breaking newsΔιεθνή

Παράδοξο: Η Ισπανία σπάει τα ρεκόρ της αγοράς εργασίας αλλά… βρίσκεται στην κορυφή της ανεργίας στην ΕΕ

Αν και η αγορά εργασίας της Ισπανίας σπάει νέα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες με τον αριθμό των ανέργων να βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας, η χώρα συνεχίζει να ηγείται της ευρωπαϊκής ανεργίας.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη χώρα της νότιας Ευρώπης είναι εξαιρετικά, ξεπερνώντας το όριο των 21 εκατομμυρίων εργαζομένων για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Ένταξης την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα κι έτσι, το ποσοστό ανεργίας 11,6% της Ισπανίας απέχει πολύ από το μέσο όρο της ευρωζώνης, που ανέρχεται στο 6,4%, και για τις 27 χώρες της ΕΕ, που είναι 5,9%.

Αυτοί οι αριθμοί δυσκολεύουν περισσότερο όσους θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, όπως αυτός του Francisco Gómez, ο οποίος ψάχνει για δουλειά εδώ και τέσσερις μήνες και εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να βρει δουλειά, παρόλο που παραμένει αισιόδοξος.

“Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, σηκωνόμουν και προσπαθούσα να ανακτήσω τη διάθεσή μου. Αμφισβήτησα ακόμη και για την εταιρεία και τις δικές μου ικανότητες. Τώρα όμως νιώθω πιο αισιόδοξος”, λέει στο Euronews.

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι χειρότερα από εμένα. Δεν έχω οικογένεια, ούτε παιδιά, επομένως δεν έχω αυτό το οικονομικό βάρος”, προσθέτει.

Ένας διαδηλωτής κρατά ένα πανό που γράφει “η βία κερδίζει 600 ευρώ”, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που κάλεσε τα συνδικάτα UGT και CCOO κατά της ανεργίας JAVIER SORIANO/AFP ή των δικαιοπαρόχων

Ποιο είναι το ισπανικό παράδοξο;

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία δεν ήταν τόσο χαμηλός από τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ωστόσο, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων ανέρχεται στο 6,2%, σημειώνοντας αύξηση κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2020, όπως φαίνεται στα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

“Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί χρόνο. Οι εταιρείες πληρώνουν χαμηλούς μισθούς σε σύγκριση με τις ευθύνες που απαιτούν και η πληρωμή ενοικίου σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη είναι πολύ ακριβό. Αυτό το κάνει δύσκολο”, λέει ο Gómez.

Το ισπανικό παράδοξο ξεχωρίζει όταν ρίξουμε μια ματιά στα διαθέσιμα στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: οδηγεί στην ΕΕ όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στην κορυφή του πίνακα πρωταθλήματος για τον αριθμό των ανέργων.

Αυτό οφείλεται βασικά επειδή το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας ήταν πολύ υψηλότερο. Μόλις πριν από έξι χρόνια, το χάσμα μεταξύ της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν κολοσσιαίο. Αυτό σταδιακά μειώνεται“, εξηγεί ο Raymond Torres, Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών στο Funcas,

Για τους ειδικούς, τα δεδομένα δείχνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα τελευταία 40 χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία αποδυναμώθηκε, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη. Είναι αλήθεια ότι στην περίοδο ανάκαμψης δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κατά μέσο όρο, υπήρχε μεγαλύτερη ανεργία στην Ισπανία

Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία έχει μεγαλύτερη ανεργία από την Ελλάδα (11,1%), τη Σουηδία (7,9%) ή τη Λιθουανία (7,5%) και βρίσκεται πολύ πίσω από χώρες των οποίων τα στατιστικά δείχνουν τα καλύτερα στοιχεία, όπως η Μάλτα (2,6%), η Πολωνία (2,6%) ) ή ακόμη και την Ολλανδία (3,5%).

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατάρα ή ότι η Ισπανία είναι καταδικασμένη σε τόσο υψηλή ανεργία συνεχώς», λέει ο Τόρες.

Υποστηρίζει ότι μέτρα όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση της χώρας το 2021, που εισήχθη για να τερματιστεί η αστάθεια της απασχόλησης και η προσωρινή απασχόληση, θα βοηθούσαν στη σύγκλιση προς δεδομένα όπως αυτά των ευρωπαίων γειτόνων της.

Η τελευταία εργασιακή μεταρρύθμιση ήταν ένα στοίχημα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Και απέδωσε.

Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του, ο αριθμός των προσωρινών συμβάσεων μειώθηκε κατά 30% και το μέτρο ενίσχυσε τη μόνιμη απασχόληση.

Ωστόσο, ο Τόρες πιστεύει ότι η Ισπανία έχει ακόμα δουλειά να κάνει. Οι δύο κύριες προκλήσεις του βρίσκονται στις ενεργές πολιτικές, όπως το σύστημα μετατόπισης για τους ανέργους και το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων.

«Η Γαλλία είχε το ίδιο πρόβλημα με την Ισπανία όσον αφορά την επαναφορά των ανέργων στην αγορά εργασίας και, μέσω μεταρρυθμίσεων, η ανεργία μειώθηκε σταδιακά», επισημαίνει.

Η Ισπανία είναι επίσης η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ατόμων κάτω των 25 ετών χωρίς δουλειά (27,4%), μπροστά από τη Σουηδία (24,9%) και την Ελλάδα (23,6%).

“Αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να μην λειτουργεί καλά στη χώρα. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι επαρκώς συνυφασμένο με την αγορά εργασίας. Επιπλέον, η Ισπανία εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία”, λέει ο Torres.

primenews.press

Back to top button