breaking newsΔιεθνή

Το σενάριο της σύγκρουσης Κίνας και Ταϊβάν – Οι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ που θα πληγούν περισσότερο

 

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της Economist Intelligence Unit.

Η EIU ορίζει μια σύγκρουση ως ένα «σενάριο πλήρους σύγκρουσης, που περιλαμβάνει άμεση στρατιωτική συμμετοχή της Κίνας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ» και βασίζεται στην υπόθεση κλιμάκωσης από την Κίνα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η EIU αξιολογεί τον κίνδυνο μιας άμεσης κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ταϊβάν ως «πολύ απίθανο». Αλλά αν συμβεί, οι τρεις οικονομίες θα είναι «πιο ευάλωτες» λόγω της εγγύτητάς τους στον πορθμό της Ταϊβάν και των ισχυρών εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα, αλλά κυρίως επειδή οι τρεις αυτές χώρες είναι συμβατικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Κίνα θα «προσπαθήσει για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης», αλλά «δεν θα υποσχεθεί ποτέ να εγκαταλείψει στη χρήση βίας».

Η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ως κυρίαρχο κράτος και ξεχωριστό από την Κίνα, καθώς αυτοδιοικείται από τότε που η εθνικιστική κυβέρνηση κατέφυγε εκεί από την ηπειρωτική χώρα το 1949 μετά από έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ταϊβάν και της Κίνας έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών και οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών πολιτικών στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Οι αμερικανικές βάσεις

Η έκθεση επεσήμανε ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την ευπάθειά τους σε μια προληπτική κινεζική επίθεση, σε περίπτωση που η Κίνα επιλέξει να προχωρήσει σε πόλεμο.

«Αναμένουμε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ θα ενεργοποιήσει τις περιφερειακές συμμαχίες ασφαλείας της χώρας αυτής, μεταφέροντας άμεσες συνέπειες για την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα (καθώς και άλλες χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, όπως η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη)» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αμοιβαία αμυντική συμφωνία με την Ταϊβάν και δεν είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν το νησί. Ωστόσο, ο νόμος του 1979 για τις σχέσεις με την Ταϊβάν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «θα διαθέσουν στην Ταϊβάν τέτοια αμυντικά είδη και αμυντικές υπηρεσίες» που θα είναι απαραίτητα για να «επιτρέψουν στην Ταϊβάν να διατηρήσει επαρκείς δυνατότητες αυτοάμυνας».

Σοβαρά εκτεθειμένες χώρες

Η EIU κατονόμασε επίσης μερικές «σοβαρά εκτεθειμένες αγορές»: Αυστραλία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, καθώς και το Χονγκ Κονγκ. Ειδικά για το Χονγκ Κονγκ, η EIU τονίζει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε κίνδυνο από τη φυσική καταστροφή παρά από τις επιπτώσεις των πιθανών οικονομικών, επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών απαγορεύσεων στην Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Ο ασιατικός οικονομικός κόμβος διοικείται βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», δίνοντάς του μεγαλύτερη αυτονομία από άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας.

Η έκθεση αναφέρει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης και αν εφαρμοστούν κυρώσεις τόσο στην Κίνα (όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατ’ επέκταση), αυτό θα προκαλέσει έξοδο σημαντικού μέρους του πληθυσμού της πόλης και φυγή κεφαλαίων, καθώς και απότομη μείωση των εισερχόμενων κεφαλαίων.

Όσον αφορά την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, η EIU εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οφείλονται κυρίως στους εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς τους με την Κίνα, στην εξάρτησή τους από ημιαγωγούς από την Ταϊβάν και στη σημασία των παγκόσμιων εμπορικών ροών για τις τοπικές οικονομίες τους.

Επιπλέον, τόσο η Μαλαισία όσο και το Βιετνάμ θα ήταν εκτεθειμένα σε μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα, εάν οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνονταν και πυροδοτούσαν μια σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τόσο η Μαλαισία όσο και το Βιετνάμ έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις με την Κίνα στην αμφισβητούμενη θαλάσσια οδό.

Ξεχωριστά, η EIU εκτίμησε ότι η Αυστραλία θα είναι σοβαρά εκτεθειμένη σε περίπτωση που ξεσπάσει μια σύγκρουση, καθώς η χώρα ασχολείται πιο ενεργά με περιφερειακά θέματα ασφάλειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο άμεσο ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον, η συμμετοχή της στο σύμφωνο AUKUS και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας υποδηλώνει ένα «ισχυρό ενδιαφέρον για την αποτροπή (και την τιμωρία) των παραβιάσεων του ασιατικού status quo ασφαλείας».

Το AUKUS είναι μια συμμαχία ασφαλείας στην οποία συμμετέχουν η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών και τη συνεργασία σε προηγμένες δυνατότητες μεταξύ τους.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Αυστραλία έχει επίσης «θλιβερές λαϊκές και επίσημες αντιλήψεις για την Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετή εσωτερική πολιτική δυναμική ώστε η χώρα να αντιδράσει έντονα σε περίπτωση πολέμου για την Ταϊβάν».

Η Αυστραλία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε εμπορικές εντάσεις από τότε που η Καμπέρα υποστήριξε τις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ταϊβάν και η παγκόσμια βιομηχανία τσιπς

Η Ταϊβάν, ως η οικονομία που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών, θα υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, προκαλώντας κραδασμούς που θα επηρεάσουν την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

Ο Economist τον Μάρτιο υπολόγισε ότι η Ταϊβάν παράγει μόνο το 60% των παγκόσμιων τσιπ ημιαγωγών και το 90% των πιο προηγμένων τσιπ.

Το EIU δήλωσε ότι μια σύγκρουση θα αποκόψει τα χυτήρια της Ταϊβάν και στην καλύτερη περίπτωση θα διαταραχθούν οι αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, οι εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ της Ταϊβάν θα καταστραφούν εντελώς. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε όλους.

Οι παραγωγοί προηγμένου εξοπλισμού παραγωγής τσιπ δεν θα μπορούν να εισάγουν τα προϊόντα τους στα χυτήρια της Ταϊβάν και τα τελικά τσιπ από την Ταϊβάν δεν θα μπορούν να εξαχθούν, επηρεάζοντας τους πελάτες που βασίζονται σε αυτά τα τελικά τσιπ για τα προϊόντα τους, όπως τα smartphones και τα αυτοκίνητα. Μια σύγκρουση για την Ταϊβάν θα επηρεάσει και άλλες αγορές.

Η έκθεση της EIU αξιολόγησε την «έκθεση σε εισαγόμενα τσιπ της Ταϊβάν» ως κίνδυνο για τις οικονομίες της Ασίας και διαπίστωσε ότι η Ιαπωνία ηγείται της περιοχής, με το 47,6% των συνολικών εισαγωγών τσιπ από την Ταϊβάν. Η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα, εξαρτώμενες από τα τσιπ της Ταϊβάν για το 40,5% και το 27,2% των συνολικών εισαγωγών τους, αντίστοιχα.

Η EIU αναγνώρισε ότι η ίδια η Κίνα είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας ημιαγωγών, αλλά δήλωσε ότι σε περίπτωση διακρατικής σύγκρουσης, η προμήθεια από την κινεζική αγορά θα είναι δύσκολη, λόγω της διαταραχής των logistics και των πιθανών απαγορεύσεων από τις ΗΠΑ και άλλους. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της παραγωγής ημιαγωγών σε άλλα μέρη της Ασίας και στις ΗΠΑ, η EIU πιστεύει ότι οι προσπάθειες αυτές θα διαρκέσουν πιθανότατα «χρόνια» και θα απαιτήσουν τεράστια ποσά κεφαλαιακών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη άμεση προσφυγή για τις επιχειρήσεις ή τους φορείς χάραξης πολιτικής, σε περίπτωση που χαθεί η παραγωγή της Ταϊβάν.

Η σημασία της Ταϊβάν στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, δήλωσε η EIU, και δεδομένης της ανταγωνιστικότητάς της στην παραγωγή, την εφοδιαστική και τα δίκτυα μεταφορών, το σημερινό επίπεδο διαφοροποίησης θα παρέχει στις εταιρείες μόνο «περιορισμένη μόνωση» σε περίπτωση που ξεσπάσει μια σύγκρουση.

Υπό το πρίσμα αυτό, «οι στρατηγικές για το πώς να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν θα πρέπει πιθανώς να επικεντρωθούν στον μετριασμό του κινδύνου, παρά στην απόλυτη αποφυγή του κινδύνου», δήλωσε η EIU.

Prime News.

Back to top button