ΆποψηΔιεθνή

Γεωπολιτικά παιχνίδια με την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα περισσότερο από όσο αναμενόταν, με την τιμή του μαύρου χρυσού να έχει υποχωρήσει πάνω από το 25% τις τελευταίες εβδομάδες.

petrelaio1_470499179Στην ετήσια έκθεση για τις προοπτικές του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παραγωγή του θα μειωθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως τα τέλη του 2017 στα 28,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το γεγονός είναι ότι σήμερα, υπάρχει μεγάλη προσφορά σε πετρέλαιο και χαμηλή ζήτηση, λένε οι ειδικοί. Και αυτό συμβαίνει διότι , η  αναιμική οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει επηρεάσει την ζήτηση για ενέργεια. Η ανισορροπία αυτή, όπως είναι φυσικό, αντανακλάται και στις τιμές του πετρελαίου  υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 3,7% στο 3,4% επικαλούμενο τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Εγγύς Ανατολή. Την ίδια στιγμή, η  Ευρώπη απέχει ακόμα από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.  Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι πρόσφατα ο   ΟΠΕΚ εκτίμησε ότι το 2015 θα χρειάζονται 300.000 βαρέλια λιγότερα σε ημερήσια βάση, σε σχέση με φέτος.

Και φυσικά αυτό το παιγνίδι έχει κερδισμένους και χαμένους. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ φέρονται να έχουν συνταχθεί σε δύο στρατόπεδα. Οι χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτήν την μείωση των τιμών. Αντιθέτως, χώρες της Μεσογείου όπως η Λιβύη και η Αλγερία καθώς και το Ιράν επιθυμούν διακαώς να ανέβουν οι τιμές, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους και να αποφύγουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκαναν φέτος εξαγωγές ρεκόρ.

 
Το σίγουρο είναι ότι την μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν την εξέλιξη των τιμών έχει η Ρωσία. Ως γνωστόν η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς  έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο και επιθυμεί υψηλές τιμές για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις από την Δύση.

Η καθήλωση των τιμών επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της χώρας καθώς  καθορίζει  άμεσα τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ρωσικής οικονομίας αλλά και την θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των εταιριών κολοσσών της Gasprom και της Rosneft. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι , η χαμηλή τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχει προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft  η οποία προχωρά στην περικοπή του προσωπικού της στην Σιβηρία καθώς και στην μείωση της παραγωγής εκεί αλλά και την πώληση συμμετοχών.

Σύμπτωση συμφερόντων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

 

Στα μΜέσα Οκτωβρίου είδε το φως μια έκθεση, του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, στην οποία η πτώση της τιμής πετρελαίου αποδίδεται σε συμφωνία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία. Η αλήθεια είναι ότι το Ριάντ δεν έδειξε διατεθειμένος να πάρει μέτρα σταθεροποίησης της τιμής μειώνοντας τις ποσότητες εξόρυξης, το αντίθετο μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβασε τις ποσότητες. Παράλληλα απέρριψε αίτημα της Βενεζουέλας για έκτακτη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στην τακτική σύνοδο του Νοεμβρίου. Η Κίρστεν Βεστφάλεν από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική δίνει μια εξήγηση: «Το κόστος εξόρυξης είναι χαμηλό στη Σαουδική Αραβία και θα πρέπει να πούμε ότι η οικονομία της μπορεί να αντέξει περισσότερο από πολλές άλλες. Ναι μεν χρειάζεται ως βάση τα 90 με 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά ο προϋπολογισμός της είναι ισοσκελισμένος, δεν έχει χρέη, έχει κάνει μεγάλες προμήθειες που τις δίνουν μεγάλα περιθώρια χρόνου. Σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη».

 

Όπως στο Ιράν, τον αιώνιο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στον αγώνα για επιρροή στην ευρύτερη Μ. Ανατολή. Η Τεχεράνη χρειάζεται άμεσα, λόγω των κυρώσεων από τη Δύση, έσοδα από το πετρέλαιο. Για να καλύψει τις ανάγκες της πρέπει η τιμή πετρελαίου να φτάσει τα 125 δολάρια το βαρέλι.

 

Για τον ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Μπιγιάν Ζανγκανέ φταίει το Ριάντ και η υπερπροσφορά πετρελαίου για την πτώση της τιμής του. Η υψηλή τιμή του περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για το ατομικό πρόγραμμα της χώρας. Όσο λιγότερες είναι οι εισπράξεις από το πετρέλαιο, τόσο πιο σημαντική είναι η χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων από τη Δύση. Ακόμη και οι πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κρατηθεί ψηλά η τιμή του πετρελαίου, διότι μόνο τότε συμφέρει η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.

Τώρα η μάχη θα μεταφερθεί στην επικείμενη Σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, η οποία θεωρείται από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών.

 

 

http://www.sofokleousin.gr

Back to top button