breaking newsΕλλάδα

Ενώ οι Τούρκοι βεβηλώνουν την Αγία Σοφία η κυβέρνηση δίνει 1,2 εκατ. ευρώ για να αναστηλώσει το Βαλιδέ τζαμί στη Λέσβο!

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ζητά την διακοπή της χρηματοδότησης με 1,2 εκατομμύρια ευρώ, του έργου της αποκατάστασης του Βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης ως αντίποινα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

«O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως 1,2 εκατ. ευρώ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή αφού δεν μπορεί να τον αφήσουν αδιάφορο «τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν».

Φορέας εκτέλεσης του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελείται είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Το Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, κτίστηκε το 1615 και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1981 από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981. 

Ο περιφερειάρχης Αιγάιου κ.Μουτζούρης έγινε γνωστός από τον ρόλο που έπαιξε για τη μονιμοποίηση των δομών σε Λέσβο & Χίο αλλά και για τα «γαλλικά» που εκτόξευσε για τον πρωθυπυοργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να έχει μπει στη «μαύρη» λίστα της κυβέρνησης που τον θεωρεί persona non gratta

.

Pronews
Back to top button