατάργηση συνόρων, εθνικών κρατών και τα ίδια τα έθνη;

Το νοσηρό και παρακμιακό αυτό κλίμα που έχει αναδυθεί σ’ αυτόν τον casi cielo (τον σχεδόν παράδεισο!), δεν είναι καθόλου άσχετο με την επικράτηση της παγκοσμιοποιηθείσας Νέας Τάξης και με την άνοδο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού, της αποικιοκρατικού τύπου ψευδοϊδεολογίας που έχει σαν στόχο την υλοποίηση αποφάσεων, αναφορικά με την κατάλυση των εθνικών κρατών, την ισοπέδωση και τον εξανδραποδισμό λαών.

Και τα μεν παγκόσμια παράκεντρα εξουσίας, αυτούς τους στόχους έχουν. Οι ημέτεροι, όμως, δρώντες, κρατούντες και επικρατήσαντες, έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των γεγονότων καθώς και των επαπειλούμενων νέων εθνικών, ενόψει, συμφορών; Γκρίζα η απάντηση.

Υ.Γ. Και τις ο αναμάρτητος; Ο ούτις, λένε οι δράστες (ο κανείς, δηλαδή).

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΥΔΑΣ
Πρώην Δήμαρχος Μόρφου

sigmalive

Back to top button